Σοκ προκαλεί η ειδική ρήτρα για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, που προβλέπεται στην Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2015 – 2016 μεταξύ των τραπεζοϋπαλλήλων και της διοίκησης της Royal Βank of Scotland.
Και η οποία καθορίζει την υποχρέωση αναπροσαρμογής των αμοιβών σε περίπτωση ενός Grexit! Η ρήτρα αυτή, είναι ενδεικτική του πώς αντιμετωπίζουν ξένες τράπεζες που επιχειρούν στην Ελλάδα τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, το χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας και το ρίσκο που εκτιμούν ότι συνοδεύει τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους.
Η σύμβαση αυτή υπογράφηκε μόλις πρόσφατα, στις 24 Φεβρουαρίου, και σαφώς αντανακλά τις επίσημες ανησυχίες της βρεταννικής τράπεζας σε ό,τι αφορά τη σχέση της Ελλάδας με την Ευρωζώνη. Καθώς ένα σενάριο Grexit χαρακτηρίζεται στο επίσημο έγγραφο μεν ακραίο, αλλά προφανώς εκτιμάται ότι είναι και πιθανό και για τον λόγο αυτό ενσωματώνεται ο εν λόγω κίνδυνος, στον προγραμματισμό της τράπεζας για την παρουσία της στην Ελλάδα.
Όπως χαρακτηριατικά αναφέρεται στο άρθρο 8 της σύμβασης: «Λόγω της κρίσιμης για την Ελλάδα οικονομικής συγκυρίας κατά την περίοδο υπογραφής της παρούσας ΕΣΣΕ, τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν και συναποδέχονται ότι, στην ακραία περίπτωση εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, θα επαναδιαπραγματευθούν το άρθρο 2 της παρούσας, εφόσον ζητηθεί τουλάχιστον από το ένα εξ αυτών.»
Πρέπει να σημειωθεί, ότι ανάλογες ρήτρες είχαν τεθεί προς συζήτηση στο παρελθόν από ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα, λίγο πριν από το καλοκαίρι του 2012. Έκτοτε δεν είχε επανέλθει το θέμα.
Κύκλοι της ΟΤΟΕ, επισήμαναν ότι το να γίνονται αναφορές περί εξόδου της χώρας από το ευρώ μέσα σε μία επιχειρησιακή σύμβαση, οπωσδήποτε είναι ένα γεγονός που προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία. Ωστόσο, οι ίδιοι κύκλοι τόνισαν ότι πρόκειται για μία επιχειρησιακή σύμβαση μεταξύ μιας επιχείρησης και του συλλόγου εργαζομένων της για την οποία η ΟΤΟΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα παρέμβασης, καθώς δεν αποτελεί κλαδική σύμβαση.
πηγή: capital.gr