Αρχίζει αυτήν την εβδομάδα η υποβολή αιτήσεων για τις τέσσερις δράσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους νέους επιστήμονες του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομίας.
Τις σχετικές πληροφορίες για το θέμα, οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να τις αναζητήσουν στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΣΠΑ.
Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης και ο υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης, επισκέφτηκαν το Σαββατοκύριακο τους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου. Το Σάββατο ήταν οι κεντρικοί ομιλητές σε ενημερωτική εκδήλωση για τα προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-20, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων. Το απόγευμα της Κυριακής ακολούθησε αντίστοιχη εκδήλωση στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι «η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι κομβικό σημείο γιατί θα δημιουργήσει ένα πολύ σταθερότερο μακροοικονομικό περιβάλλον ικανό να δώσει τη μεγάλη ώθηση στην οικονομία».
Επισήμανε, δε, ότι «το παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας, παρά το πιεστικό οικονομικό περιβάλλον, δείχνει μία δυναμική» η οποία, με τα κατάλληλα μέτρα, θα οδηγήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας, το β' εξάμηνο του έτους.
Στην κατεύθυνση αυτή κομβικό ρόλο έρχονται να παίξουν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020, στη φιλοσοφία και τους στόχους των οποίων αναφέρθηκε ο κ. Χαρίτσης, επισημαίνοντας ότι «ο σχεδιασμός τους έγινε ώστε οι πόροι που θα διατεθούν να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία».
«Κομβικός ο ρόλος των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ στην ανάκαμψη της οικονομίας» επισημαίνει ο Γιώργος Σταθάκης.
Τα νέα προγράμματα χαρακτηρίζονται από το τρίπτυχο ανάπτυξη-εργασία-αλληλεγγύη, με ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτόμα, τη νεανική και την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, καθώς και την οικολογική διάσταση του όλου σχεδιασμού. Ένα πρώτο στίγμα έδωσαν οι τέσσερις δράσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους νέους επιστήμονες, για τις οποίες αυτή την εβδομάδα ξεκινά η υποβολή αιτήσεων.
Στον πυρήνα της φιλοσοφίας των νέων προγραμμάτων βρίσκεται η υποστήριξη δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας και νέων καινοτομικών παραγωγικών συστημάτων, όχι αποσπασματικά και μεμονωμένα αλλά ως κρίκους μιας παραγωγικής αλυσίδας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο κλάδος της αγροδιατροφής, όπου η οικονομία παρουσιάζει σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα και ζητούμενο είναι να αναπτυχθούν όλες οι δυνατές συνέργειες από τον παραγωγό μέχρι τον τελικό καταναλωτή. Ειδική μέριμνα, βέβαια, αποδίδεται στον κλάδο του Τουρισμού, τόσο μέσω της στήριξης επιχειρήσεων, όσο και με την ανάπτυξη υποδομών. Στο πλαίσιο αυτό έγινε ειδική αναφορά στα έργα που αφορούν τους δύο νομούς.