MEDIA

Καϊλή: Ζητά άμεση δράση από την Κομισιόν για τις θεσμικές εκτροπές στα ΜΜΕ

Αίτημα για άμεση λήψη μέτρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις «θεσμικές εκτροπές» στο θέμα των ΜΜΕ στην Ελλάδα κατέθεσε η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή με ερώτησή της. «Οι πρωτόγνωρες θεσμικές παρεκτροπές εν μέσω μιας σαρωτικής και άδικης φοροεπιδρομής, έχουν ξεπεράσει όχι μόνο την κοινή λογική και τις κόκκινες γραμμές, αλλά και θίγουν βασικές ευρωπαϊκές αρχές δημοκρατίας και ελευθερίας» αναφέρει.

 

 

 

Η ίδια, κατηγορεί την κυβέρνηση για έλλειψη ψυχραιμίας «που στερεύει από επικοινωνιακά προσχήματα, και καταλήγει οι φασιστικές συμπεριφορές μελών της να είναι ο κανόνας -δηλαδή στην κανονικοποίηση αποκλινουσών πολιτικών- θυμίζει τον τυχοδιωκτισμό και την αλαζονεία καθεστώτος, με αποκορύφωμα την επίθεση σε χυδαίο ύφος ενός  υπουργού εναντίον μιας γυναίκας και τον εκδικητικό και απαξιωτικό τόνο απάντησης του ιδίου του πρωθυπουργού σε μια δημοσιογράφο που ο ίδιος αφήνει άνεργη με απαράδεκτο λεξιλόγιο».

Στην κατεπείγουσα ερώτηση που κατέθεσε ζητά τη λήψη μέτρων κ δράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία της ελεύθερης δημοσιογραφίας, των εργαζομένων που απολύονται, την προστασία των φορολογουμένων από την απώλεια των δανείων των καναλιών που κλείνουν και την φίμωση των ΜΜΕ που επιχειρείται από ορισμένες κυβερνήσεις με έλεγχο του τηλεοπτικού τοπίου και του περιεχομένου.

Ακολουθεί η ερώτηση της Ευρωβουλευτού:
 
Η συνταγματική εκτροπή που συμβαίνει στην Ελλάδα σε επίπεδο θεσμών και ατομικών δικαιωμάτων και στο θέμα της αδειοδότησης των ΜΜΕ συμπυκνώνεται στη χαρακτηριστική δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι “Το αυτονόητο δικαίωμα του Ελληνικού λαού στην ενημέρωση για τόσο σημαντικά ζητήματα, όπως η χθεσινή Σύνοδος, καταπατήθηκε απ΄ την επιλογή των ιδιωτικών καναλιών να προβάλλουν ή να αποκρύπτουν ό,τι νομίζουν”. Η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου εκφράζει επίσημα τη θέση της κυβέρνησης ότι έχει δικαίωμα να επιβάλλει σε δημοσιογράφους και ιδιωτικά κανάλια ακόμη και ποια γεγονότα θα προβάλλουν, με ποιον τρόπο και πώς θα τα αξιολογήσουν.
Επίσης, ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ απαξίωσε δημοσιογράφο σταθμού που δεν αδειοδοτήθηκε. Την ίδια αδιάφορη στάση φαίνεται ότι τηρεί η κυβέρνηση στο θέμα των δανείων των σταθμών που θα κλείσουν, τα οποία ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.
 
α) Με πρόδηλη την απουσία θεσμικού πλαισίου προστασίας των ΜΜΕ και της ελεύθερης έκφρασης δημοσιογράφων σε επίπεδο ΕΕ, προτίθεται η Επιτροπή να αναλάβει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία ή άλλη δράση, δεδομένου του κατεπείγοντος προβλήματος;
 
β) Πώς θα δράσει γρήγορα για την προστασία των εργαζομένων των σταθμών που θα κλείσουν τις επόμενες 80 ημέρες και των φορολογουμένων από την απώλεια των χρημάτων των δανείων των σταθμών που θα κλείσουν;