Οι διαφωνίες στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ως μόνο ορίζοντα τον προεδρικό θώκο, όπως φαίνεται από τις αντεγκλήσεις κορυφής.
Υπάρχει μια σημαντική μερίδα στελεχών του κινήματος, που πραγματικά πιστεύει ότι όσο πιο γρήγορα πάμε σε εκλογές, -πριν από τις διαδικασίες για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας,- θα είναι κέρδος για τον τόπο.
Όπως επισημαίνουν αυτή τη στιγμή, έχουμε μια κυβέρνηση και μια αντιπολίτευση, που εξαντλούνται σε αντιμνημονιακή πλειοδοσία, επιχειρώντας να πείσουν εαυτούς και την κοινωνία ότι βγαίνοντας από την επιτήρηση η ζωή θα αλλάξει και θα ξαναγίνει ρόδινη.
Ουσιαστικά, λένε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κανείς δεν θέλει να δει ότι ήδη τα επιτόκια έχουν φτάσει στο 6%, πριν αποχωρήσει από το πρόγραμμα το ΔΝΤ, με σαφή τάση προς το 7%.
«Να θυμηθούμε, τονίζουν προς την ηγεσία, ότι όταν τα επιτόκια έφτασαν το 6% μπήκαμε στο πρόγραμμα. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση προσποιείται ότι όλα βαίνουν καλώς και η αντιπολίτευση λέει ότι όσα έκανε η κυβέρνηση από συμβάσεις μέχρι αποκρατικοποιήσεις θα τα αναθεωρήσουμε. Άρα χτυπούν καμπανάκι στις αγορές ότι βρισκόμαστε στον παρονομαστή του 2010. Αν βγούμε και από το ευρωπαϊκό σκέλος των εγγυήσεων γιατί να μας δανείσουν; Θα φτάσουν τα επιτόκια το 8%.
Ας αναλάβει λοιπόν ο καθένας τις ευθύνες του λέγοντας στον ελληνικό λαό την αλήθεια. Με δεδομένο ότι η αριστερά είναι προ των πυλών της εξουσίας και δεν θα την πει, να βγει το ΠΑΣΟΚ και να δείξει που πάμε. Ας πιάσουμε το 3% ή το 4% λένε . Αρκεί να μην έχουμε ευθύνη για όσα θα ακολουθήσουν».
Η προσέγγιση αυτή δίνει μια άλλη εικόνα για τα εσωτερικά προβλήματα του πυλώνα της συγκυβέρνησης. Ταυτόχρονα όμως αποτυπώνει και το αδιέξοδο της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Κόμματα σε απόγνωση και ηγεσίες σε αδυναμία να χειριστούν τα μείζονα εθνικά προβλήματα που θα καθορίσουν την τύχη του τόπου για την επόμενη τουλάχιστον δεκαετία.