Όπως τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, τα επικαιροποιημένα εμβόλια καλύπτουν και τις παραλλαγές της Όμικρον.
Η Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει στις ηλικιακές ομάδες άνω των 60 να κάνουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια, καθώς αποτρέπουν από την σοβαρή νόσηση ή τη νοσηλεία σε νοσοκομείο.
Για όσους ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες κάτω των 60 ο εμβολιασμός με τα επικαιροποιημένα εμβόλια εξαρτάται από τι νοσήματα έχει το εκάστοτε άτομο.
«Τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα καλύψουν καλύτερα τις παραλλαγές που κυκλοφορούν την τελευταία χρονική περίοδο. Η πρόθεση είναι να είναι ετήσιο. Το επικαιροποιημένο εμβόλιο θα είναι αυτό για φέτος και μετά πάλι του χρόνου, εάν χρειαστεί» σημείωσε.
Στη συνέχεια εξήγησε γιατί τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα είναι ετήσια: «Αρχικά χρειάστηκαν πολλές δόσεις για να χτιστεί μία βασική ανοσία. Από την στιγμή που χτίστηκε δεν χρειάζεται να γίνεται πιο συχνά, αλλά κάθε χρόνο».
Μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται σύσταση για εμβολιασμό με τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον γενικό πληθυσμό, εκτός εάν κρίνει ο θεράπων ιατρός ότι συντρέχει λόγος.
Ανάμεσα στα συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό είναι ο τοπικός πόνος στο χέρι και ενδεχομένως πυρετός και μικρή κακουχία που έχει διάρκεια 1 -2 ημερών.
Σχετικά με την μετάλλαξη «Κένταυρος», της οποίας το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε και στη χώρα μας, ο κος Μαγιορκίνης τόνισε πως η εν λόγω παραλλαγή επικράτησε κυρίως σε περιοχή της Ινδίας, ωστόσο σε άλλες χώρες που εντοπίστηκε δεν έχει δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα.
Δείτε όσα είπε στο MEGA