Mε 26.384 νεκρούς από τον κοροναϊό, η Ιταλία πληρώνει βαρύ φόρο αίματος και είναι η πιο «χτυπημένη» χώρα στην Ευρώπη. Πολλά από τα θύματα μάλιστα συγκαταλέγονται στο υγειονομικό προσωπικό της χώρας, τους μαχητές της πρώτης γραμμής ενάντια στη νόσο Covid-19.
Περισσότεροι από 800 επαγγελματίες κυρίως γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, οδηγοί, μεταφορείς στα Κέντρα Υγείας και σε άλλες μονάδες υγειονομικών υπηρεσιών έχασαν τη ζωή τους στην πανδημία.
Οι οικογένειες των θυμάτων, συνδικαλιστικοί φορείς και νομικοί ζητούσαν από νωρίς δικαίωση για τους πεσόντες στο καθήκον ιατρούς και νοσηλευτές.
Με κύριο σύνθημα το «οι ήρωες πρέπει να επιβραβεύονται» ετοιμάζουν μάλιστα μαζικές αγωγές για να ζητήσουν αποζημιώσεις και κυρίως δικαιοσύνη για τους νεκρούς τους.
Στο Μπέργκαμο μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 800 περιπτώσεις επαγγελματιών που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν για αποζημίωση από μετάδοση του COVID-19 στο χώρο εργασίας.
Το διάταγμα «Cura Italia», που κυκλοφόρησε στις 17 Μαρτίου, συμπεριέλαβε τη νόσο COVID-19 στον κατάλογο των επαγγελματικών ασθενειών.
Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa, από την πρώτη Απριλίου η υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Φαμπιάντα Νταντόνε, ανακοίνωσε ότι θα συμπεριληφθούν στην αποζημίωση «θυμάτων εν ώρα καθήκοντος» όσοι εργάζονται στην πρώτη γραμμή κατά του κοροναϊού.
«Επιδόματα θα δοθούν σε όσους χάνουν τη ζωή τους ή υπόκεινται μόνιμες αναπηρίες. Η απόφαση αυτή αφορά εργαζόμενους σε νοσοκομεία, σε λεωφορεία, σε σούπερ μάρκετ, σε φαρμακεία και σε όλους τους υπόλοιπους τομείς που βοηθούν τη χώρα», είπε.
Υπολογίζεται πως πάνω από 600 αξιώσεις αποζημίωσης σε όλη τη χώρα προέρχονται από γιατρούς, νοσοκόμες και προσωπικό υγείας.
Εκτός από την ιατρική κοινότητα αποζημιώσεις θα ζητήσουν εργαζόμενοι στον τομέα των μεταφορών, το προσωπικό καθαριότητας, της διοίκηση, υπάλληλοι στα λεγόμενα «μπροστινά γραφεία» όπως ταμίες στα σούπερ μάρκετ.
Αυτοί είναι υπάλληλοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι οι αποδέκτες αποζημίωσης σε περιπτώσεις όπου αποδεικνύεται ότι η μόλυνση συνέβη στο χώρο εργασίας ή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού από το σπίτι στην εργασία.
Υπάρχουν 16 περιπτώσεις θανάτων που ήδη κινήθηκαν οι διαδικασίες αποζημίωσης.
Μεταξύ αυτών ένας γιατρός από το Nembro, ένας υπάλληλος εταιρείας κηδειών του Osio Sopra και του Diego Bianco, του 46χρονου που παρείχε ιατρική βοήθεια στο σπίτι μέσω του αριθμού κινδύνου 118.
Επίσης, αναμένεται να αποζημιωθούν τρεις ταχυδρόμοι, μία νοσοκόμα, ένας υπάλληλος εταιρείας υπολογιστών, ένας διοικητικός υπάλληλος νοσοκομείου, ένας φαρμακοποιός και έξι ακόμη γιατροί και νοσηλευτές.