ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αφορολόγητο : Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ 1.500.000 φορολογούμενοι

Στο στόχαστρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα βρεθούν το επόμενο διάστημα 1.500.000 επαγγελματίες, αυτοπασχολούμενοι και αγρότες. Τα κριτήρια ελέγχου θα είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

    Μεγάλες αποκλίσεις δηλωθέντων εσόδων και δαπανών σε σχέση με τον μέσο όρο κάθε επαγγελματικής δραστηριότητας
    Όσοι δεν έχουν δηλώσει επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό ενώ έχουν υποχρέωση.
    Όσοι δεν δήλωσαν στη φορολογική δήλωση τη συσκευή POS που διαθέτουν.

Υπενθυμίζεται ότι η 15η Ιανουαρίου είναι η τελευταία προθεσμία δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού, ενώ τα πρόστιμα ανέρχονται σε 1.000 έως και 1.500 ευρώ για μη δήλωση λογαριασμού και σε 100 ευρώ για εκπρόθεσμη δήλωση.

Με περισσότερες αποδείξεις το χτίσιμο του αφορολόγητου

Με όπλα τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης πλαστικού χρήματος σχεδόν σε όλα τα επαγγέλματα και τις υπηρεσίες, την υποχρέωση των πολιτών να συγκεντρώνουν παραπάνω αποδείξεις για το χτίσιμο του αφορολογήτου, αλλά και τον περιορισμό της χρήσης μετρητών βάσει νέων χαμηλότερων ορίων, το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και στην αύξηση των εσόδων.

Το πλεόνασμα

Στόχος η επίτευξη ετήσιου πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ και η απομάκρυνση της πιθανότητας επιβολής νέων μέτρων. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν αρμόδιοι παράγοντες, αν καταφέρουν στην Καραγεώργη Σερβίας να αυξήσουν τα έσοδα μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής, τότε είναι πολύ πιθανόν η επόμενη κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές που θα διεξαχθούν εντός του 2019 να διαπραγματευθεί με επιτυχία την κατάργηση του μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου ορίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει διατάξεις όπου οι μισθωτοί, οι αγρότες και οι συνταξιούχοι θα πρέπει για το 2019 να συγκεντρώσουν παραπάνω αποδείξεις σε σύγκριση με ό,τι ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια για το χτίσιμο του αφορολογήτου. Με τον τρόπο αυτόν, εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών, θα αυξηθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και κατ’ επέκταση η έκδοση αποδείξεων και η είσπραξη φόρου εισοδήματος και Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.