Συνολικά 130 χώρες συμφώνησαν σε μια παγκόσμια φορολογική μεταρρύθμιση, διασφαλίζοντας ότι οι πολυεθνικές θα καταβάλλουν το δίκαιο μερίδιο τους, όπου κι αν λειτουργούν, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), παρά το ότι ορισμένα κράτη της ΕΕ αρνήθηκαν να συμφωνήσουν.
Ο ΟΟΣΑ αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι οι εταιρείες, παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών εταιρειών Google, Amazon, Facebook και Apple, θα φορολογούνται με ποσοστό τουλάχιστον 15%, μετά την εφαρμογή της συμφωνίας.
Το νέο φορολογικό καθεστώς θα προσθέσει περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικά ταμεία, παγκοσμίως, μόλις τεθεί σε ισχύ η συμφωνία, κάτι που ο ΟΟΣΑ αναμένει να συμβεί το 2023.
«Το πλαίσιο αναθεωρεί βασικά στοιχεία του παλιού διεθνούς φορολογικού συστήματος, το οποίο δεν είναι πλέον κατάλληλο σε μια παγκοσμιοποιημένη και ψηφιοποιημένη οικονομία του 21ου αιώνα», αναφέρει ο ΟΟΣΑ.
Η επίσημη συμφωνία εγκρίθηκε από την ομάδα των επτά πλουσιότερων κρατών, G7, τον περασμένο μήνα και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τώρα στη συνάντηση της ομάδας των ανεπτυγμένων και των αναδυόμενων οικονομιών, G20, στις 9-10 Ιουλίου στη Βενετία της Ιταλίας.
Η Γερμανία, ένας άλλος υποστηρικτής της φορολογικής μεταρρύθμισης, το χαιρέτισε ως «κολοσσιαίο βήμα προς τη φορολογική δικαιοσύνη» και η Γαλλία δήλωσε ότι ήταν «η πιο σημαντική φορολογική συμφωνία του αιώνα».
Ωστόσο, οι χώρες της ΕΕ με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές για εταιρείες, όπως η Ιρλανδία και η Ουγγαρία, αρνήθηκαν να υπογράψουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ, σημειώνει ο οργανισμός, επισημαίνοντας τις παρατεταμένες διαφορές που υπάρχουν στην επιβολή ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή, παγκοσμίως.
Και οι δύο χώρες ανήκουν στην ομάδα κρατών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Λουξεμβούργου και της Πολωνίας, που στηρίχθηκαν σε χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές για να προσελκύσουν πολυεθνικές και να οικοδομήσουν τις οικονομίες τους.
Πηγή: ΚΥΠΕ