ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Γράφουν-σβήνουν ονόματα στο Μαξίμου. Οργιάζει το παρασκήνιο για τους ανεξάρτητους βουλευτές

boyli

Η κυβέρνηση περιμένει από 161 έως 167 «ναι» στην απογευματινή πρώτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή.

Σπ. Λυκούδης, Γ. Ψαριανός, Κ. Μάρκου, Χ. Αηδόνης Π. Μελάς, Γ. Νταβρής το έχουν προαναγγείλει, Κ. Γιοβανόπουλος, Γ, Κουράκος, Γ. Κασαπίδης το αφήνουν ανοιχτό ως ενδεχόμενο, ενώ οι δύο ανεξάρτητοι της ΧΑ, Χ. Αλεξόπουλος και Στ. Μπούκουρας κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους.

Ο Β. Οικονόμου θα ψηφίσει «παρών» ξεκαθαρίζοντας ότι το κάνει για να πιέσει προς την κατεύθυνση της εθνικής συνεννόησης, ενώ δεν έχει τοποθετηθεί ο Β. Πολύδωρας. Δεν θα ψηφίσουν τον Στ. Δήμα – με βάση τις δημόσιες δηλώσεις τους – οι Χρ. Γιαταγάνα, Ρ. Μακρή, Θ. Τζάκρη, Θ. Παραστατίδης, Π. Μουτσινάς, Οδ. Βουδούρης, Μ. Μπόλαρης, Μ. Ανδρουλάκης, Π. Τατσόπουλος, Β. Καπερνάρος.

Το Μέγαρο Μαξίμου με διαρροές αφήνει να εννοηθεί ότι αισιοδοξεί πως στην τρίτη ψηφοφορία, στις 29 Αυγούστου, θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρόλο που αυτή τη στιγμή δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.

Άλλωστε, έχουν ήδη συμβεί όλα: Έχουν παρέμβει στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ και ο Επίτροπος Μοσκοβισί, έχει στείλει απειλητικά μηνύματα το Βερολίνο, έχει προσπαθήσει να τρομάξει τους βουλευτές ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας, έχει ξεπεράσει κάθε όριο στην κινδυνολογία η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη. Παρόλα αυτά οι 180 δεν μαζεύονται και η κυβέρνηση ελπίζει σε κάτι αόριστο, ότι θα βγουν τελικά εκτός κομματικής γραμμής βουλευτές των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ, χωρίς να είναι ορατές οι συνθήκες μέσα στις οποίες μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.

Σε κάθε περίπτωση, το παιχνίδι παραμένει ανοιχτό. Είναι ήδη γνωστό ότι πριν από την τρίτη ψηφοφορία ομάδα βουλευτών θα καταθέσει κείμενο με το οποίο θα ζητά καθορισμό ημερομηνίας εκλογών προκειμένου να εκλεγεί ΠτΔ. Αυτή τη φορά δεν θα υπογράφουν μόνο οι 8 που εμφανίστηκαν την προηγούμενη φορά (τρεις της ΔΗΜΑΡ και πέντε ανεξάρτητοι) αλλά πιθανότατα θα προστεθούν βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοίδης έκανε τέτοια δήλωση, ενώ ο Π. Παναγιωτόπουλος στην εκπομπή του στο Κόντρα πήρε αυτή τη θέση.

Το ενδιαφέρον είναι ότι τα σχετικά σενάρια πυροδότησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος ζητώντας«να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί η συναινετική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας», τονίζοντας πως «υπάρχουν και τώρα πολλά περιθώρια».

«Βεβαίως, συνέχισε, η κύρια ευθύνη ανήκει στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Η λύση πρέπει να δοθεί μέσα από τη συναίνεση των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου. Βεβαίως, υπάρχει και ο ατομικός ρόλος του βουλευτή, λόγω του μεγάλου αριθμού ανεξάρτητων βουλευτών. Αλλά ακόμη δεν έχει περάσει η φάση της ευθύνης που έχουν τα κόμματα να ερμηνεύσουν σωστά τη βούληση και την αγωνία του ελληνικού λαού».

Ακούγεται ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο στη Χαριλάου Τρικούπη να υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ αυτή την πρωτοβουλία των βουλευτών, όταν εκδηλωθεί, εφόσον διαφαίνεται πως αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να μαζευτούν οι 180.

Η πρόταση αυτή είναι διαφορετική από εκείνη που επεξεργάζονται ανεξάρτητοι βουλευτές προερχόμενοι από τη ΝΔ και τους ΑΝΕΛ, ζητώντας κυβέρνηση ειδικού σκοπού την οποία εκ προοιμίου έχει απορρίψει το Μέγαρο Μαξίμου.

Σημειώνεται ότι απόφαση για εκλογές το Νοέμβριο του 2015 εισηγείται δημοσίως και ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης με το επιχείρημα ότι έτσι θα εκλεγεί τώρα ΠτΔ και θα σταθεροποιηθεί η οικονομία μέχρι να στηθούν κάλπες.