MEDIA

Το τετ – α – τετ των νέων καναλαρχών με το Ν. Παππά – Οι θέσεις, οι απόψεις αλλά και οι απαιτήσεις για τη 1η δόση και τις διαφημίσεις

Αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς θα έβλεπε τους εκπροσώπους των τεσσάρων προσωρινών υπερθεματιστών στο Μέγαρο Μαξίμου, τελικά ο σχεδιασμός άλλαξε και οι συναντήσεις έγιναν στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

 

 

 

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος υποδέχτηκε τους εκπροσώπους των τεσσάρων προσωρινών υπερθεματιστών των τηλεοπτικών αδειών, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, συνάντηση που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα.

Επισημαίνεται ότι περίπου στις 16:00 το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μετέβη και ο ίδιος στο κτίριο του πρώην υπουργείου Τύπου, προκειμένου να συναντηθεί εν συνεχεία, με τους ίδιους τους καναλάρχες, δηλαδή με τους Βαγγέλη Μαρινάκη, Βλαδίμηρο Καλογρίτσα, Γιάννη Αλαφούζο και Θοδωρή Κυριακού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παππάς αφού τους συνεχάρη, επεσήμανε ότι εκκρεμεί ο έλεγχος του πόθεν έσχες, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη ευθύνη που τους αναλογεί για την ενημέρωση του ελληνικού λαού.

Πρώτος πάντως, έφτασε ο κ. Μαρινάκης, τον οποίο όμως κανείς δεν είδε, αφού μπήκε αλλά και βγήκε από το υπόγειο γκαράζ στο κτίριο, χωρίς να γίνει αντιληπτός από τους δημοσιογράφους.

 

Η δήλωση του Ν. Παππά μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων

"Οι συζητήσεις με τους προσωρινούς υπερθεματιστές ήταν ιδιαίτερα παραγωγικές.Έχουν συνείδηση της ευθύνης που αναλαμβάνουν. Υπάρχουν υποχρεώσεις που απορρέουν από τον νόμο και προβλέπει για πρώτη φορά τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων, συγκεκριμένες κτιριακές εγκαταστάσεις και συγκεκριμένους κανόνες παραγωγής προγραμμάτων. Θα συνεχιστούν αυτές οι συναντήσεις για να οργανώσουμε με συγκροτημένο τρόπο τη μετάβαση στη νέα τηλεοπτική πραγματικότητα. Οι αποφάσεις της διοίκησης θα πρέπει να δρομολογηθούν όπως είχε αποφασιστεί", δήλωσε ο κ. Παππάς και συνέχισε:

"Ο κλάδος της τηλεόρασης έχει υποφέρει από τη ραγδαία μείωση της απασχόλησης. Είναι υποκριτικό ειδικά όσοι κατηγορούσαν εμένα προσωπικά αλλά και τη κυβέρνηση όταν απαιτούσαμε τους 400 μίνιμουμ εργαζόμενους, ορισμένοι να επιτίθενται σε εμάς για αυτά τα ζητήματα. Για πρώτη φορά ο νόμος ο δικός μας έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο". 

 

Τα “αγκάθια” πριν τη 1η δόση

 

Η πρώτη ένσταση διατυπώθηκε από τον νομικό σύμβουλό του κ. Καλογρίτσα και αφορά τη καθυστέρηση για τουλάχιστον είκοσι ημέρες η έκδοση της κατακυρωτικής πράξης με τους νικητές του διαγωνισμού, έτσι ώστε να μην προηγηθεί η έκδοσή της, της αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας για την νομιμότητα ανακήρυξης των υποψηφίων.

Σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, η κατακυρωτική πράξη θα πρέπει να εκδοθεί ως τις 15 Σεπτεμβρίου και εντός των προσεχών 15 ημερών θα πρέπει οι νικητές να καταβάλουν την πρώτη δόση (30%) του τελικού τιμήματος που πρόσφεραν. Όμως στις 16 Σεπτεμβρίου θα εκδικαστούν οι προσφυγές των υποψηφίων κατά συνυποψηφίων τους για το αν νομίμως ανακηρύχθηκαν υποψήφιοι. Όπως επισήμανε η πλευρά Καλογρίτσα, επειδή η απόφαση θα εκδοθεί εντός 20ημέρου με πιθανό το ενδεχόμενο το δικαστήριο να ακυρώσει κάποια συμμετοχή, θα πρέπει ως τότε να αναβληθεί και η καταβολή του τιμήματος.

Η δεύτερη ένσταση που προέβαλλαν όλοι οι εκπρόσωποι των καναλιών, ήταν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να αποσαφηνίσει πως θα λειτουργήσει ο νέος νόμος για την διαφήμιση, ο οποία στο εξής τίθεται υπό κρατικό έλεγχο και μάλιστα με επιπλέον κόστος για τα λειτουργούντα κανάλια που αγγίζει το 10% του συνολικού τζίρου. Όπως τονίζουν τα κανάλια, το πλαίσιο αυτό, σε συνδυασμό με τα υψηλά τιμήματα για την απόκτηση της άδειας, καθιστά αμφίβολη την βιωσιμότητα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, αν όχι αδύνατη. Και για τον λόγο αυτό ζητούν την τροποποίηση του νόμου και την δέσμευση της κυβέρνησης για το τελικό περιεχόμενό του.

Ταυτόχρονα και οι τέσσερις εταιρείες, ζητούν να αποσαφηνιστεί πόσες τελικώς θα είναι οι τηλεοπτικές άδειες που θα δοθούν στο μέλλον (πανελλαδικές, θεματικές και περιφερειακές) κι αν αυτές θα δημιουργήσουν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού προς τις εταιρείες που κατοχύρωσαν πανελλαδικές άδειες γενικού περιεχομένου. Μάλιστα οι τέσσερις εταιρείες ζητούν από την κυβέρνηση να δεσμευθεί δημοσίως για το ζήτημα αυτό, έτσι ώστε να αποσαφηνιστούν και οι κανόνες λειτουργίας της τηλεοπτικής αγοράς στο μέλλον.

Επίσης τα κανάλια, με επικεφαλής τον ΣΚΑΪ και τον ΑΝΤΕΝΝΑ που το έθεσαν στην συνάντηση, ζητά να υπογραφούν συμβάσεις του δημοσίου με τον κάθε υπερθεματιστή ξεχωριστά, όπου θα αναφέρονται όχι μόνο οι υποχρεώσεις της κάθε εταιρείας, αλλά και οι υποχρεώσεις του δημοσίου απέναντί τους, έτσι ώστε, όπως χαρακτηριστικά είπαν “να είναι σαφείς και ξεκάθαροι εξ αρχής οι όροι του παιχνιδιού”.

Για όλα αυτά τα ζητήματα, η κυβέρνηση επιφυλάχθηκε να απαντήσει, γεγονός που αποδεικνύει, οτι μπορεί ο διαγωνισμός να τελείωσε , αλλά οι διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών θα διαρκέσουν πολύ ακόμα με το ενδεχόμενο εκπλήξεων και ανατροπών να είναι ακόμα υπαρκτό.

 

 

Οι δηλώσεις των εκπροσώπων

Μετά το τέλος της συνάντησης με τον γενικό γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, ο διευθύνων σύμβουλος του Σκάι Κώστας Κιμπουρόπουλος δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών έθεσαν το θέμα να μην καταβληθεί η πρώτη από τις τρεις δόσεις στις 16 Σεπτεμβρίου, διότι την ίδια ημέρα αναμένεται η ανακοίνωση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα ασφαλιστικά μέτρα. Με απλά λόγια οι καναλάρχες ζητούν να δημοσιοποιηθεί πρώτα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και στη συνέχεια να καταβάλλουν το 1/3 του τιμήματος που συμφώνησε έκαστος εκ των τεσσάρων για την τηλεοπτική άδεια ώστε να μην δημιουργηθούν παράπλευρα ζητήματα.

