Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι κυρίως οι παχύσαρκοι – ενήλικες αλλά και παιδιά- με τον κορωνοϊό, καθώς σύμφωνα με έρευνα, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να διασωληνωθούν, ενώ είναι πιθανότερο να αντιμετωπίσουν μακροχρόνια συμπτώματα της νόσου για μήνες μετά την ανάρρωση τους από την οξεία φάση της λοίμωξης.
Σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι σοβαρά παχύσαρκοι ενήλικες έχουν 60% μεγαλύτερη θνητότητα μετά από λοίμωξη με κορονοϊό. Αλλά και τα παιδιά με παχυσαρκία έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να διασωληνωθούν και να εισαχθούν σε ΜΕΘ.
Η νέα μελέτη δείχνει ότι οι παχύσαρκοι έχουν επίσης μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα, θρομβώσεις του αίματος, προβλήματα στους πνεύμονες, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και χρόνια φλεγμονή επί αρκετούς μήνες μετά τη λήξη της οξείας νόσησης.
Οι ερευνητές της Κλινικής του Κλίβελαντ, με επικεφαλής τον δρα Αλί Αμινιάν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Diabetes, Obesity and Metabolism» (Διαβήτης, Παχυσαρκία και Μεταβολισμός), ανέλυσαν στοιχεία για 2.839 ασθενείς σε βάθος έως δέκα μηνών μετά την αρχική λοίμωξη. Κανένας ασθενής δεν είχε χρειαστεί να εισαχθεί σε ΜΕΘ νοσοκομείου και όλοι είχαν επιζήσει από την οξεία φάση της νόσου.
Στο διάστημα των επόμενων οκτώ μηνών κατά μέσο όρο, το 43% των ασθενών χρειάστηκαν ιατρικές εξετάσεις, το 44% εισαγωγή στο νοσοκομείο και το 1% πέθαναν. Σε σχέση με όσους είχαν φυσιολογικό βάρος, ο κίνδυνος νοσηλείας μετά την οξεία φάση ήταν 28% μεγαλύτερος για τα άτομα με μέτρια παχυσαρκία και 30% για εκείνους με σοβαρή παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος άνω του 35).
Η ανάγκη για ιατρικές διαγνωστικές εξετάσεις για διάφορα ιατρικά προβλήματα που προκλήθηκαν μετά την Covid-19, ήταν 25% και 39% μεγαλύτερος για τους μέτρια και τους σοβαρά παχύσαρκους αντίστοιχα, σε σχέση με όσους είχαν κανονικό βάρος.