Απαραίτητος είναι ο εμβολιασμός των εγκύων, καθώς οι επιστήμονες αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών, όπως τόνισε ο Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας-Εμβρυομητρικής και Περιγεννητικής Ιατρικής της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, Γεώργιος Δασκαλάκης, κατά τη διάρκεια του 3ου Webinar που διοργάνωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Ο κ. Δασκαλάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι οι νοσηλείες θα είναι πιο ελαφρές σε νοσηρότητα, ενώ αποκάλυψε ότι τις τελευταίες δυο εβδομάδες στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα αυξήθηκαν οι κλίνες στη μονάδα νοσηλείας εγκύων που νοσούν από την Covid-19.
«Κοντεύουμε να υπερπλασιάσουμε τα περιστατικά μας αλλά ευτυχώς δεν έχουμε δει πολύ βαριές περιπτώσεις, εκτός από μια γυναίκα που ήταν στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και επειδή βρισκόταν στα όρια της διασωλήνωσης αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε καισαρική τομή. Εν αναμονή των παγκόσμιων δεδομένων όσον αφορά τη λοίμωξη στις εγκύους από τη μετάλλαξη «Όμικρον» δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου. Δυστυχώς, δε γνωρίζουμε ακόμη πώς θα συμπεριφερθεί αυτή η μετάλλαξη», σχολίασε ο Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας.
Όταν ξεκίνησε η πανδημία οι επιστήμονες πίστευαν ότι επειδή οι έγκυες αποτελούν υγιές κομμάτι του πληθυσμού δεν θα είχαν αντίστοιχη νοσηρότητα μ’ αυτή στο γενικό πληθυσμό. Η εκτίμηση αυτή όμως διαψεύστηκε. Οι έγκυες έχουν αντίστοιχα συμπτώματα, ίσως μικρότερο ποσοστό εμφάνισης πυρετού και αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου.
Όπως είπε ο κ. Δασκαλάκης «σήμερα γνωρίζουμε από το ECDC ότι οι έγκυες που μολύνονται με τον κορωνοιό έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να καταλήξουν στη ΜΕΘ, περίπου τριπλάσια πιθανότητα να διασωληνωθούν και περίπου 70% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν σε σχέση με τις υπόλοιπες υγιείς γυναίκες».
Παράλληλα, ο Καθηγητής αναφέρθηκε και στην αύξηση των περιγεννητικών κινδύνων, την πιθανότητα προωρότητας, ενδομητρίων θανάτων αλλά και προεκλαμψίας. «Στην αρχή υπήρχε ένα φαινόμενο το οποίο έμοιαζε με προεκλαμψία αλλά πιστευόταν ότι οφειλόταν στον κορωνοιό. Σιγά σιγά καταλάβαμε ότι υπήρχε πραγματική συσχέτιση προεκλαμψίας και κορωνοιού και σήμερα έχουμε αρκετές μελέτες που έχουν δείξει μια μεγάλη αύξηση της προεκλαμψίας και θρομβωτικών επεισοδίων στις γυναίκες με λοίμωξη από κορωμνοιό στην εγκυμοσύνη. Η αύξηση αυτή αγγίζει το 60% και μάλιστα έχει σχέση με βαριά προεκλαμψία».
Στα καλά νέα ο κ. Δασκαλάκης τόνισε ότι με ασφάλεια οι ειδικοί μπορούν πλέον να πουν ότι δε φαίνεται να υπάρχει αύξηση των αποβολών, ούτε εμφάνιση συγγενών ανωμαλιών στα έμβρυα, καθώς ο ιός διαπερνά με μεγάλη δυσκολία τον πλακούντα. Τα νεογνά είναι καλά προστατευμένα και οι πιθανότητες κάθετης μετάδοσης είναι πολύ χαμηλές και κυμαίνονται μεταξύ 2,5% με 3%. Όσον αφορά στην αύξηση των ενδομητρίων θανάτων οφείλονται όχι μόνο στον κορωνοιό αλλά και στη δυσκολία που έχουν αυτά τα περιστατικά να ζητήσουν υπηρεσίες υγείας.
Παράλληλα, ο διευθυντής της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ τόνισε ότι όλες οι γυναίκες που δεν εμφανίζουν συμπτώματα μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά. «Δεν υπάρχει πουθενά καμία αναφορά ότι θα πρέπει να γίνεται η καισαρική τομή ως μέτρο πρόληψης για πιθανή μόλυνση του προσωπικού. Η αλήθεια είναι ότι ειδικά την πρώτη περίοδο οι καισαρικές είχαν αυξηθεί ιδιαίτερα στα μικρά νοσοκομεία που δε διέθεταν πολλά μέσα για τη διεκπεραίωση των περιστατικών αυτών».
Αναφορικά, τέλος, με την εμβολιαστική κάλυψη των γυναικών, ο κ. Δασκαλάκης ανέφερε ότι αν και αυξάνει με την πάροδο του χρόνου εντούτοις πολλές γυναίκες διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα φοβούνται να εμβολιαστούν. Στην Αμερική περίπου το 75% των εγκύων είναι εμβολιασμένο ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο το 65%. Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι ακόμη πιο χαμηλό.
«Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι τα εμβόλια πολύ ασφαλή. Οι παρενέργειες στις εγκύους είναι παρόμοιες μ’ αυτές στο γενικό πληθυσμό, ενώ όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα, μελέτες από το Ισραήλ έδειξαν ότι σαφώς λιγότερες γυναίκες οι οποίες είχαν εμβολιαστεί νόσησαν από κορωνοιό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε σχέση με αυτές που έμειναν ανεμβολίαστες. Ωστόσο, ο τίτλος αντισωμάτων είναι μικρότερος στις εγκύους», εξήγησε ο Καθηγητής συμπληρώνοντας ότι τα εμβόλια δεν επηρεάζουν καθόλου τη γονιμότητα και οι γυναίκες που υποβάλλονται σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δε θα πρέπει να διακόπτουν το πρόγραμμα τους.