«Δεν πρέπει επ’ ουδενί να περάσει στον κόσμο η άποψη ότι τελειώσαμε» τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τονίζοντας παράλληλα πως είναι αναγκαστικό το άνοιγμα της οικονομίας.
«Η απόφαση να ανοίξει η οικονομία είναι περισσότερο πολιτική, με την έννοια της ανάγκης της οικονομίας να επανέλθει σιγά – σιγά στην κανονικότητα και λιγότερο υγειονομική, με την έννοια ότι ο κορωνοϊός είναι ακόμα εδώ», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, επισημαίνοντας πως «με αυτό το δεδομένο, οι παράμετροι που πρέπει κανείς να αξιολογήσει είναι η πορεία του εμβολιασμού, η πορεία του testing και η συμμόρφωση του πληθυσμού στο άνοιγμα με τη διατήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας».
«Όσον αφορά στο testing, η αίσθησή μου προσωπικά είναι ότι δεν ξέρω αν έχει γίνει η αξιολόγηση των self test, δηλαδή ποια είναι η ευαισθησία και η ειδικότητά τους στον πληθυσμό όπως εφαρμόζονται», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος και πρόσθεσε ότι «είναι ένα θέμα που πρέπει να αξιολογηθεί».
«Υπάρχει μία βελτίωση, αλλά επειδή ο ιός εξακολουθεί και υπάρχει, αυτή η ύφεση είναι ασταθής, μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί», είπε, ενώ ξεκαθάρισε ότι «χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή και πειθαρχία του κόσμου, ο οποίος δεν πρέπει να νομίζει ότι επειδή άνοιξαν δραστηριότητες, έχει τελειώσει».
Σχετικά με το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας, ο καθηγητής το χαρακτήρισε «αναγκαστικό», λέγοντας ότι «τα οριζόντια μέτρα έχουν κλείσει τον κύκλο τους». Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, το άνοιγμα «επιλέχθηκε σαν μονόδρομος». «Είναι ένα στοίχημα αν αυτό θα πετύχει και ελπίζουμε να το κερδίσουμε» είπε χαρακτηριστικά.
«Υπάρχει ένας φόβος, δεν πρέπει επ’ ουδενί να περάσει στον κόσμο η άποψη ότι τελειώσαμε», τόνισε επιπλέον ο καθηγητής και υπογράμμισε ότι «εάν δεν εμβολιαστεί όλος ο πλανήτης, δεν πρόκειται να απαλλαγούμε από τον κορωνοϊό». «Δεν πρέπει να αισθανόμαστε ασφαλείς αν εμβολιαστούμε μόνο εμείς ή μόνο οι Γάλλοι ή μόνο οι Αμερικάνοι. Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα και πρέπει να γίνει κατανοητό» κατέληξε.