ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί ένα παιδί να αλλάξει επώνυμο!

«Πράσινο φως» έδωσε το Δ΄τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου να λάβει το επώνυμο του πατριού του παιδί που γεννήθηκε εκτός γάμου αλλά αναγνωρίστηκε από τον φυσικό του πατέρα.

Την αλλαγή του επωνύμου, για “ψυχολογικούς και κοινωνικούς λόγους”, ζήτησε η μητέρα του παιδιού το οποίο γεννήθηκε το 2006.

Τότε, ο φυσικός του πατέρας με συμβολαιογραφική πράξη το αναγνώρισε και το παιδί έλαβε το επώνυμό του. Τα επόμενα χρόνια, ωστόσο, δεν υπήρχε επικοινωνία του παιδιού με τον πατέρα, το οποίο μεγαλώνει με τον τωρινό της σύντροφο τον οποίο παντρεύτηκε το 2010 και είναι ο άνθρωπος που το φροντίζει.

Το Δ΄τμήμα του ΣτΕ έκρινε πως η αλλαγή του επωνύμου, προϋποθέτει την συνδρομή συγκεκριμένων και σοβαρών λόγων, των οποίων η εκτίμηση ανήκει στην αρμόδια διοικητική αρχή και προσθέτει ότι ο δήμαρχος, είναι δέσμιος «σε κάθε περίπτωση, προπαντός, να εκτιμά τους λόγους που επικαλείται ο αιτών τη μεταβολή του επωνύμου του και να αποφαίνεται εν όψει της σοβαρότητας των λόγων αυτών, εάν ενδείκνυται ή όχι να εγκριθεί η ζητούμενη μεταβολή, αιτιολογώντας ειδικά, από την άποψη αυτή, την απόφασή του».