Σχετική σταθεροποίηση των μολύνσεων στη Θεσσαλονίκη έχει αρχίσει να παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με την Βάνας Παπαευαγγέλου, καθ. Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την ενημέρωση του Υπ. Υγείας για την πορεία της πανδημίας.
«Προφανώς συνεχίζουμε να βλέπουμε πολλά νέα κρούσματα γιατί εκεί υπάρχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Όμως υπάρχει μια μείωση του ρυθμού αύξησης και άρα φαίνεται ότι τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν», ανέφερε.
Αντίθετα, παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων περιοχές της χώρας που δεν είχαν απασχολήσει μέχρι σήμερα τους επιστήμονες και εξήγησε ότι πιθανά η έξαρση σε αυτές τις περιοχές να σχετίζεται με την συγκομιδή της ελιάς. Επιπλέον, η λοιμωξιολόγος σημείωσε ότι συνεχίζεται η εκθετική αύξηση των εισαγωγών σε κλίνες covid αλλά και ΜΕΘ, δεδομένου ότι οι νοσηλευόμενοι έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δέκα ημέρες.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και τα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάζονται με προσοχή καθημερινά, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, η οποία επισήμανε ότι οι νέες εισαγωγές έχουν ως «αποτέλεσμα τη συνεχή πίεση στο σύστημα υγείας, ιδιαίτερα στη Βόρειο Ελλάδα».
«Φαίνεται ότι μάλλον είμαστε στο πικ αυτού του δεύτερου κύματος» δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου.
«Σημαντική είναι και η αύξηση των ανθρώπων που χάθηκαν αυτή την εβδομάδα που μας πέρασε, ξεπερνώντας τα 250 άτομα, με ένα μέσο όρο για τις 7 ημέρες στα 39 άτομα την ημέρα» είπε η λοιμωξιολόγος. «Όμως η αύξηση των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και των θανάτων είναι ανάλογη με την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Δεν παρατηρείται δηλαδή καμία αυξημένη θνητότητα» εξήγησε το μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων.
Παρά την μείωση του ρυθμού αύξησης των μολύνσεων στη Θεσσαλονίκη, η κα. Παπαευαγγέλου προειδοποίησε πως καθώς ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων είναι μεγάλος στη Βόρεια Ελλάδα, αναμένεται πως τις υπόλοιπες ημέρες θα υπάρξει αύξηση των νοσηλευόμενων. «Τα μέτρα θέλουν χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι στα 40 έτη» υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου και συμπλήρωσε «γιατί ο μεγάλος όγκος των ασθενών είναι μεταξύ 15 και 55 ετών». «Δυστυχώς σημαντικός αριθμός ενηλίκων 40 έως 60 ετών νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σήμερα. Ταυτόχρονα όμως σημαντικός είναι και ο αριθμός των ασθενών, που νοσηλεύονται, με ηλικία άνω των 65 ετών και έτσι και αυτό συνηγορεί στην πρόβλεψη ότι το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται» τόνισε η λοιμωξιολόγος.
Όπως ανέφερε, οι άνθρωποι που χάνουν σήμερα τη ζωή τους πιθανότατα μπορεί να έχουν μολυνθεί έως έναν μήνα πριν. Όπως ανέφερε, σύμφωνα με την εμπειρία από την Ισπανία, χρειάζεται 15 με 20 ημέρες από την έναρξη του lockdown για να αρχίσει να παρατηρείται μείωση των θανάτων.
Με μια 35% μείωση της κινητικότητας, αναμένεται πως μέσα στις πρώτες 7 με 10 ημέρες θα συνιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, ωστόσο στη συνέχεια θα παρουσιαστεί μείωση των εισαγωγών, ενώ μια με δύο εβδομάδες αργότερα θα παρουσιαστεί μείωση των εισαγωγών στις ΜΕΘ.