ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χάσμα Αθήνας και θεσμών – «Μειώστε φόρους, κόψτε συντάξεις» λέει η τρόικα

 

της Ισιδώρας Μαρτίνου

Αβέβαιο παραμένει το μέλλον των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς, την ώρα που πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων δεν βιάζονται ιδιαίτερα να κλείσουν την αξιολόγηση. Το κλίμα ανασφάλειας μετέφερε με τον πιο γλαφυρό τρόπο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος σε μια αποστροφή του λόγου του στη Βουλή είπε «καήκαμε αν η αξιολόγηση πάει μέχρι τον Ιούνιο». 

Η ημερομηνία επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα είναι άγνωστη, καθώς -σύμφωνα με πηγές της ΕΕ- «αν δεν κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις από την ελληνική πλερά, οι θεσμοί δεν πρόκειται να γυρίσουν». Αυτό είπε, άλλωστε, ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ στο Bloomberg, την ώρα που οι δανειστές επιμένουν σε συγκεκριμενοποίηση, ποσοτικοποίηση και αυτηρή κοστολόγηση των προτάσεων και ιδιαίτερα του ασφαλιστικού που δεν διαθέτει αναλογιστική μελέτη.

Οι δανειστές διαφωνούν πλήρως στην υπέρογκη αύξηση της φορολογίας, ζητώντας αντιθέτως μεγάλη μείωση του κράτους. Δηλαδή νέες περικοπές σε μιθούς και κυρίως συντάξεις. Στόχος τους, όπως έλεγε πηγή σε γνώση των διαπραγματεύσεων, «είναι αποδεκατίσουν τους συνταξιούχους,. Θέλουν συντάξεις πείνας» έλεγε χρακτηριστικά. 

Χαρακτηριστική είναι και η χθεσινή έκθεση της ΕΚΤ, η οποία αναφέρει: «Όταν η δημοσιονομική προσαρμογή γίνεται μέσω αύξησης της φορολογίας, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ επανέρχεται στα επίπεδα που ήταν πριν από το σοκ μόνο μακροπρόθεσμα, αποτυγχάνοντας έτσι να επιφέρει μία βελτίωση στο λόγο του χρέους, προκαλώντας αυτό που αποκαλούμε αυτοαναιρούμενη δημοσιονομική προσαρμογή». 

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η απόσταση που χωρίζει Ελλάδα και πιστωτές είναι μεγάλη και θέλει πολύ χρόνο για να καλυφθεί. «Είναι πολύ νωρίς να πούμε πότε θα κλείσει η αξιολόγηση» έλεγε αξιωματούχος της ΕΕ, μετά την αποχώρηση της τρόικας από την Ελλάδα, όπου απλά έγινε παρουσίασε των θεμάτων που θα βρεθούν στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης. 

Αυτό που προβληματίζει, επίσης, το οικονομικό επιτελείο είναι ότι στην πρώτη εβδομάδα των συνομιλιών στο Χίλτον, οι θεσμοί απλώς άκουγαν χωρίς να δίνουν γραμμή ή να εκφέρουν άποψη, αρνητική ή θετική. Η στάση αυτή δημιουργησε την εντύπωση ότι δεν θέλουν να «τρέξουν» την αξιολόγηση, αλλά αντιθέτως πιθανότατα θα δούμε ξανά πολλά εμπόδια στο τραπέζι, μέχρι να υποχωρήσει πλήρωσης η ελληνική κυβέρνηση.