Ο χώρος «σαπίζει», εκκρεμούν δίκες για χρέη 1.800.000 €, ενώ απειλείται με φυλάκιση ο Κ. Γεωργουσόπουλος
Από τη
Γιώτα Βαζούρα
Κραυγή αγωνίας» για το Θεατρικό Μουσείο από τον Κώστα Γεωργουσόπουλο. Ο πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικού Μουσείου (ΚΜΕΕΘ – ΘΜ), με αφορμή την πρόσφατη περιπέτειά του στα δικαστήρια της Ευελπίδων για τα μεγάλα χρέη του οργανισμού, χθες το μεσημέρι σε μια συνέντευξη Τύπου απηύθυνε έκκληση για τη διάσωση του Θεατρικού Μουσείου, το οποίο από το 2011 παραμένει κλειστό, «ασφυκτιώντας» στα υπόγεια του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων στην Ακαδημίας.
Μάλιστα, στις 9 Νοεμβρίου ο σπουδαίος συγγραφέας και κριτικός θεάτρου θα ξαναπεράσει τις πύλες της Ευελπίδων, διότι εκκρεμούν ακόμη πέντε δίκες για χρέη του μουσείου προς το ΙΚΑ. «Οπως καταλαβαίνετε, δεν πρόκειται για δικές μου οφειλές» είπε από τη σκηνή του θεάτρου «Μουσούρη», όπου πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου, ο κ. Γεωργουσόπουλος. «Μου κατάσχεται η κάθε μου κατάθεση.
Ολο το βάρος των ευθυνών πέφτει σε εμάς, δηλαδή σε εμένα και τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο, που τελεί χρέη αντιπροέδρου στο διοικητικό συμβούλιο. Δεν ήταν λίγες οι φορές που επειδή είχαμε σχολεία στον χώρο αναγκαζόμασταν να αγοράσουμε μόνοι μας τα είδη προσωπικής υγιεινής για να τα εξυπηρετήσουμε» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας πως το σύνολο των χρεών του Θεατρικού Μουσείου σήμερα αγγίζει τα 1.800.000 ευρώ. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό πως αν και το υπουργείο Πολιτισμού από το 1971 μέχρι και το 2011 έδινε τακτική επιχορήγηση για το Θεατρικό Μουσείο, τα τελευταία επτά χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, η «κάνουλα» έχει στερέψει.
«Κινδυνεύω να πάω φυλακή. Για αυτό και απευθύνουμε ανοιχτή έκκληση προς την Πολιτεία το Θεατρικό Μουσείο να γίνει κρατικό, ώστε να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο» υποστήριξε ο ίδιος.
Το «παρών» στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν και οι ηθοποιοί Πέτρος Φιλιππίδης, Γιάννης Μπέζος, Δήμητρα Χατούπη, Νικήτας Τσακίρογλου, Γρηγόρης Βαλτινός, Θανάσης Παπαγεωργίου. Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Χασιώτη, εκπρόσωπο του ΥΠΠΟ, χθες το απόγευμα θα γινόταν μια συνάντηση με τους εργαζομένους του μουσείου (οι έξι από τους οποίους βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και διεκδικούν ακόμη και μέρος της πλούσιας συλλογής για να εξοφληθούν), προκειμένου να βρεθεί ένας οικονομικός συμβιβασμός για τα χρωστούμενά τους.
«Πιστεύουμε πως το θέμα με τους υπαλλήλους θα έχει τακτοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες» συνέχισε ο κ. Χασιώτης, τονίζοντας πως μία από τις προτεινόμενες λύσεις είναι τα ενοίκια που χρωστά ο οργανισμός να καλυφθούν από την αξιοποίηση των δύο οικοδομημάτων που διαθέτει. Πρόκειται για ένα διαμέρισμα στο Παγκράτι και ένα εξοχικό στο Πόρτο Ράφτη, που είχε κληροδοτήσει η Ολυμπία Παπαδούκα για να χρησιμοποιηθεί ως εξοχική ανάπαυλα των εργαζομένων του μουσείου.
Παρών στη χθεσινή κινητοποίηση ήταν και ο συνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης, ο οποίος με μια απίστευτη ατάκα, σχολιάζοντας την αδράνεια της πρώην υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου στο ζήτημα του Θεατρικού Μουσείου, την αποκάλεσε «μουλάρα». «Ηρθα να πω τον καημό μου για αυτό που συμβαίνει» κατέληξε ο κ. Γεωργουσόπουλος.
Σοβαρές υπόνοιες κατά του Εθνικού Θεάτρου
Πριν από μερικούς μήνες είχε ανακοινωθεί από το ΥΠΠΟ πως ο οργανισμός θα στεγαστεί σε ένα κτίριο στην οδό Σταδίου 47, ενώ για αυτό είχε δοθεί και το ποσό των 450.000 ευρώ από το υπουργείο στο Θεατρικό Μουσείο, χρήματα τα οποία διαχειρίζεται το Εθνικό Θέατρο. Μήπως αυτό όμως σημαίνει ότι το Εθνικό εποφθαλμιά την περιουσία του μουσείου;
«Αλίμονο αν χαριστεί στο Εθνικό Θέατρο. Να είστε σίγουροι πως οι κληρονόμοι του Κουν, του Ευαγγελάτου και πολλών ακόμη θα αποσύρουν το υλικό που έχουν χαρίσει. Εμείς θα θέλαμε να γίνει ένα αυτόνομο εθνικό θεατρικό μουσείο και όχι μουσείο του Εθνικού, διότι το Εθνικό Θέατρο έχει τα δικά του ντοκουμέντα. Ωστόσο, δεν σας κρύβω πως υποπτεύομαι ότι το Εθνικό το θέλει» υποστήριξε ο κ. Γεωργουσόπουλος.
dimokratianews.gr