ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλιστικός… Αρμαγεδδών: Τι αλλάζει από τον Οκτώβρη στις συντάξεις

Σαρωτικές είναι οι αλλαγές που έρχονται στο ασφαλιστικό και τις συντάξεις με τη δεύτερη φάση ανατροπών που προβλέπει το νέο Μνημόνιο και θα προωθηθούν με νέο νόμο εντός του Οκτωβρίου.

 

 

 

Με τις αλλαγές έρχονται νέες περικοπές στις αποδοχές παλαιών και νέων συνταξιούχων καθώς τα ταμεία θα πρέπει να περιορίσουν από τη συνταξιοδοτική δαπάνη του 2015 περί τα 450 εκατ. ευρώ και άλλο 1,8 δισ. ευρώ για το 2016, κατεβάζοντας τις συντάξεις σε χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα.

Ταυτόχρονα ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων αλλάζει εκ νέου και ειδικά για τους νέους μετά το 1993 ασφαλισμένους, ενώ εξετάζονται και σενάρια ενιαίας σύνταξης για τους παλαιούς ασφαλισμένους, γεγονός που θα επιφέρει νέες μειώσεις. Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε πολύ συγκεκριμένες δράσεις για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό.

 

Οι δράσεις του νέου Μνημονίου

Ασφαλιστικό

1. Νομοθέτηση έως τον Οκτώβριο του 2015 και εφαρμογή από 1η Ιανουαρίου του 2016 των εξής:

– Στενότερη σύνδεση εισφορών – παροχών

– Διεύρυνση και εκσυγχρονισμό βάσης εισφορών για αυταπασχολούμενους με στόχευση στο πραγματικό εισόδημα (από το ονομαστικό που ισχύει σήμερα), εξασφαλίζοντας ένα ελάχιστο επίπεδο εισφορών.

– Αναθεώρηση και εξορθολογισμό όλων των διαφορετικών συστημάτων εγγυημένων συντάξεων με βάση τις εισφορές και τον έλεγχο των πόρων.

– Διευθέτηση όλων των λοιπών ζητημάτων για την πλήρη ενοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων και κατάργηση σε τρία έτη της χρηματοδότησης από κρατικούς πόρους.

– Έως 31 Οκτωβρίου 2015 κατάργηση έμμεσων φόρων υπέρ συντάξεων και αντιστάθμιση είτε με μείωση παροχών ή με αύξηση εισφορών.

– Εναρμόνιση των παροχών ΟΓΑ με τα υπόλοιπα ταμεία.

– Επιπλέον 10% ποινή στην ισχύουσα (6% ανά έτος) για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

– Αύξηση συντάξεων στον ΟΓΑ για τους ανασφάλιστους.

– Σταδιακή κατάργηση ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2019, αρχίζοντας με το υψηλότερο 20% των δικαιούχων από Μάρτιο 2016.

– Έως Οκτώβριο του 2015 εξεύρεση αντισταθμιστικών της δικαστικής απόφασης του 2012 για τα συνταξιοδοτικά μέτρα.

Έως τον Δεκέμβριο του 2015 ενοποίηση όλων των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης σε μία ενιαία οντότητα, στηριγμένο στη δομή και την οργάνωση του ΙΚΑ, με κεντρικό μητρώο και ενιαίες υπηρεσίες. Μέχρι τέλος 2016 δημιουργία κοινού συνόλου κεφαλαίων, ενώ η δήλωση και η είσπραξη εισφορών μεταβιβάζεται ως αρμοδιότητα στη φορολογική διοίκηση μέχρι το τέλος 2017.

Διαβάστε επίσης:

 Αυτή είναι η ελληνική «τρόικα» της οικονομίας