ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απίστευτες απαιτήσεις – εκβιασμοί από τρόικα : Μειώστε ΦΠΑ, αλλάξτε το νόμο για τις 100 δόσεις

samaras11

«Περιμένουμε, τις επόμενες ώρες, πακέτο ισχυρών δεσμεύσεων από την ελληνική κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, ΦΠΑ, αγορές προϊόντων αλλά και τροποποίηση του νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών προς τις Εφορίες και ταμεία (η ρύθμιση για τις 100 δόσεις), προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση».

Αυτό είναι το μήνυμα, που μεταφέρουν στελέχη της τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες της “Ημερησίας” προειδοποιώντας μάλιστα πως ο χρόνος τελειώνει και με δεδομένα τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα, η έξοδος από το πρόγραμμα χωρίς συμφωνία στη αξιολόγηση, την 1η Ιανουαρίου, είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος και πρέπει να αποτελεί σημείο ανησυχίας.

Την ώρα που στην Αθήνα εντείνονται οι διαβουλεύσεις για να καταστεί δυνατή η επιστροφή της τρόικα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, στελέχη της τρόικα επισημαίνουν πως τα κράτη – μέλη έχουν καταστήσει σαφές ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί, πριν προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα που θα μπορούσε να είναι η ενισχυμένη προληπτική γραμμή πίστωσης (ECCL).

Όπως μάλιστα τονίζουν η τρόικα είναι δεσμευμένη καλή τη πίστη να κλείσει την αξιολόγηση, και η συνάντηση στο Παρίσι, ήταν χρήσιμη. Ακόμη όμως περιμένουμε, προσθέτουν, ισχυρές και συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε μια σειρά από ζητήματα συμπεριλαμβανομένου του να κλείσουμε το δημοσιονομικό κενό για το 2015, προώθηση αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό και το ΦΠΑ, ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων και τροποποίηση του νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών.

Ο χρόνος τελειώνει και μόνο μια δέσμη ισχυρών δεσμεύσεων από την ελληνική πλευρά μέσα στις επόμενες ώρες θα καθιστούσαν πιθανό να ξεκινήσει η τεχνική εργασία για να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση.

Φαίνεται, πάντως, να υπάρχει πρόθεση για αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6,5%, μέτρο που θα οδηγήσει σε αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τουρισμό (π.χ. διαμονή σε ξενοδοχειακά καταλύματα), φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες και εισιτήρια θεάτρων. Θα πλήξει δηλαδή ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, τον τουρισμό που βρίσκεται σε έκρηξη αλλά και ευαίσθητους» κλάδους όπως οι εκδόσεις βιβλίων και εφημερίδων.