Τέλος στις τουρκικές παρεμβολές στην τηλεοπτική κάλυψη των νησιών του Αιγαίου βάζει η συμφωνία που πέτυχε το Υπουργείο ΨΗΠΤΕ στη Βουδαπέστη και το Φόρουμ Υλοποίησης Ψηφιακού Μερίσματος Νοτίου Ευρώπης (SEDDIF). Σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα, οι συχνότητες διπλασιάζονται, εξασφαλίζοντας την τηλεοπτική κάλυψη παντού, χωρίς παρεμβολές, καθώς και την αξιοποίηση πολλών δυνατοτήτων, όπως αναφέρουν οι typologies.gr.
Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση που διαπραγματεύτηκε στη Βουδαπέστη με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, πέτυχε να εξασφαλίσει 1.600 συχνότητες στις εργασίες του SEDDIF, όταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχαν καταφέρει να κατοχυρώσουν, από το 2006, μόλις 54 συχνότητες.
Οι διεργασίες στο SEDDIF, που δεν αποτελεί οργανισμό αλλά εθελοντική συνεργασία των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ήταν εντατικές, ενώ υπήρξαν δυσκολίες στις συζητήσεις, όπως για παράδειγμα με την Τουρκία, όπου υπήρχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αφού η Τουρκία δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οποιαδήποτε απόφασή της, όπως η σχεδιαζόμενη μετάβαση στην τεχνολογία εκπομπής DVB Τ2 μέσα στο 2018, θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρεμβολές στην κάλυψη των νησιών του Αιγαίου.
Ωστόσο, με το νέο πλάνο που καταρτίστηκε η Ελλάδα πέτυχε, όχι μόνο να δεσμεύσει την Τουρκία να μεταβεί στη νέα τεχνολογία μετά το 2020, αλλά και να συμφωνηθούν οι συχνότητες που θα μοιραστούν μεταξύ των δύο χωρών, “τελειώνοντας” τις τουρκικές παρεμβολές στο Αιγαίο.
Όπως αναφέρουν οι typologies.gr, η επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης για τα θέματα που θα ισχύσουν μετά το 2022 είναι ως ένα βαθμό αποπροσανατολιστική, αφού φαίνεται ότι και πάλι στόχος είναι να εξυπηρετηθούν όσοι θέλουν να χρησιμοποιούν δωρεάν τις συχνότητες.
Aftodioikisi