MEDIA

Πόσοι θα χάσουν τη δουλειά τους, λόγω των 4 αδειών – Απολύσεις ζητούν οι καναλάρχες!

Ασάφειες ως προς τον μελλοντικό αριθμό των εργαζομένων στην ιδιωτική τηλεόραση προκύπτουν τόσο από τον σχεδιασμό της κυβέρνησης όσο και από την πρακτική των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών.

 

Οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική τηλεόραση, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κυβέρνηση από το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», είναι  2.639,  με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου. Το Mega έχει 540, ο Alpha 537, ο ANT1 509, το Star 387, ο ΣΚΑΪ 340, το E-TV 206, το Μακεδονία 61 (!) και το ΑΡΤ 59 (!).

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση χορηγήσει τέσσερις και μόνο άδειες εθνικής εμβέλειας, από τη στιγμή που το ελάχιστο όριο είναι 400 εργαζόμενοι ανά κανάλι, θα έχουν δουλειά  1.600  άτομα, δηλώνει η ΕΙΤΗΣΕΕ. Αν επιμείνει η κυβέρνηση, λοιπόν, θα χαθούν περίπου 1.000 θέσεις εργασίας, κάτι που θα είναι επιβαρυντικό για τον κλάδο.

Τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ, που σήμερα εμφανίζονται να αγωνιούν για τις θέσεις εργασίας, όλο το προηγούμενο διάστημα «ξεφορτώθηκαν» προσωπικό με πρόσχημα το Μνημόνιο, με απολύσεις και εθελούσιες αποχωρήσεις αλλά και αναπτύσσοντας εταιρείες που πουλάνε ενημερωτικό πρόγραμμα σε άλλα δίκτυα, δημιουργώντας μια άτυπη μορφή ενοικίασης προσωπικού.

Και ενώ εμφανίζονται να διαμαρτύρονται στα παράθυρα οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι για απώλεια θέσεων εργασίας, στο non-paper που έστειλε η ΕΙΤΗΣΕΕ στην κυβέρνηση, το οποίο δεν προοριζόταν για δημοσίευση, γινόταν λόγος για την ανάγκη να μειωθεί το όριο του προσωπικού από τα 400 στα 200 άτομα για τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας, ανεξαρτήτως στόχευσης.

Δηλαδή, προτείνουν στην κυβέρνηση να χαμηλώσει το όριο για να κάνουν νόμιμα τις απολύσεις. Το πιο επικίνδυνο σημείο είναι αυτό στο οποίο σημειώνουν για τους νεοεισερχόμενους επενδυτές ότι είναι προτιμότερο να συμμετέχουν στον διαγωνισμό «με μια νέα, καθαρή εταιρεία παρά με μια υφιστάμενη». «Αυτό», συνεχίζει το non-paper, «θα οδηγήσει σε ρευστοποίηση των σημερινών τηλεοπτικών σταθμών και απολύσεις προσωπικού».

Η ΕΣΗΕΑ, από την πλευρά της, αρνείται να μπει στον διάλογο και προειδοποιεί με κινητοποιήσεις, χωρίς να διατυπώνει καμία αξιόπιστη πρόταση για τους όρους εργασίας εντός των σταθμών.

typologies.gr