ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

6+1 ανοιχτά μέτωπα εν όψει της πρώτης αξιολόγησης

Να ολοκληρωθεί με επιτυχία η σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group ώστε να εκταμιευτεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ θέλει η κυβέρνηση. Εκτός από την ταμειακή ρευστότητα, θα εξασφαλίσει και λίγο χρόνο ώστε να ανασυνταχθεί και να προετοιμαστεί για τη σκληρή διαπραγμάτευση του Ιανουαρίου.

 

Η επάνοδος των δανειστών αναμένεται στις 18 Ιανουαρίου. Στα ήδη γνωστά μέτωπα του φορολογικού και -κυρίως- του ασφαλιστικού προστέθηκε άλλο ένα και αυτό έχει να κάνει με το «ξεσκόνισμα» του προϋπολογισμού του 2016. Διαρροές από την πλευρά των δανειστών, σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, εμφανίζουν τους τέσσερις θεσμούς να αμφισβητούν το κατά πόσο μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι που ενσωματώνει ο προϋπολογισμός χωρίς την επιβολή νέων μέτρων.

Η ελληνική κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες ότι έχουν ήδη ζητηθεί νέα μέτρα -πέραν αυτών που προβλέπει ήδη ο προϋπολογισμός-, γεγονός όμως είναι ότι η πίεση από την άλλη πλευρά για την τήρηση των δεσμεύσεων έχει ήδη ξεκινήσει. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι δηλώσεις Ρέγκλινγκ. Ο επικεφαλής του ESM εξέφρασε μεν την ικανοποίησή του για τη μέχρι τώρα υλοποίηση των συμφωνηθέντων, φρόντισε ωστόσο να προειδοποιήσει ότι «το ενδεχόμενο ενός Grexit δεν μπορεί να αποφευχθεί».

Οι διαρροές από την πλευρά του «κουαρτέτου» περί της αναγκαιότητας λήψης νέων μέτρων ερμηνεύονται περισσότερο ως άσκηση πίεσης να τηρηθούν όλα τα συμφωνηθέντα και να εξειδικευτούν τα όσα μέτρα προβλέπει ο προϋπολογισμός. Ηδη, μετά την ολιγοήμερη αναβολή στην εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ, υπήρξε κινητοποίηση από την ελληνική πλευρά ώστε να δημοσιευτούν στο ΦΕΚ και οι τελευταίες αποφάσεις. Αντίστοιχα, στις 18 Ιανουαρίου, όπως γράφει ο Θάνος Τσίρος στη Ναυτεμπορική, που θα επανέλθουν οι επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να είναι έτοιμη για απαντήσεις σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα που επηρεάζουν άμεσα την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού του επόμενου έτους:

1. Ενα από τα μέτρα που έχουν προβλεφθεί έχει να κάνει με την περικοπή των αμυντικών δαπανών κατά 500 εκατ. μέσα στο 2016. Το υπουργείο Αμυνας δεν έχει ανακοινώσει ακόμη πώς θα εξασφαλιστεί αυτό το ποσό, το οποίο είναι υπερδιπλάσιο από αυτό που είχε συμφωνηθεί το καλοκαίρι κατά την υπογραφή της συμφωνίας.

2. Το νέο μισθολόγιο που πέρασε από τη Βουλή ουσιαστικά φέρνει επιβαρύνσεις 150 εκατ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ η εισηγητική έκθεση αναφέρει ότι θα έπρεπε να υπάρχει εξοικονόμηση μερικών εκατομμυρίων από τις αλλαγές. Κατά τη διαπραγμάτευση του Γενάρη θα φανεί αν θα ζητηθούν ισοδύναμα.

3. Η υπόθεση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση δεν έχει κλείσει. Εκτός από τον φόρο στις στήλες των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ και την επιβολή του ειδικού φόρου στα κρασιά, έμενε και άλλο ένα υπόλοιπο της τάξεως των 50 εκατ. το οποίο ακόμη δεν έχει καλυφθεί.

4. Η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού αναφέρει ότι από τη φορολογική μεταρρύθμιση θα πρέπει να εξασφαλιστούν πρόσθετα φορολογικά έσοδα της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ. Αρα η ελληνική πλευρά θα πρέπει να ανακοινώσει πώς θα εξασφαλιστούν αυτά τα χρήματα.

5. Μέτρα που πρέπει να αρχίσουν να αποδίδουν μέσα στο 2016, ακόμη δεν έχουν ψηφιστεί. Μεταξύ αυτών, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους αγρότες, η αύξηση της φορολογίας των αγροτών, η αύξηση του φόρου στα εισοδήματα από ενοίκια κ.λπ.

6. Εκκρεμεί ακόμη η υπόθεση των VTLs, από τη λειτουργία των οποίων το ΥΠΟΙΚ είχε προϋπολογίσει έσοδα περίπου 270 εκατ. ευρώ στη διετία 2015-16, αλλά, μετά την απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων να αλλάξει τους όρους στη λειτουργία των παιγνιομηχανημάτων, η συγκεκριμένη επένδυση βρίσκεται στον αέρα.

Από μόνο του μεγάλη εκκρεμότητα είναι το ασφαλιστικό, καθώς πέραν του σκέλους της μεταρρύθμισης θα πρέπει να γίνει γνωστό στους δανειστές πώς θα εξασφαλιστούν 223 εκατ. ευρώ από την περικοπή του ΕΚΑΣ, πώς θα περισταλεί η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά περίπου 650 εκατ. ευρώ και τι ακριβώς θα αντικαταστήσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.