ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένο ενδιαφέρον από αναπτυσσόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα για το πρόγραμμα

Ιδιαιτέρως αυξημένο ενδιαφέρον εκδήλωσαν αναπτυσσόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα, προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ΟΠΑΠ Forward, το οποίο συμβάλλει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησης των εταιρειών που υπέβαλαν αιτήσεις συμμετοχής και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στον τρίτο κύκλο του ΟΠΑΠ Forward θα αποκτήσουν μια μοναδική προοπτική για να αναπτυχθούν, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και κατ’ επέκταση να ενισχύσουν την ελληνική αγορά.

Το πρόγραμμα υποστηρίζει ήδη 40 εταιρείες, που εκπροσωπούν παραγωγικούς και εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Με την ένταξη των νέων εταιρειών, στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργηθεί μια δυναμική ομάδα 50 μικρομεσαίων επιχειρήσεων που μέσα από την ανάπτυξή τους θα δώσουν νέα πνοή στην ελληνική οικονομία.

Οι επιχειρήσεις που ήδη συμμετέχουν στο πρόγραμμα, δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, της αγροτικής παραγωγής, της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, της τεχνολογίας και του ηλεκτρονικού εμπορίου, των υπηρεσιών και των βιομηχανικών προϊόντων. Αυτές οι 40 εταιρείες, χάρη στην ολοκληρωμένη καθοδήγηση που λαμβάνουν, έχουν δημιουργήσει 720 άμεσες νέες θέσεις εργασίας, ενώ μέσω των συνεργασιών που έχουν αναπτυχθεί υποστηρίζουν 5.516 νέες έμμεσες θέσεις απασχόλησης. Παράλληλα, έχουν αυξήσει το συνολικό τους τζίρο κατά 60 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία των ίδιων των επιχειρήσεων .

Το προφίλ των επιχειρήσεων που υπέβαλλαν συμμετοχή

Οι νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπέβαλαν αιτήσεις συμμετοχής στο ΟΠΑΠ Forward έχουν κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από 500.000 ευρώ και ανοδικό ρυθμό ανάπτυξής τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που προέκυψαν από τις αιτήσεις, το 53% των υποψηφίων εταιρειών έχει έδρα εκτός Αττικής, όπως για παράδειγμα Πελοπόννησο, Ήπειρό, Κεντρική Μακεδονία, Κρήτη κλπ.

Οι κλάδοι από τους οποίους προέρχονται είναι:

  • τουρισμός
  • λιανικό εμπόριο
  • μεταποίηση
  • επεξεργασία τροφίμων
  • τεχνολογία

Οι ανάγκες των υποψηφίων επιχειρήσεων εστιάζονται κυρίως σε διεθνή επέκταση, branding και marketing, καθώς και χρηματοδότηση. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, επίσης, τα στοιχεία για την ηλικία, το φύλο και την επαγγελματική εμπειρία των επιχειρηματιών που υπέβαλαν αίτηση:

  • 19% είναι γυναίκες
  • 33% είναι μεταξύ 30-39 ετών και 33% μεταξύ 40-49 ετών
  • 70% έχουν επαγγελματική εμπειρία άνω των 10 ετών.

Σημαντικά οφέλη για τις επιχειρήσεις

Οι νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα παρακολουθήσουν τον τρίτο κύκλο του «ΟΠΑΠ Forward» μαζί με τις υπόλοιπες 40 συμμετέχουσες, θα λάβουν μία ολοκληρωμένη σειρά υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα θα τους παρέχει:

  • Ολοκληρωμένη καθοδήγηση μέσω ενός δικτύου επιτυχημένων επιχειρηματιών και υψηλόβαθμων στελεχών της αγοράς
  • Εκπαιδευτικά σεμινάρια σε τομείς όπως η στρατηγική, η διαχείριση οικονομικών και ανθρώπινου δυναμικού, το marketing και οι πωλήσεις, το branding και η επικοινωνία
  • Πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα
  • Πρόσβαση σε διεθνείς αγορές
  • Δράσεις δικτύωσης τόσο με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, όσο και με άλλους επιχειρηματίες

Από τον Απρίλιο του 2017, όταν άρχισε η υλοποίηση του προγράμματος, έχουν πραγματοποιηθεί 160 συναντήσεις μεταξύ των εταιρειών και του δικτύου συμβούλων (mentors) του προγράμματος, 174 συμβουλευτικές συνεδρίες με το δίκτυο των υψηλόβαθμων στελεχών που συμμετέχουν συμβουλευτικά στο πρόγραμμα, εκατοντάδες επαφές με μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού και \εκπαιδευτικά σεμινάρια.