MEDIA

Ο «Τιτανικός» των Debate

Λίγοι ήταν εκείνοι που θεωρούσαν πως θα γινόταν σοφότεροι με το debate. Και αν η επιβεβαίωση για τον πολιτικό λόγο που αρθρώθηκε σε αυτό μας δικαίωσε, οι δημοσιογράφοι έκαναν την έκπληξη σκορπώντας απογοήτευση.

Ο σκοπός που οι απαντήσεις θα πρέπει να είναι εντός χρονικού ορίου στα debate δεν είναι τυχαίος. Η τεκμηρίωση της απάντησης δείχνει κατά πόσο ο πολιτικός αρχηγός είναι γνώστης ενός θέματος,  φανερώνει συγκρότηση, άποψη και σχέδιο. Αν δεν απαντήσει στην ερώτηση αλλά πει τα δικά του, απλώς χάνει τις εντυπώσεις.

Ξεκινώντας από αυτό το αξίωμα, καταλαβαίνει κανείς πως αναζητώντας τον νικητή του χθεσινού debate θα βρούμε πιο εύκολα χαμένους. Αυτό που προξενεί εντύπωση,  είναι πως οι χαμένοι απλώνονται και στις δύο… όχθες. Από τη μία ήταν οι πολιτικοί, από την άλλη οι δημοσιογράφοι. Και εάν οι μεν υπερβαίνουν το χρόνο –που τα κομματικά επιτελεία τους έχουν συμφωνήσει- τι να πει κανείς για τους δε, τους δημοσιογράφους, που δεν μπορούσαν να κάνουν ερώτηση εντός χρόνου, προσπαθώντας μάλιστα, να τοποθετηθούν και οι ίδιοι.

Στο κομμάτι των πολιτικών αρχηγών, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε νωθρά και όσο περνούσε η ώρα ανέβαζε στροφές. Υπήρξε απολογητικός, υπερασπίστηκε επιλογές του, έθεσε το δίλημμα «ή εμείς ή το “παλιό”», ανέβασε τους τόνους για το μεταναστευτικό και πήρε ηγετική «πόζα» στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών και την εκτός πλαισίου παρέμβαση της Όλγας Τρέμη, ρωτώντας τη «αν έχει τη μύγα». Προσπάθησε να έχει καθαρό λόγο, μίλησε για νέες μάχες που θα έρθουν για ισοδύναμα, αλλά μάλλον η υπόσχεση κατάργησης του ΕΝΦΙΑ δεν ήχησε ως μελωδία -όπως συνέβαινε πριν λίγους μήνες- στα αυτιά ακόμη και των δικών του ψηφοφόρων. Η αίσθηση πως ο Αλέξης Τσίπρας απέχει από εκείνον της προηγούμενης πρεοκλογικής περιόδου, φυσικά και εξηγείται. Πλέον, θα πρέπει να υπερασπιστεί ένα έργο, να δώσει εξηγήσεις για μια αποτυχία, να απολογηθεί για τα σφάλματα και τις παραλείψεις. Δεν είναι ο «άφθαρτος».

Από την άλλη, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, είχε μια διγλωσσία που δεν τον βοήθησε να στείλει καθαρό μήνυμα. Από τη μία άφηνε σε κάθε ευκαιρία αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα –απευθυνόμενος στο κομματικό του ακροατήριο- και από την άλλη τόνιζε πως είναι «ανοικτός» σε κάθε είδους συνεργασία, σε σημείο να αυτοπροσκαλεσθεί στην Κουμουνδούρου, «κλείνοντας το μάτι» στους κεντρώους ψηφοφόρους. Βέβαια, το παρατεταμένο «φλερτ» με τον ΣΥΡΙΖΑ, για συνεργασία άνευ όρων ίσως και να δυσαρεστεί τον παραδοσιακό ψηφοφόρο της ΝΔ, που παρά τις δημοσκοπήσεις, βλέπει πως η προοπτική νίκης ακυρώνεται. Στα μείον, η «μάγκικη» γλώσσα του προέδρου της ΝΔ, κάτι που τον κάνει αρεστό στα λαϊκά και μεγάλα σε ηλικία στρώματα της επαρχίας –εκεί όπου αντλεί μεγάλη δύναμη το κόμμα του, αλλά ο κίνδυνος να του γυρίσει μπούμεραγκ αυτή η επιλογή σε σχέση με τους κεντρώους, αναποφάσιστους είναι ορατός.

Ο Σταυρός Θεοδωράκης δεν κατάφερε να κεφαλοποιήσει το μεγάλο του ατού, την τηλεοπτική του εμπειρία. Η επιδίωξή του να είναι χαλαρός δεν έπιασε, αφού την πιο πολλή ώρα ήταν άνευρος. Έδωσε μια θολή απάντηση για το Δημόσιο, αφού έκανε λόγο για τα «μισθολογικά ρετιρέ» και όχι για απολύσεις, έριξε στο τραπέζι μια πρόταση – πυροτέχνημα περί κατάργησης των πολεοδομίων, ενώ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τις κατά καιρούς προσωπικές επιθέσεις στον Αλέξη Τσίπρα. Εν ολίγοις, έχασε μια λαμπρή ευκαιρία.

Η  Φώφη Γεννηματά ήταν κάτω των προσδοκιών. Έδειχνε τρακαρισμένη, κόμπιαζε πολλές φορές και δεν κατάφερε να είναι πειστική σε σειρά ερωτήσεων, όπως για παράδειγμα εκείνη που αφορούσε τον Γιώργο Παπανδρέου. Χρησιμοποίησε ξύλινο πολιτικό λόγο, πρόλαβε όμως να δώσει «χρυσό βατόμουρο» στον Αλέξη Τσίπρα και να καλέσει τους παλιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ «στο σπίτι τους».

Ο Πάνος Καμμένος ίσως και να ήταν ο κερδισμένος αυτού του debate. Απευθύνθηκε στο δεξιό ακροατήριο, υπερασπίστηκε κυβερνητικές επιλογές,  αλλά σε θέματα «δεξιού DNA» όπως το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, διαχώρισε τη θέση του. Επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για το θέμα των υποβρυχίων, με τον πρόεδρο της ΝΔ να χάνει την ψυχραιμία του, κάτι που λειτούργησε υπέρ του αρχηγού των Αν.Ελ. Επίσης, έκανε ένα κάλεσμα σε «Καραμανλικούς ψηφοφόρους» και μιλώντας για σκανδαλολογία.

Κερδισμένος επίσης θα πρέπει να θεωρείται και ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Η προσπάθειά του να αποδομήσει τον Παναγιώτη Λαφαζάνη φάνηκε επιτυχημένη. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ ήταν άνετος, ήταν ο πρώτος που χαμογέλασε και έκανε χιούμορ. Βέβαια, δεν είχε και το άγχος, αφού η στρατηγική του κόμματος είναι δεδομένη και η ατάκα «λυκοσυμμαχίες», σήμα κατατεθέν του Περισσού, ακουγόταν περίπου σε κάθε απάντηση.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ήταν αγχωμένος, μάλιστα κάποια στιγμή άναψε και τσιγάρο σύμφωνα με φήμες. Δεν κατάφερε να επικοινωνήσει σωστά τις θέσεις του ενώ δέχθηκε το σφυροκόπημα του Δημήτρη Κουτσούμπα που υπενθύμιζε το «υπουργικό παρελθόν» του αρχηγού του ΛΑΕ.

Πέρα από τους πολιτικούς αρχηγούς κρίθηκαν και οι κεντρικοί παρουσιαστές των καναλιών. Εμφανίσθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και μάλιστα, δημοσιογράφοι με ιστορία και κύρος. Όπως για παράδειγμα η Όλγα Τρέμη, που τσίριζε –εκτός πλαισίου- προς τον Αλέξη Τσίπρα, όταν απαντούσε για το νέο τηλεοπτικό νομοσχέδιο. Με την παρέμβασή της κατάφερε να  μην ακούσουν οι τηλεθεατές την απάντηση του πρώην πρωθυπουργού και να αμαυρώσει το πρεστιζάτο προφίλ της.

Εκείνος που ξεχώρισε και φάνηκε πιο διαβασμένος από όλους ήταν ο Αντώνης Σρόιτερ. Ακολούθησε η Σία Κοσιώνη και η Μαρία Χούκλη, ενώ αναιμική παρουσία είχαν η Μάρα Ζαχαρέα και η Όλγα Τρέμη, που ανέβαζαν τους τόνους μόνο όταν είχαν απέναντί τους τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Μάκης Γιομπαζολιάς θεώρησε πως ήταν η χρυσή του ευκαιρία να τον μάθουν και οι ηλικίες κάτω των 25, αφού σχεδόν απαντούσε μόνος του στις ερωτήσεις που έθετε στους αρχηγούς.

 

Η πρόταση: «Να καταργήσουμε τις Πολεοδομίες» (Σταύρος Θεοδωράκης)

Η ατάκα: «Τον έβαλες να κάνει τη βρώμικη δουλειά» (Βαγγέλης Μειμαράκης σε Αλέξη Τσίπρα για τον Πάνο Κάμμενο)

Φιλικό χτύπημα στην πλάτη: Ο Πάνος Χαρίτος στον πιο άχαρο ρόλο της πλούσιας δημοσιογραφικής του σταδιοδρομίας.

Η ερώτηση – κλωτσιά στα αρ…ια του συστήματος: Ο ρόλος της παιδείας είναι σπουδαίος στην αφύπνιση του έθνους. Μήπως χρειαζόμαστε μία νέα αφύπνιση μέσω της παιδείας από το να ακούμε συνέχεια για τα ελλείμματα και τους δείκτες οικονομίας; (Μάρα Ζαχαρέα προς Βαγγέλη Μειμαράκη)

Το σύμβολο της αντίστασης: Η τρέσα της Όλγας Τρέμη.

Αχτίδα φωτός: Τα αναζωογονητικά φώτα της ΕΡΤ.

Κάτι κουρασμένα παλικάρια: Ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά φάνηκαν καταπονημένοι.

Το spoiler: Η αποκάλυψη για το δεύτερο spot από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.