Την επανένταξη στην ρύθμιση οφειλών προς τον ΕΦΚΑ σε έως και 120 δοσεις, προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για το νέο Ασφαλιστικό με τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e- ΕΦΚΑ) μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020.
Ειδικότερα το σχετικό άρθρο προβλέπει για τους οφειλέτες που απώλεσαν ανυπαίτια τη ρύθμιση των 120 δόσεων, στην οποία είχαν ενταχθεί, δύναται να επανενταχθούν σ’ αυτή μέχρι την 31η Μαρτίου 2020, υπό την προϋπόθεση καταβολής του συνόλου των δόσεων της ρύθμισης που έχουν καταστεί απαιτητές, καθώς και νέων βεβαιωμένων, εκτός ρύθμισης οφειλών.
Η αίτηση για την επανένταξη στη ρύθμιση θα υποβάλλεται από τον οφειλέτη στις αρμόδιες υπηρεσίες ΚΕΑΟ.
Οι οφειλές που εντάσσονται είναι:
– Το σύνολο των οφειλών των μη μισθωτών ασφαλισμένων, που δημιουργήθηκαν έως και 31.12.2018, με τις πάσης φύσεως προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και τόκους λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής, δύναται να υπαχθεί στη ρύθμιση
– Το σύνολο των οφειλών των ασφαλισμένων προς Ο.Γ.Α., που δημιουργήθηκαν έως και 31.12.2018, με τις πάσης φύσεως προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και τόκους λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής, δύναται να υπαχθεί στη ρύθμιση
– Το σύνολο των οφειλών των εργοδοτών από την απασχόληση εργαζομένων, που δημιουργήθηκαν έως και 31.12.2018, συμπεριλαμβανομένων των πάσης φύσεως προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής, δύναται να υπαχθεί στη ρύθμιση
– Οφειλές από κάθε είδους παροχές που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως σε ασφαλισμένο ή συνταξιούχο έως και 31.12.2018 δύναται να υπαχθούν στη ρύθμιση του παρόντος, εφόσον δεν έχει εκδοθεί καταδικαστική απόφαση ποινικού δικαστηρίου σε βάρος του οφειλέτη λόγω των οφειλών αυτών.
Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ρυθμίζονται ο τρόπος διασταύρωσης με το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», ο τύπος των ηλεκτρονικών πράξεων, το όργανο που τις υπογράφει, η διαδικασία υποβολής ενστάσεων, ο χρόνος και οι τεχνικές λεπτομέρειες εφαρμογής και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
Παράλληλα από 1η Ιουλίου 2020 όλοι οι υπόχρεοι εργοδότες υποβολής ΑΠΔ είναι υπόχρεοι ηλεκτρονικής υποβολής ΑΠΔ.
Τα δεδομένα που καταχωρούνται στην ΑΠΔ διασταυρώνονται με το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προ της οριστικής υποβολής της ΑΠΔ. Σε περίπτωση ασυμβατότητας ενημερώνεται ο Εργοδότης για την ανάγκη διόρθωσης και εφόσον απαιτείται, εκδίδονται και επιδίδονται ηλεκτρονικά οι προβλεπόμενες πράξεις επιβολής και βεβαιώσεις.
Οι Πράξεις Επιβολής Εισφορών (ΠΕΕ), οι Πράξεις Επιβολής Προσθέτου Τέλους (ΠΕΠΤ),οι Πράξεις Επιβολής Πρόσθετης Επιβάρυνσης Εισφορών (ΠΕΠΕΕ) και οι Πράξεις Βεβαίωσης Οφειλής (ΠΒΟ) που εκδίδονται κατά τον μηχανογραφικό έλεγχο δηλωθεισών και καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών επιδίδονται ηλεκτρονικά μέσω ανάρτησης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-Ε.Φ.Κ.Α., στις οποίες έχουν πρόσβαση με χρήση των προσωπικών τους κωδικών οι Εργοδότες. Ως ημερομηνία γνωστοποίησης των Πράξεων θεωρείται η ημερομηνία ηλεκτρονικής πρόσβασης του Εργοδότη στην εφαρμογή, η οποία καταγράφεται ηλεκτρονικά και μπορεί να αποτυπωθεί εγγράφως.
Οι Πράξεις Βεβαίωσης Οφειλής (ΠΒΟ) Μη Μισθωτών εκδίδονται ηλεκτρονικά και αναρτώνται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες e-Ε.Φ.Κ.Α. στις οποίες έχουν πρόσβαση, με χρήση των προσωπικών τους κωδικών, οι ασφαλισμένοι. Ως ημερομηνία γνωστοποίησης της Πράξης Βεβαίωσης Οφειλής θεωρείται η ημερομηνία ηλεκτρονικής πρόσβασης του ασφαλισμένου στην εφαρμογή, η οποία καταγράφεται ηλεκτρονικά και μπορεί να αποτυπωθεί εγγράφως.
Η παρ. 3 του άρθρου 13 του ν. 4611/19 όπως ισχύει μετά τις διατάξεις του άρθρου 39 του ν. 4647/19, αντικαθίσταται ως εξής:
«Οι οφειλέτες που απώλεσαν ανυπαίτια τη ρύθμιση των άρθρων 2,3,4 και 5 του ν. 4611/2019, στην οποία είχαν ενταχθεί, δύναται να επανενταχθούν σ’ αυτή μέχρι την 31η Μαρτίου 2020, υπό την προϋπόθεση καταβολής του συνόλου των δόσεων της ρύθμισης που έχουν καταστεί απαιτητές, καθώς και νέων βεβαιωμένων, εκτός ρύθμισης οφειλών. Η αίτηση για την επανένταξη στη ρύθμιση θα υποβάλλεται από τον οφειλέτη στις αρμόδιες υπηρεσίες ΚΕΑΟ.»
Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ρυθμίζονται ο τρόπος διασταύρωσης με το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», ο τύπος των ηλεκτρονικών πράξεων, το όργανο που τις υπογράφει, η διαδικασία υποβολής ενστάσεων, ο χρόνος και οι τεχνικές λεπτομέρειες εφαρμογής του παρόντος άρθρου και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
Παλιό
Άρθρο 12 Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ)
1. Με βάση τα στοιχεία των εμπρόθεσμων αρχικά υποβληθεισών Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) επανελέγχεται αυτόματα κάθε μήνα η Ασφαλιστική Ικανότητα μισθωτών που δεν έλαβαν ασφαλιστική ικανότητα κατά την ετήσια χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας.
2. Από 1η Ιουλίου 2020 όλοι οι υπόχρεοι εργοδότες υποβολής ΑΠΔ είναι υπόχρεοι ηλεκτρονικής υποβολής ΑΠΔ.
3. Για την οριστικοποίηση των δεδομένων της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης απαιτείται συμβατότητα μεταξύ των δεδομένων που έχουν καταχωρηθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη και των δεδομένων της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης.
4. Τα δεδομένα που καταχωρούνται στην ΑΠΔ διασταυρώνονται με το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προ της οριστικοποίησης της εμπρόθεσμα υποβληθείσας ΑΠΔ. Σε περίπτωση ασυμβατότητας ενημερώνεται ο Εργοδότης για την ανάγκη διόρθωσης και εφόσον απαιτείται εκδίδονται ηλεκτρονικά οι προβλεπόμενες πράξεις επιβολής προστίμων.
5. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ρυθμίζονται ο χρόνος και οι τεχνικές λεπτομέρειες εφαρμογής του παρόντος άρθρου και κάθε άλλο σχετικό θέμα