Ολοκληρώθηκε η πολύμηνη έρευνα του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ για τη στάση των τηλεοπτικών καναλιών την εβδομάδα πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015.
Την ερχόμενη Τρίτη, ύστερα από μία ακόμη αναβολή, το Πειθαρχικό αναμένεται να λάβει απόφαση για τους εννέα συνολικά ελεγκτέους παρουσιαστές και δημοσιογράφους. Εν όψει της απόφασης αυτής, η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου του Mega Όλγα Τρέμη υπέβαλε την παραίτησή της από μέλος της ΕΣΗΕΑ με επιστολή της στον πρόεδρο της Ένωσης Σταμάτη Νικολόπουλο, στην οποία υποστηρίζει πως έχει «στοχοποιηθεί» από όργανα της ΕΣΗΕΑ, χωρίς ωστόσο να κατονομάζει το Πειθαρχικό Συμβούλιο.
Η Όλγα Τρέμη και οι, Γιάννης Πρετεντέρης, Μαρία Σαράφογλου, Μανώλης Καψής, Μαρία Χούκλη, Σταμάτης Μαλέλης, Άρης Πορτοσάλτε, Νίκος Κονιτόπουλος και Δημήτρης Οικονόμου παραπέμφθηκαν για παραβίαση της δεοντολογίας και άσκηση προπαγάνδας από το Πειθαρχικό, το οποίο έλεγξε συνολικά 20 δημοσιογράφους για τη στάση τους την επίμαχη εβδομάδα. Στην ΕΣΗΕΑ είχαν κατατεθεί περί τις 300 καταγγελίες πολιτών για τη στάση καναλιών και δημοσιογράφων την περίοδο προ του δημοψηφίσματος.
Όλο το προηγούμενο διάστημα έγινε έρευνα για όσα ειπώθηκαν στον τηλεοπτικό αέρα και στοιχειοθετήθηκαν οι κατηγορίες με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας.
Παράλληλα, οι «κατηγορούμενοι» κατέθεσαν στο Πειθαρχικό τις απόψεις τους, τους οποίους υπερασπίστηκαν μάρτυρες, όπως ο Παντελής Καψής και ο Παύλος Τσίμας.
Τα στοιχεία που διαθέτει το Πειθαρχικό Συμβούλιο είναι πάρα πολύ σημαντικά, καθώς διαπιστώθηκε σωρεία παραβιάσεων του Κώδικα Δεοντολογίας. Παρ’ όλα αυτά, κατά πληροφορίες, η πρόεδρος του Πειθαρχικού προσπάθησε να ματαιώσει την έκδοση απόφασης με το επιχείρημα ότι ασκείται λογοκρισία στους δημοσιογράφους-παρουσιαστές. Για την έκβαση της υπόθεσης ήταν ενήμεροι όλοι οι ελεγχόμενοι δημοσιογράφοι.
Η Όλγα Τρέμη επέλεξε να υποβάλει την παραίτησή της από την Ένωση, διαδικασία που δεν υφίσταται στη λειτουργία της ΕΣΗΕΑ. Πρακτικά, η παραίτησή της σημαίνει αποδοχή τυχόν διαγραφής της από το Πειθαρχικό Συμβούλιο.
typologies.gr