Τη σύγχυση που επικρατεί στην Ελλάδα σχετικά με το τι συνεπάγεται το «ναι» και το «όχι» του επικείμενου δημοψηφίσματος της Κυριακής αποτυπώνει σε σημερινό του δημοσίευμα ο ιστότοπος Politico.
Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με δύσκολες αποφάσεις από το 2010, σημειώνει η αρθρογράφος Megan Greene στο άρθρο της με τίτλο «Καμία ευνοϊκή συμφωνία για την Ελλάδα, μόνο άσχημες επιλογές». Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, η απόφαση που καλούνται να πάρουν οι Έλληνες στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου είναι η πιο δύσκολη μέχρι στιγμής, αφού θα πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο εξαιρετικά δυσάρεστες καταστάσεις.
Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του Politico, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες προκηρύχθηκε το συγκεκριμένο δημοψήφισμα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σήμερα λήγει το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας έχουν προκαλέσει σύγχυση τους περισσότερους Έλληνες, αναφορικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ψήφος τους.
«Η πλειοψηφία των Ελλήνων με τους οποίους έχω μιλήσει στην Αθήνα είναι μπερδεμένοι σχετικά με το τι ακριβώς σημαίνει ένα «ναι» ή ένα «όχι». Δεδομένου ότι οι Έλληνες θα κληθούν να εκφράσουν την άποψή τους για ένα σημείο διαμάχης, ο χαρακτήρας του δημοψηφίσματος είναι δύσκολο να διευκρινιστεί. Η κυβέρνηση συνέστησε στους πολίτες να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα, προσπαθώντας να παρουσιάσουν την ψηφοφορία ως μια επιλογή της αντίστασης στους εκμεταλλευτικές πιστωτές στην Ελλάδα (όχι) ή την υποχώρηση και την παράδοση της αξιοπρέπειάς τους (ναι). Το λόμπι του «ναι» προσπαθεί να παρουσιάσει το δημοψήφισμα ως επιλογή μεταξύ εξόδου από την Ευρωζώνη (όχι) ή τη συμμετοχή σε αυτήν (ναι)», γράφει το δημοσίευμα.
Όπως επισημαίνει η Greece, με περιθώριο μόνο μία εβδομάδα για τη διεξαγωγή εκστρατείας, καμία πλευρά δεν έχει πολύ χρόνο για να πάρει τους πολίτες με το μέρος της. Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης απόψεων είναι ζωτικής σημασίας, αφού θα καθορίσουν την έκβαση του δημοψηφίσματος.
«Αν κερδίσει η άποψη της κυβέρνησης, είναι πιθανό να επικρατήσει το «όχι». Αν οι Έλληνες αισθανθούν ότι ψηφίζουν υπέρ ή κατά της παρουσίας στην Ευρωζώνη, η ψήφος «ναι» είναι πιθανή», προσθέτει η αρθρογράφος καταλήγοντας ότι, αν και το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο, σίγουρα η διαφορά θα είναι μικρή.
Διαβάστε επίσης: