Στην… κούρσα κυκλοφορίας εμβολίου κατά του κορωνοϊού μπαίνει και η βελγική εταιρεία Janssen, καθώς ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές με έξι χιλιάδες εθελοντές. Η βελγική εταιρεία χρησιμοποιεί ένα γενετικά τροποποιημένο κοινό ιό κρυολογήματος για να εκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η ανακοίνωση έρχεται μία εβδομάδα αφότου τα αρχικά αποτελέσματα του εμβολίου των εταιρειών Pfizer και Biontech, έδειξε ότι προσφέρει προστασία 90%.
Όπως επισημαίνει το BBC, στις κλινικές δοκιμές τρίτης φάσης του εμβολίου θα ελεγχθεί η αποτελεσματικότητά του. Η μελέτη της εταιρείας θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2021 και οι κλινικές δοκιμές θα διαρκέσουν ένα χρόνο .
Οι ελπίδες για το εμβόλιο της Janssen έχουν ενισχυθεί από τα προκαταρκτικά δεδομένα της Pfizer, καθώς και τα δύο στοχεύουν σε ένα μέρος του ιού που ονομάζεται «spike protein».
Το αρχικά επιτυχημένο εμβόλιο εισήγαγε μέρος του γενετικού κώδικα του ιού σε εθελοντές. Όμως το εμβόλιο της εταιρείας Janssen χρησιμοποιεί έναν κοινό ιό κρυολογήματος που έχει τροποποιηθεί γενετικά για να τον κάνει αβλαβή και να μοιάζει περισσότερο με τον κορωνοϊό σε μοριακό επίπεδο. Αυτό πρέπει να προετοιμάσει το ανοσοποιητικό να αναγνωρίσει και να καταπολεμήσει τον κορωνοϊό.
Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση είναι παρόμοια με το εμβόλιο που σχεδιάστηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την εταιρεία AstraZeneca, το οποίο δοκιμάζεται επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως επισημαίνουν τα βρετανικά ΜΜΕ.
Η διαφορά είναι ότι το εμβόλιο της Janssen χρησιμοποιεί έναν ιό που συνήθως μολύνει τους ανθρώπους και η ομάδα της Οξφόρδης χρησιμοποιεί έναν που μολύνει τους χιμπατζήδες.
Στη Βρετανία, συνολικά 25 χιλιάδες άνθρωποι λαμβάνουν μέρος στις δοκιμές εμβολίων κατά της νόσου Covid- 19.