ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Όλα για όλα από τον Αντώνη Σαμαρά στις Βρυξέλλες για να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές

Greece's Prime Minister Antonis Samaras talks with Germany's Chancellor Angela Merkel during a European Union leaders summit at the European Council headquarters in Brussels

Σκληρή μάχη δίνει ο Αντώνης Σαμαράς στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες για να διαχειριστεί τις σκληρές πιέσεις που δέχεται από τους δανειστές. Ο έλληνας πρωθυπουργός είναι εγκλωβισμένος μεταξύ δικών του δεσμεύσεων για την απεμπλοκή από το μνημόνιο και από την άλλη τις απαιτήσεις των ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ για ολοκλήρωση όλων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μέχρι το τέλος του έτους.

Στο ενδεχόμενο άρνησης των εταίρων να αποδεχθούν τις δεσμεύσεις για την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων που απορρέουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο Αντώνης Σαμαράς είναι αναγκασμένος να προσφύγει σε εκλογές, τις οποίες θέλει να αποφύγει πάση θυσία.

Οι σκληροί όροι και προϋποθέσεις που θέτουν η τρόικα και το ΔΝΤ, ο Αντώνης Σαμαράς προσπαθεί να πείσει ότι θα υπάρξει θετικό πρόσημο στην τρέχουσα αξιολόγηση, ώστε να περάσει την επόμενη αξιολόγηση.

«Διαπραγματευόμαστε στενά με τους δανειστές μας την επόμενη μέρα για μια συνετή έξοδο στην κανονικότητα», δήλωσε ο Α. Σαμαράς μετά τη συνάντηση με τον Γιούνκερ.

Το σχέδιο διαφυγής

Σαμαράς και Βενιζέλος σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις στο Μαξίμου, πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, έχουν ήδη συμφωνήσει σε συγκεκριμένο «σχέδιο διαφυγής» από τις εκλογές, που με τα σημερινά δεδομένα δεν θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν κυβερνητική πλειοψηφία.

Στόχος των κυβερνητικών εταίρων είναι η επίτευξη συμφωνίας πριν από τα Χριστούγεννα, δηλαδή μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής (18-19 Δεκεμβρίου). Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, να έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία τα τεστ αντοχής, ώστε να υπάρχει μια «καθαρή» εικόνα για τις αποφάσεις των εταίρων για το χρέος.

Η συμφωνία που θα προκύψει θα προβλέπει την εφαρμογή μιας «προληπτικής γραμμής στήριξης» που στόχο έχει να διευκολύνει την απρόσκοπτη πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές.

Απέναντι στην σθεναρή αντίσταση του ΔΝΤ, που ζητά συγκεκριμένες δεσμεύσεις, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι το Ταμείο μπορεί να έχει ρόλο τεχνικού συμβούλου, χωρίς, όμως, συμμετοχή στη χρηματοδότηση.

Η ελληνική πλευρά είναι αισιόδοξη και για τις επικείμενες εξελίξεις στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, καθώς έχει πιάσει τους στόχους, ενώ έχει υπάρξει μεγάλη διαπραγματευτική προεργασία που αφορά στη μείωση των επιτοκίων και στην επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής.