Με κάθε τρόπο το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να ξεφύγει από το ναρκοπέδιο των έντονων αντιδράσεων των κοινωνικών ομάδων που δεν θα… δροσιστούν από την πηγή των αναδρομικών αλλά και των βουλευτών της συγκυβέρνησης που έχουν πάρει τα… βουνά και παριστάνουν τους αντάρτες, με όπλο τους την κοινωνική ευαισθησία. Ανάμεσά τους και ο μέχρι πρότινος υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος ο οποίος ζήτησε να διεξαχθεί ιδρυτικό συνέδριο της ΝΔ με ζητούμενο την αμφίπλευρη διεύρυνση.
Το δεδομένο που έχει στα χέρια του πια ο πρωθυπουργός, μετά και από τις αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων είναι ο κίνδυνος μιας κοινωνικής ανάφλεξης υπό το βάρος της κατάφωρης αδικίας που συντελείται στο όνομα της… αποκατάστασης των αδικιών. Μίας αποκατάστασης που μέχρι τώρα δείχνει να έχει δύο ταχύτητες και πάντως «να αρχίζει από τα ψηλά και όχι από τα χαμηλά», όπως δικαίως σημείωσε ο Ιορδάνης Τζαμτζής στη Βουλή.
Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο και ενώ το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει ότι χρήματα δεν υπάρχουν για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις όλων των κοινωνικών ομάδων, η κυβέρνηση επιχειρεί να αγοράσει πολιτικό χρόνο καλλιεργώντας προσδοκίες για συνολικές φοροελαφρύνσεις σε τρία μέτωπα. Στο πετρέλαιο θέρμανσης, το φόρο ακινήτων και τον ΦΠΑ. Υπόσχεται δηλαδή μία συνολική επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές σε πολιτικές που επιβλήθηκαν τελεσιγραφικά και υπό την απειλή της χρεοκοπίας.
Μπορεί αυτή η εξαγγελία να εξασφαλίσει πολιτικό χρόνο στην κυβέρνηση; και αν «ναι» πόσο; Ουδείς γνωρίζει, ούτε καν ο πρωθυπουργός ο οποίος παρατηρεί κάθε μέρα τη συνοχή του κόμματός του να χαλαρώνει επικίνδυνα…