Η πορεία του ελληνικού προγράμματος και το κλείσιμο της αξιολόγησης θα συζητηθούν αύριο Τρίτη στο Στρασβούργο στις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος).
Τη συζήτηση θα ανοίξει με την τοποθέτηση του ο αρμόδιος ευρωπαίος επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Κομισιόν, ενώ το Συμβούλιο θα εκπροσωπηθεί από την προεδρία της Μάλτας. Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, θα εκπροσωπήσει στη συζήτηση την ευρωπαϊκή Αριστερά.
Στην εκδήλωση δεν θα παραστεί ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως σημειώνει το δελτίο Τύπου από το γραφείο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Ο ολλανδός πρώην υπουργός επέλεξε να απουσιάζει στη σκιά των αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για τους λαούς του Ευρωπαϊκού Νότου και τις γυναίκες.
Η απουσία του Ντάισελμπλουμ προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις ευρωβουλευτών, αλλά και του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος προανήγγειλε ότι θα καταθέσει επίσημη διαμαρτυρία κατά του ολλανδού πολιτικού.
Ο Ταγιάνι καταδίκασε και με ανάρτησή του στο Twitter την απόφαση του Ντάισελμπλουμ να απουσιάσει από τη συζήτηση.
«Ομόφωνη καταδίκη από το ΕΚ κατά του Ντάισελμπλουμ για πολλοστή άρνηση να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις θυσίες των πολιτών μας», αναφέρει ο Ταγιάνι.
Την απόφαση Ντάισελμπλουμ καταδίκασε μέσω Twitter και ο εκπρόσωπος του ΕΚ, Ζομ Ντους, ο οποίος τονίζει: «Ένα πολύ θυμωμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ομόφωνα καταδικάζει την άρνηση του Ντάισελμπλουμ να εμφανιστεί στην αίθουσα για να ενημερώσει και να συζητήσει για την Ελλάδα».
«Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου καταδικάζει την επανειλημμένη άρνηση από τον Ντάισελμπλουμ να εμφανιστεί στην Ολομέλεια», αναφέρει σε tweet του το στέλεχος των Πρασίνων της Ευρωβουλής, η Σκα Κέλερ.
Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο σχετικά, ο εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ περιορίστηκε να απαντήσει πως ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης «έγραψε μια επιστολή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη Πέμπτη» εξηγώντας ότι δεν θα μπορέσει να είναι παρών στον διάλογο αυτό για «λόγους προγράμματος».
Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ, απαίτησε την παραίτηση του Ντάισελμπλουμ, όπως και η πρόεδρος της πολιτικής ομάδας της πολιτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ, ενώ ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών Τζάνι Πιτέλα υπογράμμισε ότι ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών δεν έχει «το ανάστημα και τη συμπεριφορά που απαιτούνται για να είναι πρόεδρος του Eurogroup» και επίσης απαίτησε να υποβάλει την παραίτησή του.
Για τον Φιλίπ Λαμπέρ, συμπρόεδρο της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων, ο τρόπος που φέρεται ο Ντάισελμπλουμ «εντάσσεται στις συμπεριφορές που βρίσκονται στην πηγή της εξέγερσης ενός όλο και μεγαλύτερου μέρους των πολιτών εναντίον των δημοκρατικών θεσμών».
Ο Γάλλος ευρωβουλευτής Αλέν Λαμασούρ από την πλευρά του απαίτησε να κηρυχθεί ο Ντάισελμπλουμ «persona non grata» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μετά την πολεμική που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε τη λύπη του και σημείωσε πως το περιεχόμενό τους παρερμηνεύθηκε, πάντως απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να παραιτηθεί.