Η επετειακή ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ γιορτάζει τα 300 τεύχη της με μεγάλες προσφορές! Κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα γιορτάζοντας τα 25 χρόνια κυκλοφορίες της προσφέροντας στους πιστούς αναγνώστες της ΔΩΡΕΑΝ τέσσερα βιβλία και ειδικές εκδόσεις του περιοδικού «Πόλεμος & Ιστορία»:
– Δεκεμβριανά 1944: Η εποποιία του Συντάγματος Μακρυγιάννη και η μάχη της Αθήνας
– Εμφύλιος Πόλεμος: Η μάχη για την Πελοπόνησσο (1948-1949) – Χαλανδρίτσα & Επιχείρηση «Περιστέρα»
– Εμφύλιος Πόλεμος: Καρπενήσι 1949 – Ο παρ’ ολίγον θρίαμβος του ΔΣΕ που μετατράπηκε σε καταστροφή
– Πόλεμος & Ιστορία: Σμύρνη 1919-1922: Τρία χρόνια ελληνικής διοίκησης & Ελευθερίας
Επίσης, στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ θα διαβάσετε όλο το παρασκήνιο για την απόκτηση των φρεγατών Belh@rra!
Η προμήθεια των δύο γαλλικής ναυπήγησης φρεγατών Belh@rra, έχει εισέλθει σε προσυμβασιακή κατάσταση με την υπογραφή της σχετικής επιστολής πρόθεσης απόκτησής τους από την Ελλάδα στο πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Γαλλία.
Επίσης διαβάστε στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ:
– Η κατάρρευση του ελληνικού αμυντικού προγραμματισμού: «Κατεπείγοντα» εξοπλιστικά προγράμματα… 11 χρόνια μετά!
Μετά από 14 χρόνια σχεδόν συνολικής εξοπλιστικής απραξίας, το πρώτο πρόγραμμα απόκτησης νέου υλικού ξεκίνησε δειλά, αυτό της απόκτησης νέων φρεγατών, γαλλικής ναυπήγησης Belhara
Πολύ μικρή εξέλιξη, πολύ αργά; Θα φανεί.
Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η ασφάλεια της χώρας έχει τεθεί σε άμεσο κίνδυνο με ευθύνη των κυβερνήσεων 2007-2019, οι οποίες είτε από δισταγμό, είτε επίτηδες, καθώς εκχώρησαν την δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας και συνεπώς και τις επενδύσεις ασφαλείας, σε κέντρα του εξωτερικού, έφεραν τις Eλληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ένα βήμα πριν την ολική απαξίωση.
– Αντιαρματικά Συστήματα Ελλάδας – Τουρκίας
Τα αντιαρματικά όπλα βρέθηκαν στο επίκεντρο του ελληνικού εξοπλιστικού ενδιαφέροντος τόσο την προηγούμενη όσο και την τρέχουσα δεκαετία. Σήμερα, ο Ελληνικός Στρατός (ΕΣ), όντας αμυντικά προσανατολισμένος τόσο στο θέατρο επιχειρήσεων του Έβρου όσο και σε αυτό των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την αμυντική του ισχύ στην πληθώρα και την τεχνολογική επάρκεια των αντιαρματικών όπλων που διαθέτει. Αντιθέτως, οι Τούρκοι φαίνεται να μην «επενδύουν» υπέρμετρα σε αυτόν το τομέα, όπως συνηθίζουν σε άλλους τομείς.
– Πολεμική Αεροπορία: Το άδηλο μέλλον του στόλου των μαχητικών
Με καθυστέρηση ανανέωσης του στόλου των μαχητικών που υπερβαίνει τα δέκα χρόνια, η Πολεμική Αεροπορία κλείνει το 2020 στην πρώτη δεκαετία της «ζωής» της, είτε ως «Βασιλική Αεροπορία», είτε ως «Πολεμική Αεροπορία», που δεν προσέθεσε ούτε ένα νέο ή μεταχειρισμένο μαχητικό αεροσκάφος στην δύναμή της!
Με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρησιακές ικανότητές ενός Κλάδου που η στενή παρακολούθηση των αλμάτων της τεχνολογίας είναι καθοριστικά για την ύπαρξή της.
– Πολεμικό Ναυτικό: Το μέγεθος των πλοίων μετράει στο Αιγαίο;
Μικρότερα σκάφη μεγέθους πυραυλακάτου ή μεγαλύτερου εκτοπίσματος, μεγέθους κορβέτας; Τι χρειάζεται το ΠΝ ως «συνοδευτικά» των φρεγατών για να μπορέσει να σταθεί στο Αιγαίο απέναντι στην »καταιγίδα» νέων ναυπηγήσεων του τουρκικού Ναυτικού;
– Ελληνικό Μηχανοκίνητο Πεζικό: Στα επίπεδα του 1969!
Η διαπιστωμένη αναντιστοιχία επιδόσεων και δυνατοτήτων μεταξύ των σε υπηρεσία αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ)-τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) επιδεινώνεται δραματικά. Με άλλα λόγια, το μηχανοκίνητο πεζικό αντί να αποτελεί πολλαπλασιαστή ισχύος μετατρέπεται σε «βάρος» που υπονομεύει τη συνοχή και την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του συγκροτήματος.
– LASER & Επιχειρήσεις: Η είσοδος της ακτίνας στο μέτωπο Έβρου & Αιγαίου
Τα περισσότερα οπλικά συστήματα σήμερα χρησιμοποιούν τεχνολογία λέιζερ για την κατεύθυνση του όπλου προς το στόχο, τη μέτρηση της απόστασης (τηλεμέτρηση) μέχρι το στόχο αλλά και την ανίχνευσή του. Οι στόχοι που ανιχνεύονται, καταδεικνύονται και προσβάλλονται με χρήση ακτινών λέιζερ μπορεί να είναι εχθρικά αεροσκάφη και ελικόπτερα καθώς και επίγειοι στόχοι.
– Μέση Ανατολή:Πώς η Μόσχα χρησιμοποίησε την κουρδική «φοβία» της Τουρκίας για να κερδίσει στην Συρία
H εμπλοκή της Ρωσίας στην Συρία τον Σεπτέμβριο του 2015 αποτέλεσε το κομβικό εκείνο σημείο, το οποίο έκρινε τη τύχη της πολύπαθης αυτής χώρας. Μέχρι όμως ο Ρώσος πρόεδρος να καταφέρει να γίνει ο κύριος «παίκτης» και παράγοντας της περιοχής μεσολάβησαν πολλά. Η πάγια τουρκική φοβία για την δημιουργία μιας κουρδικής αυτόνομης οντότητας στο «μαλακό υπογάστριό» της χρησιμοποιήθηκε εντέχνως από τη Μόσχα για την επίτευξη μιας συμφωνίας η οποία έχει ένα χαμένο: Τις κουρδικές βλέψεις για αυτόνομο κράτος.
Αντιτορπιλικό «ΠΙΝΔΟΣ»: Το σκάφος του ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού που βύθισε το γερμανικό υποβρύχιο U-458
Το αντιτορπιλικό «ΠΙΝΔΟΣ», D-72, ήταν ένα σκάφος συνοδείας κλάσης Hunt II που παραχωρήθηκε από το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό στο Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό στη διάρκεια του Β’ Π.Π. εξαιτίας των μεγάλων απωλειών που είχε το Ναυτικό κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής τον Απρίλιο του 1941.