ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Και με νέα μέτρα, η Ελλάδα δεν γλιτώνει το 4ο μνημόνιο!

Τη στιγμή που η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης βρίσκεται στο ζενίθ της, με όλες τις πλευρές να καταλαμβάνουν θέσεις και τον ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί να ανακοινώνει πως έρχεται στην Αθήνα για να συμβάλει στην επιτάχυνση της διαδικασίας, δημοσίευμα του Bloomberg εκτιμά πως δύσκολα η Αθήνα θα βγει στις αγορές το 2018 και άρα είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ενός νέου, τέταρτου μνημονίου. Ακόμη και αν κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεχθεί και θεσμοθετήσει τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές. 

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στην πενταμερή που έγινε στις Βρυξέλλες η ελληνική πλευρά ζήτησε χρόνο να απαντήσει επί της προτάσεως που κατέθεσαν οι Θεσμοί και προβλέπει προληπτική νομοθέτηση μέτρων ύψους 3,6 δισ. ή 2% του ΑΕΠ. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η Αθήνα δεν έχει απαντήσει ακόμη εάν η πρόταση αποτελεί επαρκή βάση για συζήτηση έτσι ώστε να επιστρέψουν τα κλιμάκια των Θεσμών. 

Ουσιαστικά, όμως, η ελληνική πλευρά έχει δύο 24ωρα στη διάθεσή της για να απαντήσει αν θέλει να προλάβει το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Καθώς σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή παρέλθει ο χρόνος, δύσκολα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν θα πιαστεί στα δίχτυα του ευρωπαϊκού εκλογικού κύκλου. 

Το δημοσίευμα του Bloomberg 

“Η Αθήνα καλείται να υιοθετήσει τα επώδυνα μέτρα που της υπαγορεύουν για να μην βρεθεί ξανά στο χείλος του Grexit, όπως το 2015 -ενώ ένα τέταρτο μνημόνιο την περιμένει στη “γωνία””, αναφέρει σε δημοσίευμα του το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg. 

Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος Νίκος Χρυσολωράς, η ελληνική κυβέρνηση, με κίνδυνο να χάσει την προθεσμία της 20ής Φεβρουαρίου τεντώνει το σκοινί, ενώ σύμφωνα με όσα αναφέρει το δημοσίευμα ακόμη και αν ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει να νομοθετήσει τα μέτρα, στη γωνία περιμένει πιθανότητα ένα…τέταρτο μνημόνιο. 

Δύσκολο να πιάσει την προθεσμία της 20ης Φεβρουαρίου 

“Μόνο μία εβδομάδα έμεινε μέχρι το κρίσιμο Eurogroup και οι σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα, διαπιστώνει το δημοσίευμα. Η Αθήνα κατηγορεί το Ταμείο ότι πιέζει ασφυκτικά για νέες, επώδυνες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το αφορολόγητο αψηφώντας τις θυσίες του ελληνικού λαού”, τονίζει το δημοσίευμα. 

Όπως επισημαίνεται, οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας, παρότι έχουν διαφωνήσει ανοιχτά με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ και επιμένουν ότι δεν χρειάζεται να ληφθούν νέα μέτρα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος 86 δισ. ευρώ, δεν έχουν κατορθώσει να πείσουν το Ταμείο να συμμετέχει στο πρόγραμμα, αναφέρουν πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις. 

"Η τακτική της επίρριψης ευθυνών στο ΔΝΤ για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις είναι μια στρατηγική που δεν αποδίδει πλέον, αφού ο Τσίπρας βρίσκεται απέναντι σε ένα ενωμένο μέτωπο", υποστηρίζει το άρθρο. 

“Υπάρχει ο κίνδυνος η ελληνική κυβέρνηση να μην αξιολογεί σωστά τις διαθέσεις των δανειστών όπως η Γερμανία και το ΔΝΤ συνεχίζοντας να προβάλλει αντίσταση στις απαιτήσεις τους”, εξηγεί ο Γιάννης Εμμανουιλίδης, διευθυντής σπουδών στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής στις Βρυξέλλες. “Στη χειρότερη περίπτωση, τόσο οι Ευρωπαίοι εταίροι όσο και το ΔΝΤ θα θεωρήσουν ότι δεν υπάρχει λόγος να γεφυρώσουν τις διαφορές αναβιώνοντας τον κίνδυνο του Grexit”, καταλήγει. 

Τόσο η Γερμανία όσο και η Ολλανδία έχουν απειλήσει να αποχωρήσουν από το ελληνικό πρόγραμμα αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ. 

Όπως αναφέρει στο Bloomberg ενας αξιωματούχος των Βρυξελλών, διατηρώντας την ανωνυμία του, η επιμονή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την εμπλοκή του στο πρόγραμμα έχει δώσει ένα διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στο ΔΝΤ κατά τις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα. Εάν δεν προλάβει την προθεσμία, η ελληνική κυβέρνηση κινδυνεύει να μην μπορεί να αποπληρώσει υποχρεώσεις ύψους 6 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. 

Οι πιστωτές περιμένουν να ακούσουν τις θέσεις της Ελλάδας για να δουν αν υπάρχει κοινός τόπος μεταξύ των δύο πλευρών που να δικαιολογεί την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα, προσθέτει ο αξιωματούχος. 

Αναπόφευκτο το τέταρτο μνημόνιο 

Παρότι παρότι οι εκτιμήσεις των δανειστών για την ελληνική οικονομία διαφέρουν, οι δυο πλευρές συγκλίνουν στα μέτρα που ζητούν από την Αθήνα. 

“Η σύγκλιση αυτή φέρνει τον Τσίπρα σε δύσκολη θέση, αφού θα πρέπει είτε να αποδεχθεί τα επώδυνα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, όπως μείωση του αφορολόγητου και νέες μειώσεις στις συντάξεις, ή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές υιοθετώντας τη γνωστή ρητορική ενάντια στους δανειστές και τη λιτότητα –διακυβεύοντας έτσι την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη”, αναφέρεται στο άρθρο. 

Όπως υπερτονίζει το δημοσίευμα, ακόμη, όμως, και αν ο Τσίπρας δεχθεί να νομοθετήσει τα μέτρα που ζητούν οι Θεσμοί, οι επόμενοι μήνες του πιθανότατα θα επιφυλάσσουν ένα ακόμη πιο πικρό ποτήρι: ένα τέταρτο μνημόνιο. 

«Δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές διεκδικώντας βιώσιμα επιτόκια το 2018», διαπιστώνει ο Ζολτ Ντάρβας, ανώτατος συνεργάτης του think tank Bruegel στις Βρυξέλλες. «Εάν οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν διαγράψουν το μισό χρέος της Ελλάδας -κάτι που είναι πολιτικά μη ρεαλιστικό- θεωρώ αναπόφευκτο ένα τέταρτο μνημόνιο», καταλήγει.