ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Υπάρχουν άνθρωποι που είδαν πολλά, αλλά δεν καταθέτουν»: Ξεσπά η αδερφή της Δώρας

«Αν στο νεκροταφείο υπήρχε φύλαξη, ίσως η αδερφή μου σήμερα να ζούσε. Είναι τεράστια η ευθύνη των υπευθύνων του Κοιμητηρίου και οι κατηγορίες μας προς αυτούς δεν θα αποδειχθούν έωλες».

Είναι τα λόγια της Κωνσταντίνας Ζέμπερη στην εφημερίδα Real News. Η αδερφή της δολοφονημένης εφοριακού συνεχίζει τον αγώνα της για να αποκαλυφθεί η αλήθεια, που, όπως υποστηρίζει «κάποιοι την κρύβουν καλά».

Η μικρότερη αδερφή της Δώρας Ζέμπερη και η οικογένειά της κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ζητούν την ποινική δίωξη των υπαλλήλων του νεκροταφείου. Οι κατηγορίες που τους αποδίδουν είναι βαριές, όπως αυτής της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο διά της παραλείψεως.

Η οικογένεια της Δώρας Ζέμπερη στηρίζει αυτές τις κατηγορίες σε αναφορές, καταθέσεις αλλά και έρευνα που είχε διεξάγει κατά το παρελθόν για το συγκεκριμένο κοιμητήριο η ανακρίτρια Ευθυμία Παπαγεωργίου, μετά από σειρά εγκληματικών ενεργειών και τρεις ένοπλες ληστείες με λεία χιλιάδων ευρώ.

«Δεν υπήρχε φύλαξη, ούτε ένα μέτρο ασφαλείας. Η Δώρα μας, σύμφωνα με όσα κατέθεσαν αυτόπτες μάρτυρες, φώναζε και εκλιπαρούσε να τη βοηθήσει κάποιος. Πού ήταν οι φύλακες στις 17:30 το απόγευμα, που έσφαζαν την αδερφή μου;», ρωτάει βουρκωμένη η Κωνσταντίνα, η οποία ανακαλεί στη μνήμη της το επεισόδιο του καλοκαιριού με τον ιερέα του νεκροταφείου:

«Στις 17 Ιουνίου πήγαμε στο νεκροταφείο μαζί με τη μητέρα μου. Ο ιερέας την έπιασε από το λαιμό, πήγε να την πνίξει. Έχασε τις αισθήσεις της η μητέρα μου. Το κάταγμα στο χέρι της δείχνει τη βιαιότητα της επίθεσης που δέχθηκε από το συγκεκριμένο άνθρωπο».

Η ιστορία της συμπλοκής μεταξύ του ιερέα του νεκροταφείου και της Γεωργίας Ανδριέλου και της Κ. Ζέμπερη έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης.

Αλληλομηνύθηκαν και πέρασαν ένα βράδυ στα δικαστήρια. Η Κ. Ζέμπερη συνδέει όλα τα γεγονότα και λέει χαρακτηριστικά: «Εμείς θέταμε ερωτήματα και εκείνος εξαγριώθηκε με δύο γυναίκες που ψάχνουν την αλήθεια για τη Δώρα. Χτύπησε βάναυσα τη μητέρα μου, αλλά το χειρότερο που μας έκανε μετά τη μήνυση μας συγκλόνισε, μας κομμάτιασε. Πώς να νιώθει άραγε που η μητέρα μου και εγώ κρατηθήκαμε στο ίδιο κελί που πέρασε τις πρώτες ημέρες έγκλειστος ο δολοφόνος της Δώρας; Όταν μιλά στον Θεό, τι του λέει; Πώς έβαλε μέσα στο αυτόφωρο δύο γυναίκες που ψάχνουν να μάθουν γιατί σκότωσαν τη Δώρα και μας τιμωρεί; Υπάρχουν άνθρωποι που είδαν πολλά εκείνο το μοιραίο απόγευμα που δολοφόνησαν την αδερφή μου. Φοβούνται να έρθουν να καταθέσουν. Κάτι συμβαίνει μέσα στο νεκροταφείο και γι αυτό φοβούνται να έρθουν να καταθέσουν επίσημα οι αυτόπτες μάρτυρες για το τι συνέβη στη Δώρας μας. Γιατί φοβούνται τον ιερέα του νεκροταφείου; Γιατί δεν ειδοποίησαν την Αστυνομία όταν άκουγαν τα ουρλιαχτά της Δώρας τη στιγμή που ο Σοροπίδης και οι συνεργοί του την κάρφωναν με το μαχαίρι; Γιατί από τις 17:30, που έγινε η επίθεση στη Δώρα, ήταν εκεί για τέσσερις ώρες το άψυχο σώμα της; Γιατί φοβούνται τον ιερέα οι αυτόπτες μάρτυρες και δεν καταθέτουν;».

Γιατί δεν έχει κλείσει ο φάκελος

Ο λόγος της Κ. Ζέμπερη είναι καταιγιστικός: «Οι εισαγγελείς κάνουν ότι μπορούν, Δείγμα του ότι δεν είμαστε τρελοί όλοι στην οικογένεια είναι ότι δεν έχουν κλείσει το φάκελο μετά τα ισόβια στον Σοροπίδη ερευνούν ακόμα για να βγει η αλήθεια. Δεν ήταν μόνο ο Σοροπίδης μέσα στο νεκροταφείο. Γιατί δεν έχει κλείσει ο φάκελος; Γιατί οι εισαγγελείς ερευνούν ακόμα; Μήπως η αλήθεια είναι διαφορετική; Εμείς το πιστεύαμε από την πρώτη στιγμή και γι αυτό αγωνιζόμαστε να βγει η αλήθεια. Αλήθεια πρώτη: Ο Σοροπίδης ήταν ο δολοφόνος. Αλήθεια δεύτερη: Υπάρχουν κι άλλοι από πίσω. Αλήθεια τρίτη: Έχουν ευθύνες οι υπεύθυνοι του νεκροταφείου και γι αυτό σχηματίστηκε δικογραφία. Τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας στο κοιμητήριο εύχομαι να μην γίνουν η αιτία να χαθεί κι άλλη ανθρώπινη ζωή».