MEDIA

Πρόστιμα 100.000 ευρώ στο ΑΡΤ για όσα έλεγε ο Κωνσταντίνος Πλεύρης για το Άουσβιτς

«Καμπάνα» συνολικού ύψους 100.000 ευρώ από το ΕΣΡ στο ΑΡΤ, για αντισημιτική ρητορική από τον Κωνσταντίνο Πλεύρη μέσα από τη συχνότητά του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την σχετική απόφαση, «στην εταιρεία με την επωνυμία «CITY NEWS ΑΕ», ιδιοκτήτρια του τηλεοπτικού σταθμού «ΑΡΤ» Ν. Αττικής την διοικητική κύρωση του προστίμου: α) των 50.000 ευρώ για δυσμενείς διακρίσεις στη βάση εθνικότητας και θρησκεύματος και β) εκείνο των 50.000 ευρώ για τη μετάδοση προγράμματος υποβαθμισμένης ποιοτικής στάθμης».

Η υπόθεση εξετάστηκε από το ΕΣΡ ύστερα από καταγγελία για «αντισημιτική ρητορική μίσους, περιλαμβανομένης πλήρους αμφισβήτησης του Ολοκαυτώματος» στην εν λόγω εκπομπή, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Κωνσταντίνος Πλεύρης ο οποίος, μεταξύ άλλων αμφισβήτησε το Ολοκαύτωμα, παρουσίασε το Άουσβιτς ως ένα μέρος με «καντίνα και κολυμβητήριο» και είπε ότι τον «ενοχλεί ότι ο αντισημιτισμός είναι ποινικό αδίκημα».

Στην απόφαση του ΕΣΡ συμπεριλαμβάνονται και δύο καρτέλες που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή: μία που καλούσε τους τηλεθεατές να ψηφίσουν για τη διεξαγωγή δημόσιας συζήτησης μεταξύ του Κωνσταντίνου Πλεύρη και τους εκπροσώπους του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου για το Ολοκαύτωμα, μέσω γραμμών υψηλής χρέωσης, και μια στην οποία το κανάλι πρόσφερε έναντι αντιτίμου τρία βιβλία του δικηγόρου και συγγραφέα για τον αντισημιτισμό, το Άουσβιτς και τον Χίτλερ.

Στην απόφαση καταρρίπτεται και ο ισχυρισμός του καναλιού ότι η υπό κρίση εκπομπή «προέβαλε, με επιφύλαξη, τη διαφορετική άποψη του κ. Πλεύρη σχετικά με τα εν λόγω ιστορικά γεγονότα, επισημαίνοντας τη διάστασή της με την επίσημη ιστορία» και ότι «με σαφήνεια ο παρουσιαστής της εκπομπής διαχώρισε τη θέση του και κάλεσε σε δημόσιο διάλογο σχετικά με το θέμα», αφετέρου ότι «δεν παρουσιάστηκαν “γεγονότα”» αλλά ότι «Παρουσιάστηκε το βιβλίο του εν λόγω συγγραφέως, ο οποίος έκανε αναγωγή σε προγενέστερες ιστορικές πηγές, χωρίς να υιοθετηθούν οι ιστορικές του απόψεις».

Η απόφαση απαντά στον παραπάνω ισχυρισμό λέγοντας ότι «προβάλλεται αλυσιτελώς, αφού, με βάση τα προεκτεθέντα, στην ελληνική έννομη τάξη είναι νομικώς (τουλάχιστον) ανεπίτρεπτη δημόσια συζήτηση, που θα είχε ως βάση αμφισβήτηση θεμελιωδών δικαιϊκών κανόνων και αξιών του Πολιτεύματος (όπως είναι και οι ως άνω αναφερόμενοι κανόνες)».