Ανησυχία προκαλούν όσα είπε για τον κορωνοϊό ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, σημειώνοντας πως «υπάρχει μια πολύ σαφής επιβάρυνση της επιδημίας στην Ελλάδα, αλλά δεν είμαστε ακόμη στο δεύτερο κύμα».
«Αντίθετα, θα έλεγα ότι είμαστε συγκριτικά με άλλες χώρες από τις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο» ανέφερε ο καθηγητής μιλώντας στον Θέμα 104,6, και εξήγησε πως «ο κύριος προβληματισμός αφορά την αύξηση των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη».
Ο κ. Σύψας χαρακτήρισε «μεγάλο πονοκέφαλο» τις συναθροίσεις, δηλαδή γάμους, τελετές, beach bars, καθώς «σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε γεγονότα υπερμετάδοσης».
Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, «ήδη έχουν ληφθεί κάποια πρώτα μέτρα και είναι σίγουρο ότι αν επιδεινωθεί η κατάσταση» έπονται νέα μέτρα, δηλαδή θα κλείνουν τα μπαρ στις 11 ή 12 το βράδυ και θα κατέβει το πλαφόν των καλεσμένων στο γάμο και άλλο. Ο κ. Σύψας ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «εμείς δεν θέλουμε να πάρουμε άλλα μέτρα, θέλουμε να εφαρμοστούν τα υπάρχοντα μέτρα».
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας εκτίμησε ακόμη πως «είναι μια πολύ ρευστή ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική λειτουργία των επιχειρήσεων και τη δημόσια υγεία», φέρνοντας ως παράδειγμα τα αεροπλάνα που έχουν 100% πληρότητα, ενώ σύμφωνα με τον κ. Σύψα η πληρότητά τους έπρεπε να είναι 30%- 40%. Με αυτά τα δεδομένα, «καλούμε τους πολίτες να απομακρύνεται ο ένας από τον άλλο και να φορά συνεχώς την μάσκα» υπογράμμισε ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας πως «ο στόχος, το σύνθημα είναι φοράτε παντού μάσκα».
Ερωτηθείς αναφορικά με το χρόνο διάθεσης των εμβολίων στην αγορά, «τα εμβόλια είναι μια διαδικασία μακροχρόνια, επίπονη και δύσκολη» περιέγραψε ο κ. Σύψας και γνωστοποίησε πως είναι «στόχος μη εφικτός τον επόμενο χρόνο ο εμβολιασμός» του γενικού πληθυσμού.
«Ακόμη και το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε συνθήκες ανάλογες με το φετινό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας.
Αναφερόμενος τέλος στα σχολεία και τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν είπε ότι «δεν έχουμε πάρει αποφάσεις», προσθέτοντας ότι υπάρχουν δύο σενάρια: το ένα να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία με μαθητές και δασκάλους να φορούν μάσκα και το χειρότερο σενάριο, δηλαδή να λειτουργήσουν τα σχολεία όπως τον προηγούμενο Απρίλιο, μέρα παρά μέρα και εξ αποστάσεως.