Στο κοκτέιλ φαρμάκων που χορηγήθηκε στον Ντόναλντν Τραμπ αλλά και στο πότε αυτό θα έρθει και στη χώρα μας αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.
Αναφερόμενος, συγκεκριμένα, στο επιτυχημένο «κοκτέιλ» φαρμάκων που πήρε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε:
«Ο πρόεδρος Τραμπ πήρε ένα “κοκτέιλ” τεσσάρων φαρμάκων. Τα 3 από τα 4 υπάρχουν στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Το 4ο είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα, που είναι αρκετά ικανοποιητικά σαν θεραπεία και νομίζω ότι προσφέρει και υπόσχεται πολλά, παρότι παρασκευάζεται δύσκολα σε μεγάλες ποσότητες. Είναι σε κλινική μελέτη σε αυτή τη φάση. Αν κλείσει η μελέτη και πάρει έγκριση θα το έχουμε μέχρι το τέλος του χρόνου».
Ο κ. Γώγος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξέφρασε την άποψη ότι το ΕΣΥ μέχρι στιγμής επαρκεί, όμως χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες. «Περιμένουμε βέβαια και τις 50 νέες ΜΕΘ στο “Σωτηρία”. Η κάλυψη ΜΕΘ στην Αττική ξεπερνά το 60% και πλησιάζει το 70%. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται εγρήγορση και να ανοίξουν νέες κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό, αλλά ταυτόχρονα να υπάρχουν ΜΕΘ και για τον υπόλοιπο πληθυσμό» τόνισε ο καθηγητής.
Επισήμανε ότι γενικά η χώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, εστιάζοντας στην Αττική και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ωστόσο υποστήριξε ότι δεν θα δούμε εικόνες Ιταλίας, με τους γιατρούς να πρέπει να επιλέξουν ποιος θα ζήσει -μπαίνοντας σε ΜΕΘ- και ποιος δεν θα τα καταφέρει.
Ερωτηθείς για τις καιρικές συνθήκες, ο καθηγητής είπε ότι «χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί σταδιακά θα μπούμε μέσα, δηλαδή σε εσωτερικούς χώρους. Ο ιός επιβιώνει καλύτερα την εποχή αυτή και υπάρχουν μεγαλύτερο πρόβλημα μετάδοσης και παραμονής του ιού στο περιβάλλον».
«Είναι κατανοητό ότι υπάρχει αμφιθυμία. Από τη μία θέλουμε να ζήσουμε φυσιολογικά και από την άλλη να προσέχουμε για να μη κινδυνεύσουμε. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε παράλληλα με τον κορωνοϊό μέχρι το εμβόλιο. Δεν μπορούμε να κάνουμε lockdown, δεν πρέπει. Και πρέπει σίγουρα να έχουμε το νου μας στους ασυμπτωματικούς».
Σε ό,τι αφορά στους νέους είπε ότι «η συμβουλή είναι να κάνουν ό,τι θέλουν στο βαθμό που επιτρέπεται. Μπορούν να φάνε έξω, να πάνε τη βόλτα τους, να πάνε στον κινηματογράφο ή το θέατρο, όμως προσαρμοσμένοι στην πραγματικότητα. Δηλαδή να βγει, να φορέσει τη μάσκα του, να κρατήσει μια απόσταση του 1,5 μέτρου από τον άλλον και να πλένει τα χέρια του με αντισηπτικό. Και αν έχει ευαίσθητες ομάδες στο σπίτι του να τούς προσέξει».
Ο Χαράλαμπος Γώγος προσέθεσε για το κομμάτι της εργασίας ότι η τηλεργασία για τους εργαζόμενους θα πρέπει να εφαρμοστεί όπου γίνεται, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επαναλειτουργία των θεάτρων, λέγοντας ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να λειτουργήσει ο πολιτισμός».