«Δεν είναι σωστό να μην ανοίξουν την Δευτέρα τα σχολεία, η γρίπη είναι μια λοίμωξη που αντιμετωπίζεται. Δεν μπορούμε να χαλάσουμε την σχολική χρονικά πάλι φέτος. Αντίθετα, οι γονείς πρέπει να προσέξουν και τα παιδιά με συμπτώματα να μην τα στείλουν στο σχολείο», είπε ο Νίκος Τζανάκης.
Όπως επεσήμανε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, «η γρίπη δεν μπορεί να κάνει κακό στα παιδιά, άλλος ιός μπορεί να κάνει κακό στα παιδιά και αυτός είναι ο συγκυτιακός ιός και παρεμφερείς με αυτόν ιοί».
Ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και όπου αλλού πχ. σε επιχειρήσεις και εμπορικά κέντρα υπάρχει παιδότοπος, ώστε να γίνεται τακτική απολύμανση όλων των επιφανειών κάθε μία ώρα, καθώς η γρίπη και ο συγκυτιακός ιός μεταδίδονται πολύ εύκολα μέσω των επιφανειών.
«Δεύτερο μέτρο είναι οι γονείς να μην αφήνουν τα παιδιά με συμπτώματα να γυρίσουν στα σχολεία και να κολλήσουν άλλα παιδάκια», σημείωσε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, προσθέτοντας ότι «συνίσταται ο εμβολιασμός στα παιδιά έως 5 ετών, προκειμένου να προστατευθούν», λέγοντας πάντως ότι «Ο πληθυσμός των παιδιών δεν θα μας δώσει σοβαρές νοσήσεις και θανάτους, “επικίνδυνη” είναι η κατηγορία των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών και οι ανοσοκατασταλμένοι κάθε ηλικίας».
Σε ότι αφορά την έξαρση της γρίπης, ο Νίκος Τζανάκης σημείωσε ότι «αυτήν την στιγμή έχουμε 150.00 κρούσματα γριπώδους νόσησης την εβδομάδα, που σημαίνει ότι έχουμε 15.000-20.000 κρούσματα γρίπης ημερησίως. Αυτό σημαίνει πως στα τέλη Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου θα έχουμε 300.000 – 350.000 κρούσματα γρίπης εβδομαδιαίως και τα νοσοκομεία θα δεχθούν μεγάλη πίεση και αρκετές εισαγωγές, με γρίπη και άλλους ιούς, εκτός του κορονοϊού που αυτήν την στιγμή είναι ο λιγότερο επιβαρυντικός ιός».
Τους επιστήμονες προβληματίζει και ανησυχεί η νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης «Όμικρον», η ΧΒΒ.1.5, η οποία εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό. Η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον έχει ήδη ανιχνευθεί σε 29 χώρες και πιθανώς υπάρχει σε ακόμη περισσότερες στην πραγματικότητα. «Και στην Ελλάδα έχουμε απλά δεν το έχουμε εντοπίσει ακόμη», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Καθηγητής Νίκος Τζανάκης.