Ο κ. Κιμπουρόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο έλεγχος του πόθεν έσχες θα ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα.Ο διευθύνων σύμβουλος του Σκάι τόνισε ότι η νέα εμπορική πλατφόρμα είναι ασύμβατη με το ευρωπαϊκό δίκαιο και εκτίμησε ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

Ο Στρατής Λιαρέλης από τον Ant1 τόνισε ότι κάθε εταιρεία έχει κάνει προγραμματισμό βιωσιμότητας και πρόσθεσε ότι η εμπορική πλατφόρμα είναι πολύ σημαντικό και θα κρίνει τη βιωσιμότητα των καναλιών.
 

Η επόμενη μέρα

Σε κάθε περίπτωση εντός των 90 ημερών πρέπει το το τοπίο να ξεκαθαρίσει πλήρως αφού σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Ν. Παππά «έχουμε το απώτατο όριο που ορίζει τις 90 ημέρες αλλά ελπίζω ότι σε συνεννόηση και με τους προσωρινούς υπερθεματιστές θα μπορέσουμε να ορίσουμε και ένα χρονοδιάγραμμα. Οι καινούργιοι σταθμοί θα πρέπει να είναι σε θέση να προβάλουν πρόγραμμα την ώρα που θα γίνει το πέρασμα στην καινούργια ημέρα της τηλεόρασης».

Ο κ. Παππάς, μιλώντας το πρωί στο «Κόκκινο» άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές σε σχέση με τον διαγωνισμό λέγοντας ότι σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με τον έλεγχο των πόθεν έσχες των τεσσάρων που επικράτησαν στη δημοπρασία της προηγούμενης εβδομάδας η διαδικασία θα προχωρήσει με τους επιλαχόντες υπερθεματιστές.

Ωστόσο από την πρωί της περασμένης Πέμπτης όταν και έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα του διαγωνισμού οι πληροφορίες θέλουν τους νικητές του διαγωνισμού να είναι έντονα προβληματισμένοι για το υψηλό τίμημα που πρέπει να καταβάλλουν και μερικοί εξ αυτών να σκέφτονται ακόμη και την απόσυρση και τη διεκδίκηση μιας θεματικής και συνεπώς πιο φτηνής άδειες.

Για τους πιο ψύχραιμους, έχουν πάρει φωτιά τα τηλέφωνα μεταξύ των χαμένων και των κερδισμένων του διαγωνισμού για το ενδεχόμενο συμπράξεων είτε μέσω χρηματικού τιμήματος είτε με ανταλλαγή μετοχών στα νέα σχήματα.

 

Τί γίνεται με όσους έμειναν εκτός

Έντονος προβληματισμός υπάρχει και για τους περίπου 1600 εργαζόμενους σε Mega, Star, Alpha και «Ε» η τύχη των οποίων θα κριθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Κυβερνητικά στελέχη όπως ο Χ. Σπίρτζης ισχυρίζονται ότι δεν θα χαθεί καμία θέση εργασίας ωστόσο ακόμη κι αν τα δύο νέα σχήματα απορροφήσουν τους 800 εργαζόμενους που είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να προσλάβουν για να λειτουργήσουν αποκλειστικά από τη δεξαμενή των 4 καναλιών που κινδυνεύουν με λουκέτο και πάλι περί τους 800 εργαζόμενους περισσεύουν αφού Ant1 και ΣΚΑΙ διαθέτουν τον αριθμό των εργαζομένων που απαιτεί ο νόμος ενώ για νέες προσλήψεις φυσικά ούτε λόγος να γίνεται.

Πάντως, έξω από το κτίριο της γ.γ. Ενημέρωσης, η αγωνία των εργαζομένων των καναλιών που βρίσκονται εκτός, εκφράστηκε με δυο αυτοσχέδια πλακάτ που κρέμασαν στις κάμερές τους με μια απλή αλλά δυνατή φράση: «Το μαύρο δεν έχει αποχρώσεις».