«Μπλόκο» στις περικοπές που έχουν επιβληθεί ακόμα και στην ψυχική οδύνη που αισθάνεται το θύμα ενός τροχαίου ατυχήματος (ή οι στενοί συγγενείς του) επιχειρεί να βάλει ο Αρειος Πάγος.
Σε χθεσινές δίκες ενώπιον της Ολομέλειας ΑΠ, αρεοπαγιτικές εισηγήσεις και αντίστοιχες εισαγγελικές προτάσεις ζήτησαν να κριθεί αντισυνταγματικός και αντίθετος σε διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα ο «κόφτης» που επέβαλε ο ν. 4092/12 στο ύψος των αποζημιώσεων που οφείλει το Επικουρικό Κεφάλαιο στα θύματα τροχαίων (και σε συγγενείς), περιορίζοντας την ψυχική οδύνη στο μηδαμινό «πλαφόν» των 6.000 ευρώ (ανά άτομο) και δεσμεύοντας τα δικαστήρια να μην ξεπερνούν το επιτόκιο 6% σε περίπτωση υπερημερίας (καθυστέρησης των οφειλομένων).
Στο όνομα των περικοπών που επιβλήθηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης σε διάφορους τομείς κρίθηκε αναγκαίο να «ψαλιδιστούν» και οι αποζημιώσεις που πρέπει να καταβάλλει το Επικουρικό Κεφάλαιο (ΕΚ) όταν προκαλούνται τροχαίο θανατηφόρο ή τραυματισμοί ή υλικές ζημιές από ανασφάλιστο ή αγνώστων στοιχείων όχημα ή από όχημα που ασφαλίστηκε κανονικά, αλλά η ασφαλιστική εταιρεία πτώχευσε ή ανακλήθηκε η άδειά της κ.λπ.
Το «πλαφόν» των 6.000 ευρώ, καθώς και το επιτόκιο υπερημερίας 6% κρίθηκαν (με τις παραπεμπτικές στην Ολομέλεια προτάσεις 5 μελών ΑΠ και του αντεισαγγελέα ΑΠ Αθ. Κατσιρώδη) αντίθετα στο Σύνταγμα και στην προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων που παρέχει το 1ο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Αν η Ολομέλεια ΑΠ υιοθετήσει τις εισηγήσεις, τότε οι αποζημιώσεις για ψυχική οδύνη σε τέτοιες υποθέσεις θα παραμείνουν «ελεύθερες» χωρίς όρια, στο ύψος που θα κρίνει το δικαστήριο ότι είναι εύλογο κάθε φορά να υπολογιστεί μια χρηματική ικανοποίηση.