ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναζητείται λύση για τη χρηματοδότηση της χώρας. Τα βλέμματα στα…Ταμεία και τις επιδοτήσεις.

Χθες, ο κ. Βαρουφάκης είχε πολύωρη σύσκεψη με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δ. Μάρδα και τον επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Στ. Παπαδόπουλο για το θέμα της κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δήλωσε, μετά τη σύσκεψη πως «υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση των θεμάτων ρευστότητας για τον Μάρτιο».

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε χθες ότι, εάν η Ελλάδα προχωρήσει στην εφαρμογή ορισμένων από τα συμφωνημένα μέτρα άμεσα, τότε η Ευρωζώνη μπορεί να εκταμιεύσει εντός του Μαρτίου μέρος των δόσεων που εκκρεμούν. «Προσπαθήστε να ξεκινήσετε το πρόγραμμα, πριν τελειώσει η συνολική επαναδιαπραγμάτευση. Υπάρχουν στοιχεία που μπορείτε να ξεκινήσετε να κάνετε σήμερα», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε ότι, «αν τα κάνετε, τότε κάποια στιγμή στον Μάρτιο, ενδεχομένως θα μπορεί να γίνει μία πρώτη εκταμίευση. Αλλά αυτό θα απαιτούσε πρόοδο και όχι μόνο προθέσεις».

Ωστόσο, άμεση ήταν η απάντηση του κ. Βαρουφάκη, ο οποίος δήλωσε πως «δεν θα πάρουμε τη δόση, αν το αντίτιμο είναι η συνέχιση της σκοτοδίνης που ζούμε τώρα. Θα μπορούσαμε να την είχαμε πάρει. Να υπογράψουμε το email Χαρδούβελη και να είχαμε τα λεφτά. Ο λαός δεν ψήφισε αυτό όμως».

Πάντως, τα προβλήματα χρηματοδότησης είναι σημαντικά και ξεκινούν από αύριο. Την Τετάρτη, το υπουργείο Οικονομικών θα εκδώσει έντοκα γραμμάτια 6μηνης διάρκειας, με στόχο να αντλήσει συνολικά 1,4 δισ. ευρώ, για να εξοφλήσει αντίστοιχου ύψους λήξεις γραμματίων την Παρασκευή. Από το ποσό των 1,4 δισ. ευρώ που λήγουν, περί τα 800 εκατ. ευρώ βρίσκονται στα χέρια ξένων επενδυτών, οι οποίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετάσχουν στη νέα έκδοση της Τετάρτης.

Στο πλαίσιο αυτό, το βάρος της κάλυψης της αυριανής έκδοσης πέφτει στις ελληνικές τράπεζες. Όμως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει στείλει μήνυμα προς τις ελληνικές τράπεζες ότι δεν θα πρέπει να αγοράσουν περισσότερα έντοκα γραμμάτια από αυτά που ήδη κατέχουν, καθώς το ρίσκο του ελληνικού χρέους είναι υψηλό. Έτσι, η επιτυχία της έκδοσης εντόκων γραμματίων της Τετάρτης δεν είναι καθόλου βέβαιη.

Πάντως, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι ακόμη κι αν δεν στεφθεί με επιτυχία η έκδοση των εντόκων γραμματίων της Τετάρτης, το Δημόσιο έχει ρευστότητα, για να αποπληρώσει τόσο τα έντοκα γραμμάτια της Παρασκευής όσο και τα 310 εκατ. ευρώ που πρέπει να εξοφληθούν την ίδια ημέρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Βέβαια, εάν δεν αντλήσει το Δημόσιο το 1,4 δισ. ευρώ από τα νέα έντοκα γραμμάτια και αξιοποιήσει μέρος της ρευστότητας που διαθέτει, τότε εντείνεται το πρόβλημα με τα ταμειακά διαθέσιμα.

Πέραν της άρνησης της ΕΚΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωζώνη έχει στείλει μήνυμα στην Αθήνα να αναζητήσει ρευστότητα από τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης. Ωστόσο, και αυτό αποδεικνύεται ότι δεν είναι εύκολο, καθώς οι διοικήσεις των φορέων εγκρίνουν μετ’ εμποδίων τη δανειοδότηση του Δημοσίου. Να σημειωθεί ότι τα αποθεματικά των φορέων αυτών ανέρχονται σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν περί τα 2 δισ. ευρώ.

Επίσης, υπάρχει περίπου 1,5 δισ. ευρώ στο Πράσινο Ταμείο, ενώ στις εναλλακτικές που εξετάζονται περιλαμβάνεται και η τιτλοποίηση σίγουρων μελλοντικών εσόδων του Δημοσίου. Τους τίτλους θα μπορούσαν να αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες, αλλά και αυτή η λύση θέλει την έγκριση της ΕΚΤ, που προς το παρόν δεν ανάβει το «πράσινο φως» για παροχή περαιτέρω ρευστότητας.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα της χρηματοδότησης της Ελλάδας θα συζητηθεί στο Eurogroup της Δευτέρας. Εκεί θα τεθούν οι εναλλακτικές και θα επιδιωχθεί να βρεθεί μία λύση.

 

 

 

πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