Η συνεχής έρευνα και ανάπτυξη αποτελούν τομείς κρίσιμης σημασίας για την εξέλιξη, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη μιας σύγχρονης εταιρείας όπως η ΕΥΔΑΠ. Η ορθή διαχείριση των λειτουργιών στηρίζεται στην αξιόπιστη συλλογή και ανάλυση δεδομένων και αυτό επιτυγχάνεται κυρίως μέσα από την αξιοποίηση νέων ψηφιακών τεχνολογιών.
Καθώς η Αττική χαρακτηρίζεται από έντονο εδαφικό ανάγλυφο, η ΕΥΔΑΠ αναγκάζεται να παρέχει νερό σε περιοχές με υψόμετρο εδάφους από 0 έως και 600 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας. Για τον καλύτερο έλεγχο της πίεσης των αγωγών, το δίκτυο ύδρευσης παρακολουθείται σε 24ωρη βάση από σύστημα τηλελέγχου – τηλεχειρισμού (SCADA). Στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της, η ΕΥΔΑΠ προχώρησε σε αναβάθμιση και επέκταση των υφισταμένων συστημάτων παρακολούθησης SCADA για την έγκαιρη και έγκυρη συγκέντρωση δεδομένων λειτουργίας και για την αποδοτικότερη διαχείριση των υποδομών.
Με γνώμονα τη βιωσιμότητα του πόρου αλλά και την κάλυψη των αναγκών υδροδότησης, η ΕΥΔΑΠ διαχειρίζεται τη ζήτηση του νερού αναπτύσσοντας προγράμματα μείωσης των διαρροών (διαχείριση πίεσης, υδροδοτικές ζώνες, άμεση αποκατάσταση βλαβών, κ.α.). Ταυτόχρονα, αναπτύσσει εργαλεία που επικεντρώνονται στον βέλτιστο προσδιορισμό της προτεραιότητας στην αντικατάσταση των αγωγών του δικτύου, καθώς και στη βέλτιστη διαχείριση πιέσεων, με σκοπό τη μείωση των πραγματικών απωλειών νερού του δικτύου ύδρευσης.
Ο εκσυγχρονισμός και η βελτιστοποίηση της διαχείρισης και παρακολούθησης του δικτύου βρίσκονται στο επίκεντρο των στόχων της Εταιρείας και έτσι, η ΕΥΔΑΠ συνεχίζει τη διαδικασία ανάπτυξης «Έξυπνου Δικτύου» (smart grid), το οποίο ρυθμίζει και ελέγχει την παραγωγή και τη διανομή του πόρου και στοχεύει στην έξυπνη διασύνδεση καταναλωτών και παραγωγής με απώτερο στόχο ένα οικονομικότερο και ασφαλέστερο δίκτυο με μειωμένες απώλειες.
Ως η μεγαλύτερη Εταιρεία στον ελλαδικό χώρο που δραστηριοποιείται στον κύκλο του νερού, η ΕΥΔΑΠ μεριμνά για τη συλλογή και επεξεργασία των λυμάτων και στη συνέχεια την επιστροφή στο περιβάλλον επεξεργασμένου νερού, απαλλαγμένου από το ρυπαντικό φορτίο. Κύρια δραστηριότητα είναι η συνεχής παρουσία της στον τομέα αυτό, μέσω της υψηλής τεχνογνωσίας και με κύριο στόχο την προστασία των φυσικών πόρων, τη χρήση σύγχρονων μεθόδων κυκλικής οικονομίας και τη συνεχή αναβάθμιση της ποιοτικής ζωής των πολιτών.
Η λήψη προληπτικών μέτρων, η αναθεώρηση των διαδικασιών δράσης και ο συνεχής εκσυγχρονισμός των συστημάτων έχει στόχο να διασφαλίσει την απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία του δικτύου αποχέτευσης και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, με παράλληλη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Η συντήρηση του δικτύου και η αποκατάσταση των βλαβών γίνεται με συνεχείς και άμεσες επεμβάσεις από άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό και τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού που εκσυγχρονίζεται συνεχώς. Σχεδόν το 80% του δικτύου απεικονίζεται ψηφιακά, κάτι που συντελεί στην ταχεία αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται.
Η πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων επιτυγχάνεται με:
• χρήση Κινητών Μονάδων Τηλεοπτικού Ελέγχου υψηλής για έλεγχο και εντοπισμό βλαβών
• χρήση βυτιοφόρων οχημάτων υψηλής πίεσης και βυτιοφόρων οχημάτων ανακύκλωσης, για περιπτώσεις απόφραξης ή καθαρισμού αγωγών
• χρήση No Dig Technology, μέσω Οχημάτων Τηλεοπτικής Επιθεώρησης εξοπλισμένων με ρομποτικά μηχανήματα, για επισκευή χωρίς εκσκαφή
• αποκατάσταση/ανακατασκευή τμημάτων αγωγών
• συντήρηση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού των αντλιοστασίων
Συνολικά η ΕΥΔΑΠ εφαρμόζει ένα επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει έργα θωράκισης των δικτύων και των εγκαταστάσεων, έργα συντήρησης και αντικατάστασης των αγωγών ύδρευσης και αποχέτευσης, έργα για τη βελτιστοποίηση και τον εκσυγχρονισμό όλων των συστημάτων λειτουργίας, με στόχο τη σταθερή και στοχευμένη μετάβαση στις νέες τεχνολογίες, καθιστώντας έτσι την Εταιρεία όχημα ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία και πάνω απ΄ όλα, όχημα ευημερίας για την ελληνική κοινωνία.