Θετικά είναι τα μηνύματα από τη συνεδρίση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, το οποίο συνεδριάζει από τις 4 το απόγευμα.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, φαίνεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν καταλήξει σε συμφωνία και οι διαβουλεύσεις μπαίνουν στην τελική ευθεία για τη συγγραφή της κοινής ανακοίνωσης.
Ο Guardian μεταδίδει οι ΥΠΟΙΚ πλησιάζουν σε συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα και αυτή τη στιγμή κανουν ένα μικρό διάλειμμα προκειμένου να επεξεργαστούν το κείμενο της ανακοίνωσης. Όπως όλα δείχνουν, η πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει φύγει από το τραπέζι και οι συζητήσεις οδηγούνται σε κοινό τόπο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη βελγική πρωτεύουσα, το ζήτημα που απασχολεί το Eurogroup είναι ο τρόπος που θα γίνεται η χρηματοδότηση της Ελλάδας, δηλαδή πώς θα εκταμιευθούν τα συνολικά 23 δισ. ευρώ που προβλέπει η πρώτη δόση. Οι συζητήσεις εστιάζονται στο αν η χρηματοδότηση θα γίνει εφάπαξ ή θα έρχεται σταδιακά, μετά από μηνιαίες αξιολογήσεις της πορείας του προγράμματος και της ελληνικής οικονομίας.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η δόση των 23 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί σε δύο φάσεις. Συγκεκριμένα, άμεσα θα εκταμιευθούν 13 δισ. ευρώ από τα οποία τα 12,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, ενώ τα υπόλοιπα 0,5 δισ. για ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Σε δεύτερο χρόνο, αλλά άμεσα, θα υπάρξουν άλλα 10 δισ. ευρώ με μοναδικό σκοπό την ενίσχυση των τραπεζών. Θα καταβληθεί προσπάθεια για την εκταμίευση ενός ακόμα σημαντικού ποσού που θα κατευθυνθεί αποκλειστικά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Επιπλέον, σημαντικό κεφάλαιο είναι το ζήτημα της συμμετχοής ή μη του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο διάσωης της Ελλάδας, με το Βερολίνο να το θέτει ως προϋπόθεση. Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον θέτει τη δική της κρίσιμη προϋπόθεση για να συμμετάσχει στην ελληνική χρηματοδότηση: Την απομείωση του ελληνικού χρέους, το οποίο θεωρεί μη βιώσιμο.
Διαφωνίες υπήρξαν και στον ρόλο που θα διαδραματίζει το νέο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, με τα κράτη μέλη της ΕΕ να θέλουν η Κομισιόν να έχει ελεγκτικό ρόλο. Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να είναι το νέο ΤΑΙΠΕΔ ένας αναπτυξιακός οργανισμός διαχέιρισης της δημόσιας περιουσίας και όχι εκποίησης.
Από την πλευρά τους οι Γερμανοί θέλουν να συμπεριληγθούν και οι τράπεζες στο υπερταμείο.