«Τα νέα μέτρα δεν ταράζουν την οικονομική ισορροπία» τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
«Τα επτά κοινωνικά μέτρα είναι επιπλέον παρεμβάσεις ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ. Βρήκαμε με ασφάλεια δημοσιονομικό χώρο, έτσι ώστε να μη διαταράσσετε η αναγκαία κοινωνική ισορροπία και αυτός ο δημοσιονομικός χώρος επιστρέφει στο σύνολό του στην κοινωνία, στους συνταξιούχους, δανειολήπτες, καταναλωτές, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες» σημείωσε.
Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος «προέρχεται από επιπλέον φορολογικά έσοδα, 9 έως 10 δις ευρώ το 2022, καλύτερα από τις αρχικές μας εκτιμήσεις και απόρροια της καλύτερης πορείας της οικονομίας, των αυξημένων φορολογικών εσόδων εξαιτίας της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, της καλής πορείας του τουρισμού, της αύξησης κατανάλωσης και εν μέρει,περίπου 15%, από την ακρίβεια».
Εκτίμησε επίσης ότι θα προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος. «Εκτιμώ ότι στην πορεία του χρόνου, έτσι όπως κινείται η ελληνική οικονομία, θα προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος. Το πότε όμως θα προκύψει με ασφάλεια, είναι ένα άλλο στοιχείο. Εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι, κανείς δεν είναι βέβαιος πως θα κινηθούν οι τιμές του φυσικού αερίου και κυρίως του πετρελαίου, το οποίο έχει αρχίσει και αυξάνει. Διότι το β΄τρίμηνο του 2023, και αυτό είναι μία ανησυχία σε όλη την Ευρώπη, η ανάκαμψη της Κίνας μπορεί να έχει επιπτώσεις στο κόστος πετρελαίου. Άρα, πρέπει να έχουμε και εφεδρείες για τους κινδύνους που μπορεί να συναντήσουμε μπροστά», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στους συνταξιούχους, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι «είναι προφανές ότι δεν έχουμε τελειώσει με τις συντάξεις. Ενδεικτικά θα πω ότι του χρόνου με βάση τον πληθωρισμό και τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης φέτος, θα υπάρξει μία νέα μόνιμη αύξηση στις συντάξεις περίπου 3,4%».
«Όλοι οι συμπατριώτες μας έχουν βοήθεια από αυτή την κυβέρνηση. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, για μία δεκαετία και πλέον, είχαν περικοπές και δεν είχαν καμία βοήθεια. Φέτος, για πρώτη φορά, καταργήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης στους δημοσίους υπαλλήλους, 200 εκ. ευρώ. Καταργήσαμε το 1% ως εισφορά στο Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας: «Τις επόμενες εβδομάδες θα μπουν και άλλες κατηγορίες που θα τις δείτε να ξεδιπλώνονται από το υπουργείο Οικονομικών με τα συναρμόδια υπουργεία. Η βοήθεια στο δημόσιο για τα βαρέα και ανθυγιεινά ήταν 170 εκ. ευρώ και γίνεται 250 εκ. ευρώ. Και έχουμε την πρόβλεψη, από 1-1-2024 για ένα νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, που θα καλύπτει όλους τους συμπατριώτες μας στο Δημόσιο, αρχικού κόστους 500 εκ. ευρώ. Πάνω από 1 δις ευρώ βοήθεια και στους δημοσίους υπαλλήλους».
«Υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα από την κυβέρνηση και για τους στρατιωτικούς και θα υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.
Αναφορικά με τις φορολογικές παρεμβάσεις, τόνισε πως «αυτή ήταν η πιο δύσκολη συζήτηση με τους θεσμούς, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αξιολογείται. Κάναμε την πιο γενναιόδωρη εφικτή ρύθμιση για να βοηθήσουμε τους συμπατριώτες μας. Θα ξεκινήσει τον Απρίλιο το μέτρο με τις 120 και 72 δόσεις. Αυτά που λέει ο Τσίπρας κοστίζουν ετησίως 10-11 δισ. ευρώ. Είναι σαφέστατο πως με αυτό θα έχουμε τις συνέπειες του παρελθόντος. Με τις δόσεις, καλύπτονται φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, ενώ υπάρχει επιδίωξη να επεκταθεί και στους δήμους. Δεν υπάρχουν οι 100 δόσεις. Θέλουμε να βοηθήσουμε κυρίως αυτούς που έχουν πρόβλημα τα τελευταία 2 χρόνια».
Για τη βοήθεια στα ευάλωτα νοικοκυριά και την προστασία στην πρώτη κατοικία, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως «σήμερα υπάρχει πλατφόρμα για διάσωση κατοικιών ευάλωτων νοικοκυριών, έχουν μπει 17.000 νοικοκυριά, τους πληρώνουμε ως 250 ευρώ το μήνα. Παραλάβαμε 250 εκατ. ευρώ ιδιωτικό χρέος, προσπαθούμε να το λύσουμε. Την Τρίτη καταθέτουμε τροπολογία για να βελτιώσουμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Πάνω από 3.000 συμπατριώτες μας έχουν ωφεληθεί. Δεν παρουσιάζω μια εικόνα υπεραισιόδοξη. Ερχόμαστε με διατάξεις και βελτιώνουμε το πλαίσιο εξωδικαστικού μηχανισμού για να βοηθήσουμε τους πολίτες να ρυθμίσουν το συνολικό ιδιωτικό τους χρέος. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 600.000 οικήματα που συνδέονται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τα 200.000 είναι σπίτια και τα υπόλοιπα συνδέονται με επιχειρήσεις. Τα 300.000 έχουν ρυθμιστεί διμερώς, μεταξύ διαχειριστή, τράπεζας και πολίτη. Είναι ευθύνη των διαχειριστών δανείων να εκτιμήσουν πραγματικότητα και να ρυθμίσουν καλύτερα. Τους λέμε ‘ρυθμίστε καλύτερα’».
«Οι ολοκληρωμένοι πλειστηριασμοί επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν 35.000, αφορούσαν και την πρώτη κατοικία. Διαβεβαιώνω τους ευάλωτους δανειολήπτες ότι η πρώτη τους κατοικία είναι διασφαλισμένη, σταματούν για 14 μήνες οι οποιεσδήποτε ενέργειες. Οι 30-40.000 που έχουν πρόβλημα και μπουν στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού, θα δουν το 50% της αυξημένης δόσης να το πληρώνει η τράπεζα. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός γίνεται για να βοηθήσουμε το σύνολο της κοινωνίας για καλύτερες ρυθμίσεις».