Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του τρίτου προγράμματος, επισημαίνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), στην ετήσια απολογιστική του έκθεση, για το 2015. Νωρίτερα, το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε την εκταμίευση της υποδίσης ύψους 7,5 δισ. ευρώ για τη χώρα μας.
Μεταξύ άλλων, τονίζει ότι η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή του τρίτου προγράμματος θα βοηθήσει τη χώρα να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος ή μια νέα περίοδο υπερβολικής πολιτικής αβεβαιότητας» καθιστά σαφές ο Μηχανισμός.
«Η ελληνική κυβέρνηση και οι επίσημοι πιστωτές πρέπει να συνεχίσουν να χτίζουν τη σχέση εμπιστοσύνης και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την πλήρη κυριότητα του προγράμματος» αναφέρει παράλληλα, κάνοντας ειδική μνεία στην αναθεώρηση του φόρου εισοδήματος, στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, στη μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και στον εκσυγχρονισμό του τραπεζικού τομέα.
Όσον αφορά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ο ESM υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να προχωρήσει «χωρίς αδικαιολόγητες πολιτικές παρεμβάσεις».
Χρηματοδότηση και χρέος
Τους τελευταίους τέσσερις μήνες του 2015, ο ESM εκταμίευσε 21,4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, από το νέο πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων των 5,4 δισ. ευρώ για την κάλυψη του κόστους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Συνολικά, τα ανεξόφλητα δάνεια που έχει συνάψει η Ελλάδα με τον EFSF και τον ESM ανέρχονται σε 152,3 δισ. ευρώ. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο δάνειο που έχει δοθεί ποτέ σε χώρα», επισημαίνεται στην έκθεση.
Όπως σημειώνει σχετικά, ο επικεφαλής του Μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο EFSF και ο ΕSM κατέχουν σήμερα το 48,9% του ελληνικού δημόσιου χρέους – ποσοστό το οποίο αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά αν εκταμιευθεί όλο το ποσό των 86 δισ. ευρώ του τρίτου προγράμματος. Ωστόσο, εκτιμά ότι δεν θα απαιτηθεί τελικώς, η εκταμίευση του συνολικού ποσού των 86 δισ. ευρώ, «εκτός και αν οι συνθήκες αλλάξουν ριζικά».
Παράλληλα, επισημαίνει ότι σ' όλα τα προγράμματά του, ο ΕSM επιδιώκει να ελαφρύνει το βάρος αποπληρωμής, καθώς διαθέτει χαμηλό κόστος χρηματοδότησης και μεταθέτει τις αποπληρωμές πολύ πιο μακριά σε σχέση με άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.
Οι όροι – εξηγεί – που προσφέρθηκαν στην Ελλάδα το 2012 ισοδυναμούν με μείωση κατά 40% του ελληνικού δημόσιου χρέους που διακρατείται από τουςΕευρωπαίους εταίρους της (το 2015). «Αν και δεν αποτελεί ονομαστικό κούρεμα για τους πιστωτές, και δεν έχει κανένα άμεσο κόστος για τους ευρωπαίους φορολογούμενους, αντιπροσωπεύει σημαντική εξοικονόμηση πόρων για την Ελλάδα», τονίζει, ενδεικτικά.
Σχετικά με τις εξοικονομήσεις από το «χαμηλό κόστος χρηματοδότησης του EFSF και του ESM, η έκθεση επισημαίνει ότι όλες οι χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Κύπρος) επωφελήθηκαν από τα χαμηλά επιτόκια, ωστόσο, το οικονομικό όφελος για την Ελλάδα είναι μακράν το μεγαλύτερο, δεδομένου του τεραστίου μεγέθους της χρηματοδοτικής στήριξης.
«Η αναβολή των επιτοκίων, η οποία χορηγήθηκε μόνο στην Ελλάδα εν όψει των ειδικών προκλήσεων του χρέους της, παρέχει ένα πρόσθετο πλεονέκτημα στην τρέχουσα δημοσιονομική εξοικονόμηση πόρων, που αντιστοιχεί στο 5,1% του ΑΕΠ το 2015» καταλήγει η έκθεση.
Διαβάστε επίσης: