Ο κορωνοϊός έρχεται να αλλάξει και τη σεξουαλική μας ζωή, αν ακολουθήσουμε τις συμβουλές ομάδας επιστημόνων του Χάρβαντ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αν και δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να ενοχοποιούν το σεξ ως μέσο μετάδοσης του νέου κορωνοϊού, η στενή επαφή που συνεπάγεται, μπορεί να συμβάλει στην εξάπλωσή του.
Οι γιατροί του αμερικανικού Πανεπιστημίου στη Βοστώνη συνέταξαν έναν κατάλογο με πιθανά σενάρια βάσει του πόσο πιθανόν είναι κάποιος να μολυνθεί από τον κορωνοϊό όταν μοιραστεί το κρεβάτι του μ’ έναν ερωτικό παρτενέρ. Το πιο επικίνδυνο απ’ αυτά τα σενάρια είναι να αλλάζει κανείς σεξουαλικούς συντρόφους από διάφορα νοικοκυριά, ενώ το πλέον ακίνδυνο είναι να αποφύγει το σεξ μέχρις ότου βρεθεί εμβόλιο ή εξαφανιστεί η απειλή του SARS-CoV-2.
Οι ειδικοί του Χάρβαρντ παραδέχονται ότι η αποχή από το σεξ είναι ανέφικτη για πολλούς -αν και ορισμένοι έχουν βρει υποκατάστατα – γι’ αυτό και προτείνουν τρόπους ελαχιστοποίησης της μόλυνσης από τον κορωνοϊό στη διάρκεια των ερωτικών επαφών με την αποφυγή των φιλιών, τη χρήση μασκών, το ντους πριν και μετά… Προειδοποιούν πάντως, ότι ενώ το τηλεφωνικό σεξ και το sexting ίσως είναι μια κάποια λύση για τους ενήλικες, μπορούν ωστόσο να οδηγήσουν σε άλλα προβλήματα όπως ο εκβιασμός,
Σύμφωνα με τη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine, οι ειδικοί κατέταξαν τα διάφορα σεξουαλικά σενάρια με βάση το βαθμό επικινδυνότητας από το χαμηλότερο στο πιο ριψοκίνδυνο ως εξής:
Αποχή από το σεξ– Αν και δεν είναι εφικτή για πολλούς δεν συνεπάγεται κινδύνους μόλυνσης
Αυτοερωτισμός – «Χαμηλός κίνδυνος μόλυνσης από τον κορωνοϊό».
Σεξουαλική δραστηριότητα σε ψηφιακές πλατφόρμες – Χαμηλός κίνδυνος μόλυνσης, αλλά κίνδυνος διαδικτυακού εκβιασμού, νομικών περιπλοκών από λήψη στιγμιοτύπων, ακατάλληλη για άτομα κάτω των 18 ετών.
Σεξ μεταξύ ατόμων που ζουν στο ίδιο σπίτι – Υψηλός ο κίνδυνος μόλυνσης αν ο παρτενέρ κολλήσει εκτός του σπιτιού τον κορωνοϊό – φόβος που έχει επηρεάσει αρνητικά τα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν παιδί, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στην Ιταλία.
Σεξ μεταξύ ατόμων που ζουν σε διαφορετικά σπίτια – Υψηλός κίνδυνος μόλυνσης ειδικά σε περίπτωση πολλαπλών παρτενέρ.
Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη με σαφήνεια αν ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί και μέσω του σπέρματος ή των κολπικών υγρών, παρά τα όσα έδειξε μια μικρή αμερικανο-κινεζική μελέτη . Ωστόσο, η αναπόφευκτη κατά τη διάρκεια του σεξ στενή επαφή, σημαίνει ότι οι παρτενέρ μπορεί να κολλήσουν από αερομεταφερόμενα σταγονίδια, ή από επιφάνειες που άγγιξαν αμφότεροι.
Στη μελέτη τους που απευθύνεται σε γιατρούς, οι ειδικοί του Χάρβαρντ υπό τον δρα Τζακ Τέρμπαν, σημειώνουν ότι «θα πρέπει να δίνονται συμβουλές στους ασθενείς για τον κίνδυνο μόλυνσης από παρτερνέρ». Και παραδεχόμενοι ότι είναι απίθανο οι άνθρωποι να δεχθούν συστάσεις προς αποφυγή των σεξουαλικών επαφών, προτείνουν μέτρα που περιορίζουν τους κινδύνους, όπως η αποφυγή επαφών με παρτερνέρ που έχουν συμπτώματα της Covid-19, τα φιλιά ή δραστηριότητες που περιλαμβάνουν επαφή με σωματικά υγρά. Προτείνουν δε στα ζευγάρια να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρήσης μάσκας, σχολαστική σωματική υγιεινή πριν και μετά την επαφή και απολύμανση των κρεβατιών ή των χώρων, όπου έκαναν σεξ.