Χωρίς ουδεμία αναφορά στο ζήτημα των συντάξεων αποχώρησαν οι Θεσμοί από την Ελλάδα, όπως προκύπτει και από την ανακοίνωση του ESM για την πρώτη μεταμνημονιακή – αξιολόγηση. Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσαν εκ νέου πως κατατέθηκε αίτημα για τη μη περικοπή των συντάξεων.
«Έπειτα από την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM η Ελλάδα επανήλθε στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. (…) Η Κομισιόν ενεργοποίησε την ενισχυμένη εποπτεία αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Η αποστολή είχε επαφές για την κατάσταση και τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία στη μεταμνημονιακή περίοδο καθώς επίσης και για τα επόμενα βήματα της εφαρμογής των δεσμεύσεων της Ελλάδας και της ολοκλήρωσης βασικών μεταρρυθμίσεων του προγράμματος. Υπήρξαν συζητήσεις για τη δημοσιονομική κατάσταση και την προοπτική της οικονομίας, στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν για την προετοιμασία του προσχεδίου προϋπολογισμού που θα καταθέσει η Ελλάδα στην Κομισιόν έως και τις 15 Οκτωβρίου. Συζήτηση έγινε και για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», τονίσει ο Μηχανισμός.
Επίσης ο ESM σημειώνει πως οι εκπρόσωποι των Θεσμών συνάντησαν εκπροσώπους κομμάτων, κοινωνικών εταίρων και τραπεζών για τους ενημερώσουν για τις δεσμεύσεις της Ελλάδας καθώς επίσης και για να ανταλλάξουν απόψεις σε βασικά ζητήματα πολιτικής.
«Ο διάλογος για τις οικονομικές προκλήσεις και τις προτεραιότητες θα συνεχιστεί. Η έκθεση θα δημοσιευθεί τον Νοέμβριο μαζί με την φθινοπωρινή έκθεση της Κομισιον για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο», καταλήγει η ανακοίνωση.
Από την πλευρά τους, πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωσαν πως οικονομικό επιτελείο έθεσε το ζήτημα ακύρωσης της περικοπής των συντάξεων, παρουσιάζοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία:
Η περικοπή των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο, αλλά δημοσιονομικό.
Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων και παράλληλα να υλοποιηθεί ένα μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων.
Η μη περικοπή των συντάξεων (προσωπικής διαφοράς) δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος για τις επόμενες δεκαετίες.
Και για το θέμα αυτό η ελληνική πλευρά κατέθεσε στοιχεία και πίνακες σύμφωνα με τα οποία εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα.
Κατά τις ίδιες πηγές, στις συζητήσεις με τους θεσμούς, μεταξύ άλλων, επιβεβαιώθηκε σύγκλιση -με ελάχιστες αποκλίσεις- ως προς το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων τα οποία εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ. Παράλληλα, συζητήθηκε η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, συμφωνήθηκε η διαδικασία μέσω της οποίας θα επιτευχθεί σύγκλιση ως προς τον δημοσιονομικό χώρο του 2019, ενώ η ελληνική πλευρά ενημέρωσε και για τη διαδικασία εφαρμογής της αύξησης του κατώτατου μισθού.
Με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία, θα ακολουθήσει η έκδοση της τριμηνιαίας έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας, τον Νοέμβριο.