ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αντάρτικο φοβάται το Μαξίμου για τον ΕΝΦΙΑ. Επικοινωνιακή ήττα της κυβέρνησης

maximoy

«Σεισμό» προκαλεί στην κυβέρνηση η υπόθεση της εξαίρεσης του ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση με τις 100 δόσεις με πολλούς βουλευτές από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να είναι έτοιμοι να μην ψηφίσουν την τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Η σχετική τροπολογία εξαιρεί από την ρύθμιση των 72-100 δόσεων τις απλήρωτες – ληξιπρόθεσμες ή μη ληξιπρόθεσμες- δόσεις του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος.

Συγκεκριμένα από τη ρύθμιση εξαιρούνται όλες οι οφειλές που έχουν βεβαιωθεί μέχρι 1η Οκτωβρίου 2014 και δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι την υποβολή της αίτησης. Έτσι στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν μόνο όσες οφειλές έχουν βεβαιωθεί και καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι και την 1η Οκτωβρίου.

Στην κυβέρνηση επικρατεί μεγάλη ανησυχία για το «αντάρτικο» βουλευτών οι οποίοι λένε ήδη ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν την τροπολογία. Πέρα από την επικοινωνιακή ήττα στο Μαξίμου φοβούνται ότι μπορεί να υποστούν και ουσιαστική ήττα, να μην περάσει δηλαδή η τροπολογία προκαλώντας σοβαρό πρόβλημα αφού πρέπει να ξεκινήσει η κατάθεση αιτήσεων για την ένταξη στη ρύθμιση. Παράλληλα, βρίσκεται στην τελική ευθεία η συνεννόηση με την τρόικα και ένα πιθανό «μπλοκάρισμα» στη Βουλή θα δημιουργούσε προβλήματα στις διαπραγματεύσεις.

Σε κυβερνητικό επίπεδο τρέχουν να σβήσουν τη φωτιά που άναψε η ασυνεννοησία αλλά και το «άδειασμα» στην Γενική Γραμματεία Εσόδων, Κ. Σαββαϊδου. Η οποία συνεχίζει να εργάζεται κανονικά με συνεργάτες της να διαψεύδουν τις φήμες περί παραίτησης.

Στο Μαξίμου κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να πείσουν τους βουλευτές να ψηφιστεί η ρύθμιση και βεβαίως να εξηγήσουν το λάθος που έγινε, ωστόσο, είναι εμφανής η αμηχανία που επικρατεί.

Χαρακτηριστικό του αναβρασμού στις κοινοβουλευτικές ομάδες είναι η επίθεση που εξαπέλυσε στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, διαμηνύοντας παράλληλα ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να ψηφίσει αλλαγή του νόμου για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αφορμή στάθηκε η απουσία του υπουργού Οικονομικών από τη Βουλή, για να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο κ. Κακλαμάνης.

Η απουσία της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών προκάλεσε και την αντίδραση του προεδρεύοντος του Σώματος, Γιάννη Δριβελέγκα, που τόνισε ότι είναι υποχρέωση των υπουργών να έρχονται στη Βουλή και να μην αγνοούν τους βουλευτές.

«Είναι μείζον το θέμα. Ίσως ορισμένοι στην αίθουσα αυτή να μην έχουμε συνειδητοποιήσει την τακτική της κυβέρνησης να μετατρέψει τη Βουλή σε σάκο του μποξ, της δυσαρέσκειας και της οργής του κόσμου για τα μέτρα που λαμβάνονται και δεν είναι τυχαία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κακλαμάνης.

«Τι συμβαίνει με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και ιδιαίτερα, με τον υπουργό Οικονομικών; Φοβάται να έρθει; Ντρέπεται για τα τόσα λάθη που έχει κάνει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, που επιτρέπει το θράσος των δανειστών να ζητούν να αλλάξουμε τον νόμο που μόλις τώρα ψηφίσαμε και να ψηφίσουμε διαφορετικά; Αυτό δεν θα γίνει από τον ομιλούντα. Η ψήφος μου έχω ξαναπεί, είναι ψήφος ανοχής και σταματά στο μη χείρον, που ξέρω τι θα ακολουθήσει» πρόσθεσε.

Το πλήγμα είναι μεγάλο καθώς αγγίζει και τον ίδιο τον πρωθυπουργό μια και η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελούσε προσωπική του δέσμευση.

 Έντονες διαμαρτυρίες Μπακογιάννη

Την προσωπική διαμαρτυρία της και συναδέλφων της «για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το υπουργείο Οικονομικών» εξέφρασε και η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή την απευθείας κατάθεση της τροπολογίας για την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ, από τις 70 έως 100 δόσεις στην Ολομέλεια.

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών επί του νομοσχεδίου για τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα, η κ. Μπακογιάννη πήρε το λόγο και απευθύνθηκε στον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη, για να εκφράσει τη δυσφορία της για το ότι ενώ η Επιτροπή Οικονομικών βρίσκεται σε λειτουργία, η τροπολογία έρχεται και πάλι στην Ολομέλεια.

«Η Επιτροπή διαθέτει έμπειρους βουλευτές, οι οποίοι θα ήταν σε θέση να την επεξεργαστούν σωστά» ανέφερε και ζήτησε από τον κ. Μαυραγάνη να μεταφέρει τη διαμαρτυρία της ιδίας και συναδέλφων της για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το υπουργείο Οικονομικών, στον υπουργό Οικονομικών. Τέλος είπε πως «στη Δημοκρατία, η διαδικασία δεν είναι τύπος αλλά είναι ουσία».

«Θα προτιμούσα εξαρχής να είχε προσδιοριστεί ότι οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση» δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρατήρησε ότι «σίγουρα αυτά τα πισωγυρίσματα δεν κάνουν καλό στην εικόνα μας», ενώ εξέφρασε την άποψή του «καλώς δεν εντάσσεται ο ΕΝΦΙΑ στη ρύθμιση των 72 δόσεων, αλλά στην πάγια των 24».