Γράφει ο
ΓΑΒΡΙΗΛ ΧΑΛΙΚΙΩΤΗΣ
ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ (ISMM)
Οι τράπεζες είναι νομικά πρόσωπα, φέρουν τη μορφή ανώνυμης εταιρείας και φυσικά την εμπορική ιδιότητα και σήμερα το έτος 2017 είναι η καλύτερη χρονιά για τους καταναλωτές να διαπραγματευθούν μία ρύθμιση που θα μπορούν να ακολουθήσουν και οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι:
- Η τράπεζα πλέον δεν βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση έναντι του πελάτη της, καθώς ανά 3μηνο περνάει εποπτικούς ελέγχους, σύμφωνα με ευρωπαϊκές οδηγίες, για να εμφανίζει μειωμένο το ποσοστό των κόκκινων δανείων.
- Απαγόρευση περαιτέρω χρηματοδότησής τους από την κυβέρνηση, με συνέπεια να υφίσταται κίνδυνος είτε για κούρεμα καταθέσεων των μετόχων (BAIL IN), είτε διακινδύνευσης των ομολογιούχων, είτε με κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, αν δεν ολοκληρωθεί η απομείωση των κόκκινων δανείων σε ποσοστό 40% έως το τέλος του έτους 2018.
Αρθρο – φωτιά: Οι Ελληνες πασχίζουν να σώσουν τα σπίτια τους
Συνεπώς οι συγκυρίες είναι κατάλληλες για να γίνονται εξατομικευμένες διαπραγματεύσεις με την βοήθεια των συμβούλων και να επικυρώνονται συμφωνίες επωφελείς για τους Έλληνες δανειολήπτες, οι οποίοι θα μπορούν να προάγουν τους σκοπούς τους και τα επιχειρηματικά τους σχέδια και να αναπτυχθούν.
Ενδεικτικοί τρόποι ρύθμισης των δανείων είναι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με τον οποίο μπορεί να επιτευχθέι και κούρεμα του κεφαλαίου των οφειλών, καθώς και το λεγόμενο πάγωμα του δανείου και διαμοιρασμός αυτού (SPLIT BALANCE) όπου μέρος του δανείου παγώνει και για το υπόλοιπο της οφειλής προτείνεται μιά χαμηλή δόση που καλύπτει κυρίως κεφάλαιο και δυνατότητα απομείωσης της οφειλής ετησίως με την τήρηση του προγράμματος.
Άφεση χρεών από τις τράπεζες για τα "κόκκινα" δάνεια
Άλλωστε οι βασικές τραπεζικές εργασίες διακρίνονται σε 2 βασικές κατηγορίες, τις παθητικές, που γενικά θα μπορούσαν να νοηθούν ως αποδοχή καταθέσεων και τις ενεργητικές που συνίστανται σε πάσης φύσης χορηγήσεις. Η απελευθέρωση των τραπεζικών εργασιών έδωσε τη δυνατότητα σε όλες τις χαρακτηριζόμενες ως εμπορικές τράπεζες να αναπτύξουν την τραπεζική πίστη και να χορηγούν στεγαστικά δάνεια και διεύρυνε τον κύκλο των συναλλασσομένων με τις τράπεζες πελατών.
«Κουρεύονται» και τα στεγαστικά δάνεια – Ποιοι μπορούν να ωφεληθούν