ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτή είναι η ρύθμιση που κατατίθεται στη Βουλή για την πρώτη κατοικία

Η νέα ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας κατατίθεται στη Βουλή με τη μορφή τροπολογίας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.
Πληροφορίες τοποθετούσαν την κατάθεση της πολυσυζητημένης τροπολογίας την Παρασκευή κι ενώ ακολούθησαν οι άκαρπες διαπραγματεύσεις κατά τη συνεδρίαση του Euro Working Group, το ενδιαφέρον που έλαβε διαστάσεις εναγώνιας αναμονής, εστιάστηκε στο τέλος της σημερινής μέρας.

Τελικά το πιθανότερο είναι να εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή την Τετάρτη και ακολούθως στην Ολομέλεια, προκειμένου να ψηφιστεί την Παρασκευή. Πριν ακόμη κατατεθεί η τροπολογία, λεγόταν ότι αν και υπήρχε συμφωνία της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους διαπραγματευτές σε ό,τι αφορά το πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία, παρέμεναν ανοιχτά ζητήματα γύρω από τον ακριβή προσδιορισμό αυτού του πλαισίου.

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Την προστασία της πρώτης κατοικίας ακόμη και για τα επιχειρηματικά δάνεια προβλέπει η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που, όπως όλα δείχνουν, θα κατατεθεί τις επόμενες ώρες στη Βουλή. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης στο οποίο κατατίθεται η τροπολογία θα συζητηθεί την Τετάρτη, 27 Μαρτίου, στην αρμόδια επιτροπή και αναμένεται να εισαχθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια, εκτός κι αν κριθεί ότι πρέπει να δοθεί και άλλος χρόνος συζήτησης λόγω της κρισιμότητας του ζητήματος.

Σύμφωνα με την τροπολογία, στη ρύθμιση προστασίας εντάσσονται πρώτες κατοικίες αντικειμενικής αξίας μέχρι 175.000 ευρώ, όταν συνδέονται με επιχειρηματικά δάνεια και πρώτες κατοικίες αξίας μέχρι 250.000 ευρώ για τα κανονικά στεγαστικά δάνεια.

Επίσης, προβλέπεται και μηχανισμός επιδότησης δόσης που θα προσδιοριστεί με υπουργική απόφαση που θα ακολουθήσει.

Η αιτιολογική έκθεση

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου πλαισίου είναι:

Α) Στο νέο πλαίσιο μπορούν να ενταχθούν φυσικά πρόσωπα ανεξαρτήτως της πτωχευτικής ή μη ικανότητάς τους εφόσον πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (παρ. 1 του άρθρου 1).

Β) Οι δικαιούχοι υπαγωγής ρυθμίζουν μόνο οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και οφειλές προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από στεγαστικό δάνειο, για τις οποίες έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης στην κύρια κατοικία τους (παρ. 2 και 3 του άρθρου 1). Για τις υπόλοιπες οφειλές λαμβάνεται μέριμνα, ώστε αφενός να μην κινδυνεύει η κύρια κατοικία από κατάσχεση γι’ αυτές, αφετέρου να λαμβάνουν οι υπόλοιποι πιστωτές ό,τι θα λάμβαναν σε περίπτωση πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας (παρ. 3 του άρθρου 12).

Γ) Η διαδικασία ρύθμισης διεξάγεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (άρθρο 4).

Δ) Οι υπαγόμενοι στο νέο πλαίσιο καταβάλλουν μέχρι το 120% της αξίας της κύριας κατοικίας τους με χαμηλό επιτόκιο και σε χρονική περίοδο, που μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 25 έτη (άρθρο 8).

Ε) Το Δημόσιο συνεισφέρει στις καταβολές, σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες του υπαγόμενου προσώπου (άρθρο 9).

ΣΤ) Αν δεν επιτευχθεί συναινετική ρύθμιση, τότε ο οφειλέτης δικαιούται να ζητήσει τη ρύθμιση των οφειλών του με απόφαση δικαστηρίου (άρθρο 10).

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε προαναγγείλει εξελίξεις χωρίς όμως να δώσει περισσότερα στοιχεία.