ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτοί είναι οι φόροι, που βάζει στο τραπέζι η Αθήνα

Οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας μετά το χρονοδιάγραμμα που έθεσε η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης. Το βάρος πέφτει στο Eurogroup. Στόχος είναι να έχουν τελειώσει όλα μέχρι αύριο, έτσι ώστε να μην χρειαστεί καν να φθάσει το «ελληνικό ζήτημα» μέχρι τη σύνοδο κορυφής των «28» την Κυριακή, η οποία δεν αποκλείεται να ματαιωθεί αν προηγουμένως επιτευχθεί συμφωνία.

Από την επόμενη κιόλας εβδομάδα θα αρχίσει η εφαρμογή των μέτρων που θα «ξεκλειδώσουν» σταδιακά ένα νέο τριετούς διάρκειας χρηματοδοτικό πρόγραμμα προς την Ελλάδα που εκτιμάται ότι θα είναι αρκετά πάνω από 55 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από την επιστολή-αίτημα που απηύθυνε ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESM).

Η χώρα μας ζητά από τον ESM δάνειο για να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις, οι οποίες ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Αυγούστου, αλλά και για να διασφαλίσει τη σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ως αντάλλαγμα δεσμεύεται «σε μια ολοκληρωμένη σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα εφαρμοστούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης».

«Εντός του πλαισίου του Προγράμματος, προτείνουμε να εφαρμόσουμε άμεσα σειρά μέτρων, αρχής γενομένης ακόμα και από την αρχή της επόμενης εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων: μέτρων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταρρύθμιση και τις συντάξεις», αναφέρεται στην επιστολή.

Η τελική πρόταση της ελληνικής πλευράς, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες καταρτίζεται με την βοήθεια γάλλων τεχνοκρατών, θα κατατεθεί σήμερα και θα ορίζει λεπτομερώς τις προτάσεις της για μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων ώστε να αξιολογηθεί.

Το χρέος

Ο υπουργός Οικονομικών θέτει ευθέως και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, ενώ δεσμεύεται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ΔΝΤ και στην Τράπεζα της Ελλάδος. Επαναλαμβάνει δε, τη δέσμευση της Ελλάδος «να τηρήσει τις χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι σε όλους τους πιστωτές της πλήρως και εγκαίρως».

Την αξιολόγηση του νέου ελληνικού αιτήματος για 3ετές δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ανέθεσε ήδη στην Κομισιόν και την ΕΚΤ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως σαφώς ορίζει το άρθρο 13 του καταστατικού του ESM.

Στο πλαίσιο αυτό ζητά να αξιολογήσουν:

α) Την ύπαρξη κινδύνου για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ ως σύνολο ή των κρατών μελών της

β) Μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να αξιολογήσουν το εάν το δημόσιο χρέος της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι βιώσιμο, και,

γ) Τις πραγματικές ή τις δυνητικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Μεταρρυθμίσεις

Οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας μετά το χρονοδιάγραμμα που έθεσε η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης. Το βάρος πέφτει στο Eurogroup. Στόχος είναι να έχουν τελειώσει όλα μέχρι αύριο, έτσι ώστε να μην χρειαστεί καν να φθάσει το «ελληνικό ζήτημα» μέχρι τη σύνοδο κορυφής των «28» την Κυριακή, η οποία δεν αποκλείεται να ματαιωθεί αν προηγουμένως επιτευχθεί συμφωνία.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόκειται να επισκεφθεί εντός της ημέρας και το Βερολίνο, προκειμένου να «γεφυρώσει» τις διαφορές και κυρίως να φρενάρει την επιδίωξη του Σόιμλπε για ένα Grexit.

Φορολογικά μέτρα

Σε περίπτωση συμφωνίας, από βδομάδα αλλάζουν όλα στο ΦΠΑ:

-Στο 23% θα πάει η εστίαση και τα περισσότερα τρόφιμα, στο 13% τα ξενοδοχεία και το ηλεκτρικό, στο 6% φάρμακα, βιβλία και θέατρα, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμα αν θα διατηρηθεί η έκπτωση 30% για τα νησιά του Αιγαίου.

Συνεπώς: όλα τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα, θα έχουν ΦΠΑ 23% από 13% που είναι τώρα. Στο 23% θα μεταταχθούν και: υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, αεροπλάνων, πλοίων, κόμιστρα ταξί), σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης, υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών, δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια, εισιτήρια θεαμάτων (κινηματογράφων κ.λπ., πλην θεάτρων).

Οι τιμές όλων των παραπάνω ειδών και υπηρεσιών θα αυξηθούν άμεσα κατά 8,85%, καθώς θα είναι δύσκολο για τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών να «απορροφήσουν» την αύξηση του ΦΠΑ κρατώντας αμετάβλητες τις τιμές τους.

Ακόμα δεν αποκλείεται να αυξηθούν άμεσα:

-Οι συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50% έως και 185,71% για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, τα οποία θα αποκτηθούν εντός του τρέχοντος έτους.

Οι νέοι προτεινόμενοι αυξημένοι συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης διαμορφώνονται ως εξής:

*2% (από 1,4%) για ετήσια εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ

*4% (από 2,1%) για ετήσια εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ.

*6% (από 2,8%) για ετήσια εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ.

*8% (από 2,8%) για ετήσια εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

-Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης κατά 30%, από το 10% στο 13% του αντίστοιχου τεκμηρίου διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών και παλαιότητας μέχρι 10 ετών, τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα. Ο φόρος θα επεκταθεί και στα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων.

-Η σταδιακή κατάργηση των περισσότερων φόρων υπέρ τρίτων.

-Η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).

πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε σχετικά: